reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Ja ogólnie mam dość poważną wadę. Astygmatyzm. Prawe oko +4.5 dioptria, a lewe oko brak słów. Nic prawie na nim nie widzę także lekarz mi już kiedyś zapowiedział, że w przyszłości mogę mieć cesarskie cięcie. Grozi utrata wzroku w lewym przy tak wielkim wysiłku jaki jest poród i może się prawe pogorszyć bardziej. Kiedyś w szkole miałam cały rok zwolnienia z WF ze względu na wadę wzroku. Podkreślam, że mam widzenie jednooczne, bo drugie oko mój mózg ignoruje.
To z tym ignorowaniem oka mój mąż ma podobnie. Nie pamiętam czy plus czy minus, ale na jedno praktycznie nie widzi. Po zakryciu "dobrego" oka przez kilka sekund ma jeszcze jakies zamazane plamy, ale po chwili po prostu się wyłącza i jest ciemność.

reklama
To z tym ignorowaniem oka mój mąż ma podobnie. Nie pamiętam czy plus czy minus, ale na jedno praktycznie nie widzi. Po zakryciu "dobrego" oka przez kilka sekund ma jeszcze jakies zamazane plamy, ale po chwili po prostu się wyłącza i jest ciemność.
U mnie akurat jest tak, że coś tam widzę jak zakryję lepsze ale to ciemniejsze kolory i tylko kontury wszystkiego dookoła bez szczegółów, wszystko zachodzi mgłą i jeśli mam oboje oczu odsłonięte to i tak jakby tego lewego oka nie było. Nawet największych cyfr czy liter świata nie potrafię odgadnąć na lewym przy badaniu okulistycznym. Noszę okulary i gdyby nie wymyślili teraz szkieł asferycznych to możliwe że chodziłabym teraz w szkłach jak denka od słoików [emoji51][emoji85][emoji846]

U mnie cały czas -3kg. Przypomniałam sobie czemu w pierwszej ciąży nie chciałam kolejnej ;-) na szczęście II trymestr zniosłam bardzo dobrze. Co do mdłości testuje polecany napar z imbiru, mięty i cytryny, ale na razie nie zauważyłam poprawy.

To u mnie był wzruszający widelec [emoji1]
Mi z kolei słodycze w ogóle nie idą. Owszem zjem ale bez smaku .Miałam bardzo podobnie. Ale się czułam w poprzedniej a póki co nie jest źle. Też mnie to trochę uspokaja że może będzie lepiej. Biedactwo:) A ja w slonym:)
A ja kwaśne i słone, owoce zjem chętnie a słodycze mogą nie istnieć [emoji16]

Ja ogólnie mam dość poważną wadę. Astygmatyzm. Prawe oko +4.5 dioptria, a lewe oko brak słów. Nic prawie na nim nie widzę także lekarz mi już kiedyś zapowiedział, że w przyszłości mogę mieć cesarskie cięcie. Grozi utrata wzroku w lewym przy tak wielkim wysiłku jaki jest poród i może się prawe pogorszyć bardziej. Kiedyś w szkole miałam cały rok zwolnienia z WF ze względu na wadę wzroku. Podkreślam, że mam widzenie jednooczne, bo drugie oko mój mózg ignoruje.
Przez sam astygmatyzm? Sama mam astygmatyzm i wady powyżej -4 na obu oczach i wszyscy lekarze mówią, że nie jest to wskazanie do cc. Jedynie odklejająca się siatkówka jest, ale to kiedyś sprawdzałam i mnie nie dotyczy. I przy astygmatyzmie rodziłam teraz naturalnie, wcześniej 11 lat trenowałam wyczynowo sport, gdzie treningi miałam 6 razy w tygodniu i żaden lekarz nie miał zastrzeżeń.

A ja kwaśne i słone, owoce zjem chętnie a słodycze mogą nie istnieć [emoji16]
U mnie z zachcianek aktualnie musztarda. :D

Przez sam astygmatyzm? Sama mam astygmatyzm i wady powyżej -4 na obu oczach i wszyscy lekarze mówią, że nie jest to wskazanie do cc. Jedynie odklejająca się siatkówka jest, ale to kiedyś sprawdzałam i mnie nie dotyczy. I przy astygmatyzmie rodziłam teraz naturalnie, wcześniej 11 lat trenowałam wyczynowo sport, gdzie treningi miałam 6 razy w tygodniu i żaden lekarz nie miał zastrzeżeń.
Mój okulista ma zastrzeżenia, w zawodzie robi jakieś 40 lat więc wie co mówi. Ja mam kilka rzeczy w jednym oku - właśnie w tym lewym tylko wstydzę się napisać, nie tylko sam astygmatyzm. Ledwo dostałam zezwolenie na wyrobienie prawa jazdy ale okres ważności na 5 lat - te najkrótsze. Z moją wadą ( mam plusy nie minusy) dostaje się stopień niepełnosprawności.

reklama
Cześć dziewczyny, pozwolę sobie do Was dołączyć :) dwie kreski zobaczyłam 20 sierpnia, termin pokazuje na 28 lub 30 kwietnia. Mam już córeczkę 4 latka, która marzy o rodzeństwie, jestem też po jednej stracie w styczniu ale wierze, że będzie dobrze! Pozdrawiam
Witaj Kochana. Ja też mam termin na 28.04. i też jestem po stracie. W kwietniu straciłam maluszka w 3 miesiącu. Teraz to już musi być dobrze!!! Widzę, że i rocznikiem chyba się zgrałyśmy. Ja też 87

Do góry