reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Niekapek jest okropny dla zgryzu i wymowy, prawie tak samo jak butelka ze smokiem... ja znam taką co dziecku dawała wszystko jeść z butli, nawet drugie danie :D Żeby jej nie pobrudziło, nie zakrztusiło się... i to tak co najmniej 3 lata, bo już z nią kontaktu nie mam.

Żelazo najlepiej z wit c. Pij dużo soku z braków, pokrzywę, jaja. Ja samego soku z buraka nie tknę. Ale wczoraj mi babcia zrobiła pyszny. Buraki, jabłka, winogrona czerwone, kiwi, cytryna. Taki mogę pić codziennie. A muszę się wziąć za swoją dietę ;)
Mujer ludzie nie przestaną mnie zadziwiac

reklama
Dla tego u nas każde dziecko ma taki sam kubeczek talerzyk i nie ma mowy o przynoszeniu swoich niekapkow/butelek, "o dziwo" wszystkie dzieci sobie rewelacyjnie radzą ze zwykłego kubka.

Witam nowe osoby :)

Dobrze jest popić żelazo jakimś sokiem cytrusowym i faktycznie kilka godzin zażyć po suplementacji magnezem. A żeby podnieść poziom tego pierwiastka to polecam cielęcinę i od czasu do czasu podroby np wątróbkę.
Ja mam bardzo duży niedobór żelaza i rodzinna zapisała mi żelazo Ferrum Lek. Kazała brać po posiłku i najlepiej aby w tym posiłku było mięso. Unikać brania po zjedzeniu nabiału i nie jeść na pusty żołądek bo może brzuch boleć. Tak usłyszałam od rodzinnej.

Dla tego u nas każde dziecko ma taki sam kubeczek talerzyk i nie ma mowy o przynoszeniu swoich niekapkow/butelek, "o dziwo" wszystkie dzieci sobie rewelacyjnie radzą ze zwykłego kubka.

Witam nowe osoby :)
Bo w dziecko trzeba uwierzyć ;) szybko się uczą takie przedszkolaczki czy mniejsze i trzeba im dac pole do popisu ;)

Dziewczyny te bardziej doświadczone, możecie doradzić ? Jeśli biorę mamadha premium plus

2 kapsułki zawierają:
- olej rybi - źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 1143mg, w tym: kwas dokozaheksaenowy (DHA) 800mg, kwas eikozapentaenowy (EPA) 68mg,
- witamina D 50mcg (2000j.m.) (1000%)*,
- kwas foliowy 400mcg (200%)*, w tym: kwas pteroilomonoglutaminowy 200mcg, L-metylofolian wapnia 200mcg, magnez 200mg, jod 9250µg, jod 200mcg.

To czy brać dodatkowo cały czas folik i magne b6 tak jak do tej pory czy już nie ?

Dobrze napisane przez farmaceutę porównanie preparatów a zalecenia w danych trymestrach
Link do: #2 Witaminy w ciąży - jak wybrać najlepsze? Analiza i ranking 25 popularnych suplementów diety. - Pan Tabletka

Zdecydowanie tak... połówkowe chyba najważniejsze. Lekarz sprawdzi czy wszystkie narządy prawidłowo się wykształciły. Sprawdzi przepływy i łożysko. Dla mnie to teraz jest mniej ważne jak to kolejne. Dzidzia będzie duża i bedzie można dokładnie sprawdzić serduszko czy zastawki się domykaja czy nerki pracują, czy nie ma jakiś torbieli w mózgu... myślę że to bardzo ważne USG.
Adam miał/ma torbiel w główce. I teraz ciekawa jestem czy lekarz nie zauważył na usg czy to skutek czego innego.

Dokładnie.... najważniejsze to pozwolić dzieciom na nauka, odkrywanie świata i experymety... co czasem bywa trudne dla mamy bo się okazuje że już nie jest cały światem dla swojego malucha.
Rodzice uważają, że zrobią coś lepiej/szybciej. Dziecko wg nich się nie nadaje/nie pewno nie umie. Nie lubią bałaganu. A nauczyć dziecko samo jeść bez sajgonu to już graniczy z cudem. Ja po jedzeniu do dziś mam sajgon. A na początku była tragedia. Ale mnie bałagan nie przeszkadza. Uważam, że jak są dzieci to jest chaos ;)

Jednak mam jeden objaw. Szybko się robię senna. Chciałam odpisać, ale już nie wiem co i komu. A co do obaw patuśki - nie martw się, myślę jak Heda. Połówkowe jest najważniejsze. Serce można dobrze ocenić oraz inne narządy. Ale najlepiej jak będzie skończony 20 tydzień - tak słyszałam.

reklama
Do góry