reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kwietniowe mamy 2020

Jestem instruktorka jogi. Najbardziej lubie vinyase i joga ciazowa nie sprawia mi takiej radosci, ale lepsze to niz nic ;) skonczylam wlasnie 100 godzinny kurs francuskiego + kanal na youtube - learn French with Alexa + francuski to drugi jezyk mojej tesciowej i staramy sie mowic po francusku.
Moj maz jest Jordanczykiem i wlasnie musze sie zaglebic w zagadnienia 2-3 jezycznosci u dzieci. Ja chce mowic do malucha po polsku, maz po arabsku, a kiedy rozmawiamy razem to po angielsku.
Moze sie wydawac zagmatwane, ale dzieci sa sprytniejsze niz nam sie wydaje.
Wlasnie rozmawialam z przyjaciolka, ktora jest w 7 miesiacu i tez juz bym chciala byc w 7 [emoji6]
Ja mam meza Holendra, w domu mowimy do siebie po angielsku a do dziecka w swoich ojczystych jezykach i jakos na razie ogarnia ;) rozumie wszystko w obu, ale dominujacym jest holenderski, bo w NL mieszkamy.

reklama
Ja mam meza Holendra, w domu mowimy do siebie po angielsku a do dziecka w swoich ojczystych jezykach i jakos na razie ogarnia ;) rozumie wszystko w obu, ale dominujacym jest holenderski, bo w NL mieszkamy.

U nas jest ten problem, ze co 2-4 lata zmieniamy miejsce zamieszkania. Maz pracuje dla organizacji miedzynarodowej i teraz jestesmy w Chinach, ale co nastepne zawsze jest niewiadoma. Dzieci pracownikow zawsze maja zapewnione miedzynarodowe przedszkole I szkole ( zazwyczaj amerykanska) wiec podejrzewam ze bedzie dominowal angielski, ale czas pokaze. Mi bardzo zalezy na nauczeniu dziecka polskiego.

U nas jest ten problem, ze co 2-4 lata zmieniamy miejsce zamieszkania. Maz pracuje dla organizacji miedzynarodowej i teraz jestesmy w Chinach, ale co nastepne zawsze jest niewiadoma. Dzieci pracownikow zawsze maja zapewnione miedzynarodowe przedszkole I szkole ( zazwyczaj amerykanska) wiec podejrzewam ze bedzie dominowal angielski, ale czas pokaze. Mi bardzo zalezy na nauczeniu dziecka polskiego.
A macie już dzieci czy to będzie pierwsze? Ciągłe podróże, nowe miejsca i ludzie brzmi jak HARDKOR dla takiego malucha. :D Ja lubię oglądać jak ludzie podróżują, ale sama nie umiałabym być daleko od rodziny, bo jestem z rodzicami, dziadkami i wszystkimi najbliższymi bardzo zżyta.

Jestem instruktorka jogi. Najbardziej lubie vinyase i joga ciazowa nie sprawia mi takiej radosci, ale lepsze to niz nic ;) skonczylam wlasnie 100 godzinny kurs francuskiego + kanal na youtube - learn French with Alexa + francuski to drugi jezyk mojej tesciowej i staramy sie mowic po francusku.
Moj maz jest Jordanczykiem i wlasnie musze sie zaglebic w zagadnienia 2-3 jezycznosci u dzieci. Ja chce mowic do malucha po polsku, maz po arabsku, a kiedy rozmawiamy razem to po angielsku.
Moze sie wydawac zagmatwane, ale dzieci sa sprytniejsze niz nam sie wydaje.
Wlasnie rozmawialam z przyjaciolka, ktora jest w 7 miesiacu i tez juz bym chciala byc w 7 [emoji6]
A czy mogłabyś polecić coś (może YouTube) dla początkującej mamy jeśli chodzi o jogę? Zaczęłam swoją przygodę chwilę przed ciąża byłam tylko kilka razy na zajęciach, zaszła w ciążę i przez zle samopoczucie odpuściłam ale czuję że siły wracają więc chciałabym kontynuować. Niestety zorganizowane zajęcia dla przyszlych mam są w godzinach które w ogóle mi nie pasują:(

Widzę rodziny kilkujęzyczne to się odezwę :) mój mąż jest Rumunem, odkąd urodziła się córka mówił do niej po rumuńsku non stop, a między sobą rozmawiamy po angielsku. Córka do 3 r.ż. rozumiała rumuński, ale odpowiadała mu po polsku, ale w wieku 3 lat pojechala z nami na urlop do Rumunii, poznala ośmioletnią kuzynkę i wróciła już mowiac po rumuńsku. Dziś ma 7 i pół roku, mówi biegle po polsku i po rumuńsku, a i czasem wtrąca się po angielsku jak rozmawiamy z mężem.

A macie już dzieci czy to będzie pierwsze? Ciągłe podróże, nowe miejsca i ludzie brzmi jak HARDKOR dla takiego malucha. :D Ja lubię oglądać jak ludzie podróżują, ale sama nie umiałabym być daleko od rodziny, bo jestem z rodzicami, dziadkami i wszystkimi najbliższymi bardzo zżyta.

Pierwsze[emoji4] nie jest latwo juz we dwojke...pakowanie, rozpakowywanie, aklimatyzacja itp. Z doswiadczenia znajomych, ktorzy maja juz dzieci, to widac ze sie da, ale wymaga to dobrego planowania i logistyki. Ja akurat szybko sie aklimatyzuje w nowych miejscach, ale tutaj ponimo tego mieszkamy tu juz 2 lata to nie moge. Na szczescie za tydzien wracam do Polski. Z rodzina sie widujemy pare razy w roku I codziennie rozmawiamy .

Fajne zycie, ja bym sie z toba zamienila :) maz niestety jest domatorem i najlepiej czuje sie u siebie w domu.

Widzę rodziny kilkujęzyczne to się odezwę :) mój mąż jest Rumunem, odkąd urodziła się córka mówił do niej po rumuńsku non stop, a między sobą rozmawiamy po angielsku. Córka do 3 r.ż. rozumiała rumuński, ale odpowiadała mu po polsku, ale w wieku 3 lat pojechala z nami na urlop do Rumunii, poznala ośmioletnią kuzynkę i wróciła już mowiac po rumuńsku. Dziś ma 7 i pół roku, mówi biegle po polsku i po rumuńsku, a i czasem wtrąca się po angielsku jak rozmawiamy z mężem.
Mieszkacie w Polsce? Uczyliscie corke czytac i pisac po rumunsku?

reklama
A czy mogłabyś polecić coś (może YouTube) dla początkującej mamy jeśli chodzi o jogę? Zaczęłam swoją przygodę chwilę przed ciąża byłam tylko kilka razy na zajęciach, zaszła w ciążę i przez zle samopoczucie odpuściłam ale czuję że siły wracają więc chciałabym kontynuować. Niestety zorganizowane zajęcia dla przyszlych mam są w godzinach które w ogóle mi nie pasują:(

Jezeli nie cwiczylas wczesniej, to w pierwszym trymestrze naprawde bardzo delikatnie. Zobacz sobie na youtube kanal Betina Rae, sa tam specjalnie dedykowane cwiczenia dla pierwszego trymestru. Takie typowo odstresowujace. Z polskiego youtuba polecam Ci Gosie Mostowska sama byla w ciazy ok. rok temu wiec powinna cos miec na kanale dla przyszlych mam. Ja dosc sceptycznie podchodze do cwiczenia samemu, bo nie raz widzialam kontuzje.

Do góry