reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniowe mamy 2019

Ewunia1981 ma super opiekę głównie przez dodatkowe choroby... zdrowa ciąża nie jest tak.fajnie prowadzona. Pierwsza wizyta wypada ok 12tc i wtedy są badania krwi. Potem ok 15tc pogadanka u położnej w 18 tc USG jedno jedyne na całą ciążę. Ok 24tc wizyta u położnej lub lekarza kontrola moczu. Potem co jakieś 2-3tc badania u położnej lub lekarza badanie moczu paskami[emoji1] nie w laboratorium, mierzenie brzucha centymetrem i dotykania brzuszka by stwierdzić jak duża jest dziecko[emoji43]. I jeśli wszystko jest ok na tym kończy się opieka w ciąży...
Ja nie byłam zadowolona... zlewali moje problem z wysokim tetnem i ciśnieniem. Chcieli mi robić RTG klatki piersiowej. A USG polegało na oglądaniu raczek i paluszków zamiast dokładnych pomiarów. Przez to ich olewanie urodziłam 2miesiace przed czasem.

reklama
Ja w ciazy z corka czułam się dosyc dobrze w 1 trymestrze, pamiętam glownie sennosc, nudnosci trwaly krótko. A teraz gorzej znosze. Pelne 12 tygodni a nudnosci nadal nie przeszly :( a co do plci mam przeczucie, ze bedzie chlopiec, w dodatku wczrajsze zdjęcie z usg jak dla mnie pokazuje cos mocno odstajacego [emoji23] [emoji23]

Jak najbardziej:) właśnie te lekkie szturchania to mogą być ruchy maleństwa a raczej jego wielkie podskoki bo machaniem rączką jeszcze nas nie zdoła ruszyć:)
Ja tak zaczelam czuć wlasnie, na dzień dzisiejszy jest to juz prawie codziennością ale z prawego boku przeniosło sie na środek, przeważnie tak z godzinę po porzadnym posiłku

Kochana a z której strony masz umiejscowione łożysko ? :)

Andzia u mnie był nadczo dwa tyg temu 91 a dziś widzisz zrobiłam test i jest cukrzyca więc trzeba uważać może zrób też test obciążenia glukoza . Ja jutro kupię paski do glukometry i będę mierzyć sobie
Lekarz mi nie dał. Mówiłam, pytałam o ten cukier powiedzial że ok ze nast badanie w tym czasie co normalnie czyli 20ty ktorys tydzien. Musiałabym sama na swoj koszt robic. Ale zaś bedzie że robie za jego plecami. Nie wiem sama. Zagadam z nim jeszcze w poniedzialek może mi da dla swietego spokoju jak mu zaczne marudzić.

Witajcie dziewczyny, super że was znalazłam[emoji4]
Jestem Ola, mam 27 lat i jestem w 11t i 3d ciąży, to moja druga ciąża, 8 października 2016 roku poprzez cc urodziłam córeczkę w 25 tc, walczyliśmy o życie malutkiej 2 miesiące niestety w końcu przyszło najgorsze... Cieszę się, z tej ciąży ale tak bardzo się boję, że znów coś się stanie, że znów będę przez to przechodzić. Ehhh każdy mi mówi ze mam nie myśleć o tym, ale wiecie jak to jest.
Teraz każda wizyta to dla mnie ogromny strach, 9 października mam usg genetyczne Boże tak bardzo się boję że będzie coś nie tak, mam koszmary, ciągle czytam co może być. 8 października 2 rocznica urodzin Kornelki. Ciężki ten październik ...

Mam nadzieję, że was nie zanudziłam. Ten mój post, bez ładu i składu ale musiałam to z siebie wyrzucić.

Troszkę czytałam co tam u Was I cieszę się że wszystko dobrze.
Pozdrawiam. Ola [emoji8]
Witaj. Przykro mi bardzo z powodu Twojej straty, nie wyobrazam sobie przez co przeszłaś.
Jest nas tu sporo po różnych doświadczeniach i wspieramy się nawzajem, mam nadzieje ze sie tutaj odnajdziesz i zaaklimatyzujesz szybciutko.

Lekarz mi nie dał. Mówiłam, pytałam o ten cukier powiedzial że ok ze nast badanie w tym czasie co normalnie czyli 20ty ktorys tydzien. Musiałabym sama na swoj koszt robic. Ale zaś bedzie że robie za jego plecami. Nie wiem sama. Zagadam z nim jeszcze w poniedzialek może mi da dla swietego spokoju jak mu zaczne marudzić.
Ja robie wszystkie badania prywatnie a to kosztowało 26 zł . Może zrób dla swojego spokoju albo tak jak mówisz pomarudz mu trochę

Dziewczyny, trochę straszycie z tą cukrzycą dzisiaj i zaczęłam się zastanawiać czy można się jej nabawić podczas ciąży mając niski cukier? Czy z glukozy na czczo 78 może się przez miesiąc-dwa zrobić nagle powyżej 90? Zawsze myślałam, że na cukrzycę trzeba sobie dłużej zapracować, ale skoro piszecie, że nawet osoby z niedowagą ją mają to zaczęło mnie to męczyć.

