reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2018

Ja brałam Luteine i od dziś lekarz pozwolił mi odstawić po 7 tygodniach brania.
Ja biore duphaston od 7tyg i jeśli nie będzie plamien to na tydzień przed wizyta (ktora wypada 6.11) mam zmniejszyć dawke duphastonu na 1x1 chyba że coś się zmieni i beda plemienia to nie wykluczone że będzie trzeba dłużej. Czyli minimum 11tyg brania duphka mnie łącznie czeka...

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

reklama
Paulina_Austria Teodor przepiękne imię!w sumie ja podalsm tylko po jednym imieniu, mam jeszcze parę typów ale niestety niektóre znich już rozdzielone w rodzinie i u znajomych...

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Konflikt serologiczny występuje chyba tylko wtedy jak kobieta ma Rh- a ojciec Rh+?

Annawr
Dzięki :)
Tak, Theodor to nasz pierwszy wybór i nie wyobrażam sobie inacze nazwać swojego synka o ile będzie syn :D
Według Dr. Kredki spodziewam się właśnie chłopca a wszystkie kalendarze chińskie mówią dziewczyna :p zobaczymy za ok miesiąc

Wam zdradziłam imiona natomiast nikomu nie mówimy. Nikomu.
Kiedyś, jakies 2l temu w luźnej rozmowie powiedziałam teściowej, że jak kiedyś bede w ciazy z synem to chce mu dać na imię Bruno. Trzy miesiące później nowy czlonek rodziny - pies. I jakie ma imię? Bruno :/
Niby juz tak miał jak go wzięli. Hyhy
Teraz jej mąż powiedział, że się dowie przy porodzie a jak będzie fikac to przy chrzcie hahaha

Ale się uśmiałam :)

Miałam - a to z tych badań wynika czy jest ten konflikt tak? Kurcze ja w tym względzie zielona[emoji32]

Napisane na HTC Desire 530 w aplikacji Forum BabyBoom

Najczęściej konflikt jest związany z czynnikiem Rh.Jeśli masz dodatni to nie będzie konfliktu niezależnie od czynnika jak ma ojciec. Jak masz Rh ujemny to konflikt może być jeśli ojciec ma Rh dodatni i dziecko go po nim odziedziczy. Żeby zaczęły się problemy to jeszcze twój organizm musi się 'zorientowac' ze dziecko ma inny- a to się dzieje kiedy jego krew miesza się z twoja- najczęściej dopiero przy porodzie, chyba ze wcześniej są jakieś krwawienia z łożyska.
Jak oznaczaja grupę krwi to masz z gr główna zawsze oznaczane tez rh- większość populacji ma Rh dodatni

A potem jakoś juz nie pamiętam koniec drugiego czy trzeci trymestr robi się też przeciwciala- a przynajmniej ja tak miałam.

Ostatnia edycja:
@Agulula111 zrobilas mi smaka na ta galaretke :p robisz na oko czy z jakiegos przepisu? :)

Pierwszy raz w życiu robiłam hihi:) na szczęście wyszła. Mam teściów sąsiadów i jak się fatalnie czuję to mnie dokarmiaja teraz, więc mogłam przynieść dzisiaj im kolację.
W sumie na niecałe 1,5l rosolu wsypalam opakowanie żelatyny, gdzie na opakowaniu pisało, że powinno wystarczyć na 2,5l. Ale zawsze lepiej więcej niż mniej wsypac. Ledwie sie zastygla to zniknęła:biggrin2: mam jeszcze 4 porcje to mogę oddać z dobrego serca:D

Ale mam zgagę.. przez własną głupotę. Naszła mnie ochota na chipsy i zjadłam 2 garście lays fromage, następnie zrobiłam sobie godzinną drzemkę i obudziłam się z koszmarną zgagą. Nie polecam :)
Jeśli chodzi o imię dla naszego malucha to w grę wchodzą: Grzegorz i Paweł z przewagą dla Grzesia :) gdyby była dziewczynka to najprawdopodobniej Małgosia. Ktoś dziś pisał o Maksymilianie i tak mi teraz ten Maksio w głowie siedzi :) moja mama jest na emeryturze i jakiś czas temu zajmowała się takim Maksem zanim poszedł do szkoły i super chłopak więc mam bardzo dobre skojarzenia. Nie lubię jak psom ludzie dają ludzkie imiona. Pamiętam jak moja ciocia urodziła Zuzię, tydzień później jej najbliżsi sąsiedzi kupili dalamtyńczyka i nazwali go Zuzą... także ten ;)

Hej kobietki ostatnio pochwaliłam się, że nie mam dokuczliwych objawów... więc od wczoraj tak bola mnie dziąsła że masakra, a przy tym gardło i uszy albo mam takie wrażenie. Chyba zaparze szałwię i trochę poplucze. U mnie 15 tc i wszystko coraz bardziej ukrwione, ale żeby aż tak mnie bolały... cieszę się bardzo z waszych wizyt i pozytywnych wiadomości ja odliczam dni do następnej...
Teraz zadam pytanie z innej beczki czy któraś z was przechodziła konflikt serologiczny? Ja mam rh- a narzeczony ma rh+....lekarz wspominał o szczepionce w 28 tc...co możecie powiedzieć ? Poradzić...
Na dziasla to osobiscie sprawdzilam i polecam octanisept. Popsikac i za chwile lepiej

reklama
Hej kobietki ostatnio pochwaliłam się, że nie mam dokuczliwych objawów... więc od wczoraj tak bola mnie dziąsła że masakra, a przy tym gardło i uszy albo mam takie wrażenie. Chyba zaparze szałwię i trochę poplucze. U mnie 15 tc i wszystko coraz bardziej ukrwione, ale żeby aż tak mnie bolały... cieszę się bardzo z waszych wizyt i pozytywnych wiadomości ja odliczam dni do następnej...
Teraz zadam pytanie z innej beczki czy któraś z was przechodziła konflikt serologiczny? Ja mam rh- a narzeczony ma rh+....lekarz wspominał o szczepionce w 28 tc...co możecie powiedzieć ? Poradzić...

Ja chyba mam konflikt z mężem. Wiem jak to głupio brzmi chyba, a więc tak dwa razy miałam oznaczana krew i raz wyszło Rh-, a raz Rh+. Więc niedługo będę robiła po raz trzeci. Ale ja mogę mieć dziwną krew po moim ojcu bo on był jako dawca+, a jako biorca -. O czym mówiłam mojemu lekarzowi i powiedziała żeby się nie martwić.

Do góry