Joannaa24
Fanka BB :)
Masz już gdzieś w rodzinie lub wśród znajomych kogoś z małym dzieckiem? Jeśli tak to wstrzymaj się z ubrankami, bo pewnie dostaniesz w spadku.Choć mamy tutaj wszystkie ok. 200 dni do porodu. To zastanawiam się czy tylko ja już myślę co kupić dziecku na dzień dobry? będę mamą pierwszy raz i te wszystkie łóżeczka, wózki przyprawiają mnie o ból głowy choć zakupów jeszcze nie robię to chce być gotowa gdy przyjdzie czas na zakupy
Zastanów się czy chcesz żeby maluch używał smoczka, bo jeśli nie to nie warto go kupować. Za bardzo kusi. Poza tym są takie dzieci, które absolutnie smoczka nie akceptują, jak mój synek. Co do butelki to jedna awaryjnie, potem można dokupić.
Warto za to zrobić zapas pampersów. Tych z nr 1 nie tak dużo, bo szybko z nich dzieci wyrastają. Mojemu zajęło to ok. tygodnia, półtorej. Za to dwójek można już duużo.
Na pewno warto zrobić rekonesans wózków i fotelików. Ja zaczęłam już teraz, bo zależy mi żeby nie wydać majątku. Przy synu kupiłam wózek 2w1 taki z wkładką zamiast budki gondoli i baaaardzo żałowałam. Jak miał 8 miesięcy to kupowaliśmy kolejny, ale już samą spacerówkę. A fotelik mamy taki od 0 do 25kg więc jeszcze długo nam posłuży, a kosztował 50zł więcej niż taki do 13kg, więc myślę, że warto dołożyć
Co do łóżeczka. Jeśli chcesz by maluch spal z Tobą to fajną opcją są łóżeczka dostawne. Nie mają barierki z jednej strony i można płynnie regulować ich wysokość, by dopasować ją do Twojego łózka. W ten sposób śpicie razem, a jedna osobno. Jeśli ma spać osobno to łóżeczko klasyczne, albo kołyska, ale te drugie są zwykle na krótko, bo są male.
Jeśli chodzi o kosmetyki to najlepiej takie, które nie mają zbyt długiej listy składników.
Póki co tyle mi do głowy przyszło, jak co to pytaj więcej. Mam nadzieję, że mogłam pomóc.