Dobrze, że wczesniej przetestowałas na sobie
Ja używam od mniej więcej 8 tygodnia Palmers. Mam jeszcze te dwa produkty z serii Babydream für Mama -olejek i balsam. Dodatkowo olej kokosowy. Tez mam skłonność do rozstępów, wiec zaczęłam dość wcześnie dbać o skórę.
Mogę napisać kilka informacji odnośnie pielegnacji które dzisiaj wyczytałam na różnego rodzaju forach. Od razu zaznaczam, że nie mowie ze się z nimi zgadzam. Nie mogę mieć do końca własnego zdania, bo to moja pierwsza ciąża, wiec doświadczenia brak.
- emolienty używamy tylko w przypadku, gdy skóra malucha tego wymaga. Podawany był argument o tym, że rozpoczęcie pielęgnacji od emolientów powoduje przyzwyczajenie skóry niemowlaka do tego typu produktów i konieczność ciaglego ich stosowania (podobno powrót do drogeryjnych kosmetyków może wtedy skutkować uczuleniem i podrażnieniem)
Dużo wypowiedzi sugerowało, że personel medyczny ma profity z polecana tego typu produktów nawet gdy nie jest to konieczne co napędza mechanizm sprzedaży
- sudocrem polecany tylko w nagłych przypadkach, nie jako krem prewencyjny ze względu na zawartość cynku, który może wysuszac. Niektórzy w ogóle od niego odchodzą i polecają bodajże maść alatan, podobno ma lepszy skład (?)
- dużo osób stosuje głównie olej kokosowy
- mycie malucha sama woda przez kilka tygodni, ew dodanie olejku do wody w celu jej zmiękczenia
- nie używanie szamponów do mycia włosków dziecka
- bepanthen - jedni kochają, głównie jako krem prewencyjnych, inni piszą ze skład beznadziejny
Więcej teraz nie pamiętam, może mi się jeszcze coś przypomni
Weź człowieku nie zwariuj :/