Dziewczyny, trochę straszycie z tą cukrzycą dzisiaj i zaczęłam się zastanawiać czy można się jej nabawić podczas ciąży mając niski cukier? Czy z glukozy na czczo 78 może się przez miesiąc-dwa zrobić nagle powyżej 90? Zawsze myślałam, że na cukrzycę trzeba sobie dłużej zapracować, ale skoro piszecie, że nawet osoby z niedowagą ją mają to zaczęło mnie to męczyć.

Tak, może sie pojawić w ciąży, można tez mieć cukier na czczo w porządku, a po obciążeniu za wysoki. Ale nie ma się co na zapas przejmować :) myśle, ze rozsądna dieta jest tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Już jestem po, mamy 6 cm, wszystko prawidłowe, przezierność 1,30, łożysko na ścianie tylnej. Lekarz pokazywał mi, że jest rączka, jest druga, ale widziałam tylko czarno-białe plamy. :D Może z czasem dojdę do wprawy w zauważaniu dziecka na USG :D Wahamy się z datą porodu miedzy 11, a 13 kwietnia, więc bez zmian. :)
Akurat idę do doktor Gierczynskiej za tydzień w środę, zapisałam się jakieś 3 tygodnie temu, bo lokalizacja mi bardzo pasuje, więc idealny zbieg okoliczności, bo chciałabym już u niej zostać jak będzie fajna. :) Powiedz mi, czy robi USG na wizytach? Czy w ogóle mają tam sprzęt do tego? Bo przed badaniem połówkowym chciałabym zrobić podgląd koło 17 tygodnia, bo dalej u mnie żadnych wieści jeśli chodzi o płeć, a przez 8 tygodni umrę z ciekawości. :)
Hehehe najważniejsze że wszystko oki. Strasznie się cieszę:) A co byś wolała?
U mnie przeciętność 1,4 termin 13.04. A podeslesz fote tego badania? Jestem ciekawa jak wygląda opis u innych lekarzy. - bo ja nic nie mam o lozysku napisane...swoje też mogę wyslac jeśli kogoś to interesuje.
nie widzialam u niej usg Ale pokój jest duży więc może i jest- jakby nie bylo możliwości na wizycie zrobić badania to poproś ja o skierowanie powinna wystawić na wcześniejsze niż polowkowe. ta placówka na chmielnej to typowa ginekologia więc ma wszystko do tego. Ciekawa jestem Twoich wrażeń o doktor koniecznie daj znać.

reklama
Witajcie dziewczyny, super że was znalazłam[emoji4]
Jestem Ola, mam 27 lat i jestem w 11t i 3d ciąży, to moja druga ciąża, 8 października 2016 roku poprzez cc urodziłam córeczkę w 25 tc, walczyliśmy o życie malutkiej 2 miesiące niestety w końcu przyszło najgorsze... Cieszę się, z tej ciąży ale tak bardzo się boję, że znów coś się stanie, że znów będę przez to przechodzić. Ehhh każdy mi mówi ze mam nie myśleć o tym, ale wiecie jak to jest.
Teraz każda wizyta to dla mnie ogromny strach, 9 października mam usg genetyczne Boże tak bardzo się boję że będzie coś nie tak, mam koszmary, ciągle czytam co może być. 8 października 2 rocznica urodzin Kornelki. Ciężki ten październik ...

Mam nadzieję, że was nie zanudziłam. Ten mój post, bez ładu i składu ale musiałam to z siebie wyrzucić.

Troszkę czytałam co tam u Was I cieszę się że wszystko dobrze.
Pozdrawiam. Ola [emoji8]
Cześć kochana ;) wiele z Nas przeżyło stratę, ja do prenatalnych cala drzalam i wymiotowalam z nerwów przed każdą wizyta... gdyby nie mąż ze mną na każdej wizycie i jego wsparcie to było słabo. Teraz jest ociupine lepiej po wynikach z pappa. Także wspieramy się, marudzimy, dzielimy niepokojem i strachem :)
Przepisala mi zawiesine, którą można w ciąży. Jest na zgage i refluks. Na razie nie biore poczekam na wizyte u gina. Ja ogólnie przed ciążą miałam problemy z żoładkiem. Także coś może w tym być. Zobaczymy co reszta lekarzy powie.
Też mam efekt dziwnej guli w gardle, myślałam że to zgaga 0.o nigdy nie miałam tego wcześniej i myślałam że tak moze być... chyba się tym zainteresuje i wspomnę lekarzowi bo rzeczywiście jest to męczące... często mogę zasnąć tylko w pozycji siedzącej bo jedzenie jakby podchodzilo mi do gardła... szyja boli przy niektórym nachyleniu i czuje wtedy to coś mocniej. Daj znać co dalej :)

Do góry