reklama
Paulina_Austria
Fanka BB :)
Na NFZ to chyba wszędzie można iść za darmo jeśli tylko mają podpisaną umowę.. wiadomo, że w prywatnych laboratoriach trzeba płacić.
Ja chodze do Citomedu do dr. Sochy.. młody doktor i nikt go nie zna ale tylko on miał dla mnie termin Wcześniej leczył mnie prywatnie doktor Koch.
W citomedzie miałam swoje pierwsze usg w 5t u doktora Bednarka. Dr Sochy rzeczywiście nie znam.
Jak mi lekarz pozwoli pojechać w grudniu do Polski to zrobię sobie tam usg 3/4d bo sprzęt mają bardzo nowoczesny.
alunia87
Też mnie wysypalo ,ale myślałam, ze to jakaś alergia [emoji23].Rozumiem, ja nie mam jakichś przykrych objawów (poza trądzikiem) aż się dziwie bo ja zawsze miałam pół skutków ubocznych wymienionych w tym świstku dołączanym do leków,
Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom
Wagobunda
ja tez teraz jak czuje, ze mam kichnac obejmuje brzuch i jest lepiej choć czasami nawet przy głupim wydmuchiwaniu nosa coś zakłuje , no ale gin tłumaczył mi to tym , ze dziecko robi się coraz bardziej wymagające i coraz więcej miejsca potrzebuje i noe lubi wszelakich niezapowiedzianych wstrząsów i trzęsień ..... Czasami zastanawiam się co mój gin bierze
Paulina_Austria
Ja tez nie jestem ubezpieczona w Polsce, długie lata żyłam za granica. Gdy dowiedziałam się ze jestem w ciąży przeraziło mnie, ze za każda wizytę i badanie będę musiała płacić jednak byłam w błędzie. Sprawa wyglada tak : z pierwszym badaniem potwierdzającym ciąze wykonanym prywatnie idzie się do poradni kobiecej tam gdzie się mieszka lub w pobliżu. Tam kserują Ci ten dokument i zakładają kartę ciąży, podpisujesz dokument, ze nie jesteś ubezpieczona, ale obejmuje Cie ochrona kobiet ciężarnych i z tego tytułu wszystkie wizyty u ginekologa czy u innych lekarzy (jeżeli skierowanie pochodzi od gin) i wszystkie badania są za darmo i są refundowane na NFZ. Oczywiście jeżeli dostajesz skierowanie do jakiegoś lekarze np. jak ja do chirurga czy do poradni ch.zakaznych musisz im powiedzieć, ze nie jesteś ubezpieczona i ze jesteś chroniona z tytułu "kobiety ciężarnej " i wtedy dają Ci papierek do podpisania i tyle. Ochrona z tytułu "kobiety ciężarnej " trwa do 3 miesiąca po porodzie.
Dziękuję za informacje Raczej w mojej sytuacji nie ma sensu korzystania z tego przywileju bo będę tylko raz w Polsce do czasu porodu (o ile ciąża pozwoli) i sama nawet nie wiem dokładnie kiedy, a wiadomo jak to jest z tymi terminami na nfz.
reklama
alunia87
Dobra atmosfera w pracy to podstawa.Wtedy inaczej się do niej wstaje.Ja to mam na twarzy, dekolcie i brzuchu nawet! [emoji14] Dziś odwiedziłam koleżanki z poprzedniej pracy to jedna jest taka mega bezpośrednia to do innych się darła.. "Patrzcie jak nie warto być w ciąży.. no Kornelia pokaż dekolt" xD Wszystkie koleżanki się cieszyły i gratulowały i na kawke zapraszały itp żebym je odwiedzała jak jestem na zwolnieniu.. aż tak miło się wyrwać z chaty w końcu Szkoda że w obecnej pracy nie mam ani jednej koleżanki... taka chora atmosfera że się odechciewa iśc do roboty. Kombinuję, że może po ciąży złożę gdzieś indziej papiery bo tam już mam dość i mi się nie chce wracać.
Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom