reklama
Wiem wiem jak już będę po wizycie będę cieszyć się swoim stanem bo 3ciego brzdąca nie planujeSzukaj pozytywów, na przykład, że masz wizytę jutro, a nie jak ja za 2 tygodnie [emoji85]
Ja również teraz też tylko ból piersi. Ale słabszy niż 3dni temu .Ja oprocz wielkiego bolu piersi też nie mam żadnych objawów. Raz było mi niedobrze i nie miałam apetytu, ale nie mam pojęcia czy to wynik ciąży czy tak po prostu [emoji2368]
Wielkie gratulacje i dbaj o WasHej! Jestem po pierwszej wizycie. Ciąża potwierdzona, wszystko w porządku.. według usg 5+6 dzisiaj, serduszko już bije [emoji173]️
Wiatraki
Fanka BB :)
Wy już po, lub bliżej wizyty u lekarza, u mnie za 3tyg ,ale nie spodziewam się niczego szczególnego na tej wizycie, bo jest na NFZ. Za 4tyg ,czyli za miesiąc! wizyta prywatna. Mam nadzieję, że na wizycie NFZ lekarz mnie nie wkur&# bo ostatnio wszystko i wszyscy mnie wkur&#@*
Teraz mam 4t6d ,żadnych objawów, poza sennoscia no i zmiana nastroju.
Dlatego chętnie czytam wasze wpisy o wizytach
Teraz mam 4t6d ,żadnych objawów, poza sennoscia no i zmiana nastroju.
Dlatego chętnie czytam wasze wpisy o wizytach
Ostatnia edycja:
U
użytkownik 181
Gość
No to super, pewnie ulga i radość po wizycie ?Hej! Jestem po pierwszej wizycie. Ciąża potwierdzona, wszystko w porządku.. według usg 5+6 dzisiaj, serduszko już bije [emoji173]️
Wyjaśnijcie proszę bo jestem zielona, z usg to znaczy faktyczny czas trwania ciąży od zapłodnienia czy to też liczy się od ostatniej miesiączki?
Lekarze posługują się też terminami od OM jak rozmawiają o ciąży z pacjentką?
oleeencja
Jasne! Kiedy masz wizyte i w ktorym bedziesz wtedy tygodniu ciazy?
Pierwsze badanie usg ma sie dopochwowe w okolicach 7-8tc, zeby wykryc bicie serca. Nazywa sie to Vitaliteitsecho i jest oczywiscie pokryte z ubezpieczenia podstawowego. Podczas wizyty masz tez wywiad z polozna na temat przebytych operacji, chorob, ewentualnych alergii i historii rodziny, zeby okreslic ryzyko ciazy/wad. I rozmowa o objawach, jakie masz i jak mozesz im zaradzic. Czasem polozna wysyla kwestionariusz z pytaniami przed pierwszym spotkaniem i na spotkaniu omawiacie odpowiedzi i co powinnas zmienic w trybie zycia (np. uwazac ze sprzataniem kuwety itp.). Ja mialam tez krotka pogadanke z ginekologiem na tej samej wizycie, gdzie tylko oznajmil, ze ciaza jest niskiego ryzyka i pewnie juz sie nie zobaczymy ale zazwyczaj ginekologa nawet sie nie widzi na oczy.
Kolejne usg powinnas miec pomiedzy 10 a 12tc, zeby okreslic date porodu i ta data sie juz raczej nie zmieni.
Pisz jesli bedziesz miala wiecej pytan x
Wizytę mam 12 września i będę wtedy w 7tydz+4. A czy to pierwsze vitalitieecho jest robione przez brzuch czy jest dopochwowe?
Najeczka
Kurczę współczuję wam tych wizyt na nfz. Mój lekarz na nfz jest dokładnie taki, jak prywatnie. Szczerze najlepszy ginekolog do jakiego miałam okazję chodzić, a byłam u kilkunastu :/ Ale pacjentek ma mnóstwo. W kolejce trzeba swoje odczekać, bo nie bada na szybko, a poświęca każdej tyle czasu, ile wymaga tego sytuacja.
Jak za 2 tygodnie pójdę na wizytę to to będzie już 9+5 według USG.
W ogóle którym terminem się posługiwać- tym z OM czy USG? Z USG chyba bardziej wiarygodny prawda?
Jak za 2 tygodnie pójdę na wizytę to to będzie już 9+5 według USG.
W ogóle którym terminem się posługiwać- tym z OM czy USG? Z USG chyba bardziej wiarygodny prawda?
Majaga
Ale super wiadomości [emoji8]Hej! Jestem po pierwszej wizycie. Ciąża potwierdzona, wszystko w porządku.. według usg 5+6 dzisiaj, serduszko już bije [emoji173]️
reklama
Bedemama!
Moderator
Pierwsze usg jest zawsze dopochwowo (a przynajmniej nigdy nie slyszalam, ze u kogos w NL robili przez brzuch). Patrzylam niedawno na usg z pierwszej ciazy i mialam robione w 8 i potem 10 tygodniu dopochwowo a w 12tc przez brzuch.Wizytę mam 12 września i będę wtedy w 7tydz+4. A czy to pierwsze vitalitieecho jest robione przez brzuch czy jest dopochwowe?
W tej ciazy pierwsze usg bylo w 6t5d dopochwowo, a wczoraj przez brzuch (9t4d).
Zalezy od osrodka poloznych, do ktorego jest sie zapisanym. Mysle, ze wczoraj mialam usg przez brzuch, bo polozna ma swietny sprzet i wszystko ladnie bylo widac.
8 tydzien to najlepszy czas, zeby zrobic pierwsze usg. Bedziesz miala pewnosc, ze zobaczysz bijace serduszko