reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Mój okulista ma zastrzeżenia, w zawodzie robi jakieś 40 lat więc wie co mówi. Ja mam kilka rzeczy w jednym oku - właśnie w tym lewym tylko wstydzę się napisać, nie tylko sam astygmatyzm. Ledwo dostałam zezwolenie na wyrobienie prawa jazdy ale okres ważności na 5 lat - te najkrótsze. Z moją wadą ( mam plusy nie minusy) dostaje się stopień niepełnosprawności.
Ja od roku noszę okulary, też mam astygmatyzm, a właśnie nie pamiętam teraz ile mam w oku... Ale mała wadę mam. W jednym chyba 1,5 a w drugim 0,5 czy jakoś tak.

reklama
Przez sam astygmatyzm? Sama mam astygmatyzm i wady powyżej -4 na obu oczach i wszyscy lekarze mówią, że nie jest to wskazanie do cc. Jedynie odklejająca się siatkówka jest, ale to kiedyś sprawdzałam i mnie nie dotyczy. I przy astygmatyzmie rodziłam teraz naturalnie, wcześniej 11 lat trenowałam wyczynowo sport, gdzie treningi miałam 6 razy w tygodniu i żaden lekarz nie miał zastrzeżeń.

U mnie z zachcianek aktualnie musztarda. :D
To u mnie dodatkowo też musztarda, ale i majonez i ogórki konserwowe [emoji16][emoji16][emoji16]

Ja od roku noszę okulary, też mam astygmatyzm, a właśnie nie pamiętam teraz ile mam w oku... Ale mała wadę mam. W jednym chyba 1,5 a w drugim 0,5 czy jakoś tak.
U mnie taka wada została wykryta w bardzo wczesnym dzieciństwie. Coś około 2 lat. Ciągle jestem u tego samego lekarza i doradza w wielu kwestiach jak np. chciałam okulary na soczewki zamienić. Operację muszę mieć by pozbyć się jednej wady kosmetycznej, ale jest ryzyko utraty wzroku więc się nie zgodził, mogę na własną odpowiedzialność. Wycofałam się. Soczewki w moim przypadku zakazane ze względu na wadę " kosmetyczną".

U mnie taka wada została wykryta w bardzo wczesnym dzieciństwie. Coś około 2 lat. Ciągle jestem u tego samego lekarza i doradza w wielu kwestiach jak np. chciałam okulary na soczewki zamienić. Operację muszę mieć by pozbyć się jednej wady kosmetycznej, ale jest ryzyko utraty wzroku więc się nie zgodził, mogę na własną odpowiedzialność. Wycofałam się. Soczewki w moim przypadku zakazane ze względu na wadę " kosmetyczną".
Współczuję. Ja noszę soczewki od kiedy miałam 14 lat i życia sobie bez nich nie wyobrażam, a okulary nosiłam od 2 klasy podstawówki. Teraz nosze takie soczewki, w których śpię, wymieniam je średnio co miesiąc-półtora, więc kładę się spać i wstaję widząc wszystko wyraźnie. Właściwie przez 99% nie pamiętam nawet, że mam jakąkolwiek wadę wzroku.

Dziękuję, no ulga ogromna. Dzisiaj założył mi karte ciąży i zrobiłam wszystkie badania przed 10 tygodniem łącznie z cytologia. Teraz czekam na wyniki.

Mój okulista ma zastrzeżenia, w zawodzie robi jakieś 40 lat więc wie co mówi. Ja mam kilka rzeczy w jednym oku - właśnie w tym lewym tylko wstydzę się napisać, nie tylko sam astygmatyzm. Ledwo dostałam zezwolenie na wyrobienie prawa jazdy ale okres ważności na 5 lat - te najkrótsze. Z moją wadą ( mam plusy nie minusy) dostaje się stopień niepełnosprawności.

Pytanie czy szpital uzna skierowanie okulisty.
W Warszawie bywają szpitale, gdzie olewają skierowanie na cc od obcego i tylko ich okulista kwalifikuje i do porodu cc.

U mnie okulistyczne wskazania wszyscy olewali.
Koniec końców i tak było cc, ze względu na wąską miednicę.

Dostałam dzisiaj.

Załączniki

• 15664706865733501910417666812599.jpg
    15664706865733501910417666812599.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 79
reklama
Współczuję. Ja noszę soczewki od kiedy miałam 14 lat i życia sobie bez nich nie wyobrażam, a okulary nosiłam od 2 klasy podstawówki. Teraz nosze takie soczewki, w których śpię, wymieniam je średnio co miesiąc-półtora, więc kładę się spać i wstaję widząc wszystko wyraźnie. Właściwie przez 99% nie pamiętam nawet, że mam jakąkolwiek wadę wzroku.
Też bym tak chciała. Soczewki. Ale nic z tym nie zrobię. Dobrze, że teraz robią fajne okulary... Pamiętam z wczesnego dzieciństwa wielkie okrągłe oprawki na pół twarzy w dodatku ciężkie, bo kiedyś takich wynalazków jak szlif czy szkło asferyczne nie było [emoji846]

Do góry