No ja miałam przed ciaza lekkie hashimoto i się zastanawiam czy ciąża nie rozbujala tarczycyNiestety tak, ale mam problem z tarczycą. Teraz w ciąży lecą bardziej niż wcześniej.
reklama
Niedoczynna93
Fanka BB :)
Szukam, czytam więcej i już dotarłam do negatywnych skutków. W 1 ciąży od razu lekarz kazał mi brać Pregna Plus, a tam jest 26-27 mg żelaza (dawka dobra dla ciężarnych). Nic nie mówił o skutkach tylko tyle, że są to bardzo dobre witaminy.No wlasnie czytalam ze zazwyczaj to zelazo z diety wystarczy i zeby dodatkowo nie brac z suplementami, poniewaz nadmiar moze prowadzic do utrudnionego przeplywu krwi przez lozysko, niskiej masy urodzeniowej i wad wrodzonych... Troche sie wystraszylam. Moze to indywidualna sprawa po prostu... Poki co wracam do samego kwasu foliowego
Ja się póki co na pewno wstrzymuję z żelazem aż zrobię badania. Zawsze lepiej mieć niedobór, który łatwo uzupełnić tabletkami niż nadmiar z którym ciężko zrobić cokolwiek [emoji849]Szukam, czytam więcej i już dotarłam do negatywnych skutków. W 1 ciąży od razu lekarz kazał mi brać Pregna Plus, a tam jest 26-27 mg żelaza (dawka dobra dla ciężarnych). Nic nie mówił o skutkach tylko tyle, że są to bardzo dobre witaminy.Zobacz załącznik 1011319
Niedoczynna93
Najlepiej idź sprawdź poziom TSH. Max 2,5 w ciąży powinno się mieć [emoji846] U mnie dwa tygodnie przed zajściem było 0.813, możliwe że mogło jeszcze spaść. Lekarz ginekolog mi kazał zmniejszyć o pół dawkę leku. I tak niedługo wizyta u endo więc zobaczę co dalej.No ja miałam przed ciaza lekkie hashimoto i się zastanawiam czy ciąża nie rozbujala tarczycy [emoji3525]
Niedoczynna93
Mam już wątpliwości. Właśnie z partnerem szukamy innych witamin i natknęliśmy się na Estabiom Pregna. Probiotyk ze szczepem bakterii jelitowych Lactobacillus. Kwasu foliowego tam nie ma ale jest witamina d. Kwas można sobie dokupić.Ja się póki co na pewno wstrzymuję z żelazem aż zrobię badania. Zawsze lepiej mieć niedobór, który łatwo uzupełnić tabletkami niż nadmiar z którym ciężko zrobić cokolwiek [emoji849]
oleeencja
To jest moja pierwsza ciąża, a zaczeliśmy się starać od czerwca. Mnie coś tknęło żeby zrobić test bo bolały mnie strasznie piersi i o dziwo sutki.Taką to miałam chyba dopiero dzień czy dwa po terminie @ [emoji16] jak długo się staraliście? To pierwsze dziecko, czy już masz dzieci? [emoji6]Ja póki co biorę Femibion, tam nie ma żelaza. Wydaje mi się, że dopóki poziom żelaza jest w normie to nie trzeba dodatkowo suplementować. Ale najlepiej zrobić badanie i skonsultować z lekarzem [emoji6]Na razie nie zauważyłam żadnych zmian, ale to dopiero 6 tydzień, więc może jeszcze za wcześnie na takie dolegliwości [emoji848]
Hmm.. Na to się jeszcze nie natknąłam. Wpiszę to na moją listę pytań do lekarza [emoji16]Mam już wątpliwości. Właśnie z partnerem szukamy innych witamin i natknęliśmy się na Estabiom Pregna. Probiotyk ze szczepem bakterii jelitowych Lactobacillus. Kwasu foliowego tam nie ma ale jest witamina d. Kwas można sobie dokupić.
A Tobie jak ostatnio byłaś na wizycie co gin zalecił?
Super, że tak szybko się udało [emoji7]To jest moja pierwsza ciąża, a zaczeliśmy się starać od czerwca. Mnie coś tknęło żeby zrobić test bo bolały mnie strasznie piersi i o dziwo sutki.
Niedoczynna93
Kazał brać folik, ale ja mam w domu inny kwas foliowy [emoji846] a Estabiom Pregna to naprawdę fajna sprawa. Poczytaj o tym. Teraz będę polowała na to. Z witamin tylko witamina d posiada a reszta to te szczepy bakterii jelitowych bardzo potrzebnych dla nas i maluszków w brzuszkach.Hmm.. Na to się jeszcze nie natknąłam. Wpiszę to na moją listę pytań do lekarza [emoji16]
A Tobie jak ostatnio byłaś na wizycie co gin zalecił? Super, że tak szybko się udało [emoji7]
Niedoczynna93
Biorę taki kwas foliowy z rossmanna za 5 zł. Tyle samo kwasu jak w foliku, opinie bardzo dobre więc po co przepłacać [emoji6]
reklama
Tyle, że folik to lek, a ten jest suplementem [emoji6]Biorę taki kwas foliowy z rossmanna za 5 zł. Tyle samo kwasu jak w foliku, opinie bardzo dobre więc po co przepłacać [emoji6]Zobacz załącznik 1011322