reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2018

@IzabellaSimon zostań nikt na pewno nie chciał Cię urazić.Wiadomo ,ze jak nie masz wyjścia wybierasz mniejsze zło i każdy ból jest inny.

Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Na NFZ to chyba wszędzie można iść za darmo jeśli tylko mają podpisaną umowę.. wiadomo, że w prywatnych laboratoriach trzeba płacić.

Ja chodze do Citomedu do dr. Sochy.. młody doktor i nikt go nie zna ale tylko on miał dla mnie termin :p Wcześniej leczył mnie prywatnie doktor Koch.

W citomedzie miałam swoje pierwsze usg w 5t u doktora Bednarka. Dr Sochy rzeczywiście nie znam.
Jak mi lekarz pozwoli pojechać w grudniu do Polski to zrobię sobie tam usg 3/4d bo sprzęt mają bardzo nowoczesny.

Mi na NFZ gin wystawia skierowanie i moge za darmo robic badania tylko w tej samej przychodni gdzie chodze do niego. Gdzie indziej jest odplatnie

0d1yskjot8xw5dpx.png

Rozumiem, ja nie mam jakichś przykrych objawów (poza trądzikiem) aż się dziwie bo ja zawsze miałam pół skutków ubocznych wymienionych w tym świstku dołączanym do leków,
Też mnie wysypalo ,ale myślałam, ze to jakaś alergia [emoji23].

ja tez teraz jak czuje, ze mam kichnac obejmuje brzuch i jest lepiej :) choć czasami nawet przy głupim wydmuchiwaniu nosa coś zakłuje , no ale gin tłumaczył mi to tym , ze dziecko robi się coraz bardziej wymagające i coraz więcej miejsca potrzebuje i noe lubi wszelakich niezapowiedzianych wstrząsów i trzęsień ..... Czasami zastanawiam się co mój gin bierze

Ja tez nie jestem ubezpieczona w Polsce, długie lata żyłam za granica. Gdy dowiedziałam się ze jestem w ciąży przeraziło mnie, ze za każda wizytę i badanie będę musiała płacić jednak byłam w błędzie. Sprawa wyglada tak : z pierwszym badaniem potwierdzającym ciąze wykonanym prywatnie idzie się do poradni kobiecej tam gdzie się mieszka lub w pobliżu. Tam kserują Ci ten dokument i zakładają kartę ciąży, podpisujesz dokument, ze nie jesteś ubezpieczona, ale obejmuje Cie ochrona kobiet ciężarnych i z tego tytułu wszystkie wizyty u ginekologa czy u innych lekarzy (jeżeli skierowanie pochodzi od gin) i wszystkie badania są za darmo i są refundowane na NFZ. Oczywiście jeżeli dostajesz skierowanie do jakiegoś lekarze np. jak ja do chirurga czy do poradni ch.zakaznych musisz im powiedzieć, ze nie jesteś ubezpieczona i ze jesteś chroniona z tytułu "kobiety ciężarnej " i wtedy dają Ci papierek do podpisania i tyle. Ochrona z tytułu "kobiety ciężarnej " trwa do 3 miesiąca po porodzie.

Dziękuję za informacje :) Raczej w mojej sytuacji nie ma sensu korzystania z tego przywileju bo będę tylko raz w Polsce do czasu porodu (o ile ciąża pozwoli) i sama nawet nie wiem dokładnie kiedy, a wiadomo jak to jest z tymi terminami na nfz.

reklama
Ja to mam na twarzy, dekolcie i brzuchu nawet! [emoji14] Dziś odwiedziłam koleżanki z poprzedniej pracy to jedna jest taka mega bezpośrednia to do innych się darła.. "Patrzcie jak nie warto być w ciąży.. no Kornelia pokaż dekolt" xD Wszystkie koleżanki się cieszyły i gratulowały i na kawke zapraszały itp żebym je odwiedzała jak jestem na zwolnieniu.. aż tak miło się wyrwać z chaty w końcu :) Szkoda że w obecnej pracy nie mam ani jednej koleżanki... taka chora atmosfera że się odechciewa iśc do roboty. Kombinuję, że może po ciąży złożę gdzieś indziej papiery bo tam już mam dość i mi się nie chce wracać.
Dobra atmosfera w pracy to podstawa.Wtedy inaczej się do niej wstaje.

Do góry