reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2018

reklama
Co do progesteroni to ja biore luteine 2x1 "dowcipnie" i mi gin zapowiedzial ze do 16tyg napewno.
A co do wozka to ja mam po synku wozek tylko musimy dac stelaz na reklamacje w przyszlym tyg bo hamulce nie działają jak sie okazalo ale gwarancje mamy do 12.12.2017 wiec sie lapie.. Jest to 3w1 firmy malo znanej "tutek" ale polecam super sie jezdzi nim czy to na wsi czy w miescie..
Tylko mnie jeszcze meczy czy dostawke dokupic czy uzywany wozek rok po roku. Musze myslec powoli o tym :)

O i ja też nie wiedziałam że wózek do wzrostu trzeba dopasowywać...zbieram info i zakodowuje...mysle że przetestuje wózki w sklepach A później na necie popatrzę i może używke taniej kupię.. .mój musi też być w miarę lekki Ale zwinny i mocny, mieszkam w mieście Ale tu już u mnie tereny pagorkowate więc wózek musi być wytrzymaly

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie problem jeszcze jest taki, ze ja mam 166cm a partner 190cm wzrostu i jaki stelaż wybrać hehe? Myślę, że bardziej pod siebie bo ja czesciej nim bede spacerować ale partner mówi że też by chciał prowadzić wózek komfortowo. Wiec wybór trudny, a koła chce ciut większe i pompowane, wydaja się praktyczniejsze na wieś, ale może sie mylę.
Teraz dużo wózków ma wysuwane rączki wiec łatwo dostosować do wzrostu :)

No z tym obciążeniem cukrzyca trzeba się pilnować.. zobaczymy jak u mnie będzie, do tej pory cukier miałam w normie Ale wszystko może się zmienić

Dziewczyny ja mam jeszcze taki dylemat..w DE oprócz witamin lekarz nie przepisał mi nic ( biorę elevit) , jak byłam teraz w Pl to ten pierwszy lekarz gbur się bardzo zdziwił że po poronienie nie dostałam żadnego leku i przepisał mi dhupaston 2x1...a drugi lekarz w Pl też nic ...wiec się zastanawiam czy zacząć brać czy nie...powiedzial że mam brać do 16stego tyg

A w którym jesteś tygodniu ciąży?Wydaje mi się ,ze receptę dobrze wykupić, a z braniem bym się wstrzymała,bo jak nie masz plamien i dziwnego bólu brzucha to się trochę mija z celem.Co innego jak byś brała od początku ciąży jak ja.Chociaż ja liczę,ze mi lekarz już pozwoli to odstawić,bo jednak ten progesteron pływa na mój organizm i często się po nim źle czuje,Dodatkowo po 12 tc łożysko zaczyna działać i samo wytwarza progesteron i to w takich ilościach ,ze powinno starczyc.Jak masz możliwość to zbadaj poziom progesteronu i jak będzie za niski to łatwiej ci będzie podjąć decyzję.To jest sprawa indywidualna mi gin powtarza ,ze jak ciąża ma się utrzymać to się utrzyma ,a jak nie to nawet progesteron nic nie da.Jak byłam u innego to mi mówił, ze jest mi nie potrzebny progesteron ,bo to zdrowa ciąża więc co lekarz to inne opinie.

Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom

Rzeczywiście tym duphastonem nie zaszkodze więc będę brała 2x1...tylko sama teraz nie wiem czy pobrać ze 3 tyg i odstawić czy brać do 16tyg

Alunia87 ja jestem 11ty 5d...i właśnie to samo powiedział mi ten drugi lekarz że ciążą jest zdrowa i żadnych plamien i krwawienia nie było więc nie potrzeba...znowu ten pierwszy mnie trochę nastraszyl i powiedział że nie zaszkodzi A może pomóc....wiem że decyzje muszę podjąć sama Ale czuje diecie tej kwestii zagubiona...musze się zastanowic

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Alunia87 ja jestem 11ty 5d...i właśnie to samo powiedział mi ten drugi lekarz że ciążą jest zdrowa i żadnych plamien i krwawienia nie było więc nie potrzeba...znowu ten pierwszy mnie trochę nastraszyl i powiedział że nie zaszkodzi A może pomóc....wiem że decyzje muszę podjąć sama Ale czuje diecie tej kwestii zagubiona...musze się zastanowic

Myślę, ze troszkę nad wyrost straszył,bo jak na tym etapie nic się nie dzieje to będzie dobrze.Co usg lekarz sprawdza czy łożysko się nie odkleja i jest w pożądku.Podczas badania bada szyjke czy wysoko i zamknięta.Brac zawsze możesz, bo to nie szkodzi ,a wrazie czego warto mieć w apteczce.Ja liczę ,ze już mi pozwoli odstawić ,bo jestem w 13 tc i jest to dla mnie utrudnienie ,żeby brać 3 razy dziennie i do tego ful innych leków.

Napisane na SM-T113 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do tego zaczelam sie zastanawiac czy te bole podbrzusza to nie pecherz? Nie wiem jak to sprawdzic?
jeśli pęcherz to pewnie by cię tez dodatkowo piekło przy sikaniu....

nic nam nie pokazał i nie opowiedział A to była pierwsza nasza wspólna wizyta....moj m był zszokowany ( później on więcej rozmawiał niż ja z tym gin) Ale od razu miało się odczucie że wrócicie drugi raz zapłacie to zrobię...dziwne to wszystko było
rzeczywiści ejakiś beznadziejny lekarz :(
dobrze że drugi już fajny się trafił

A mam pytanie do dziewczyn które już miały badania prenatalne: ile u was trwało takie usg diagnostyczne i czy któraś miała robione na podstawie FMF?
u mnie trwało może z 15-20 min. Ten FMF to wyczytałam że jakiś certyfikat brytyjski dla laboratoriów robiących usg? Nie wiem wogóle czy w polsce coś takiego istnieje. Nie słysząłam o tym wczesniej zanim nie napisałaś.

,a rano mierzyłam cukier glukometrem i 112 ostatni posiłek o 20 i to delikatny źle to wygląda.Chyba mnie czeka cukrzyca ciążowa i do tego jeszcze nieszczęsna tarczyca
emoji53.png
.
to rzeczywiście masz bardzo wysoki cukier na czczo :(

:( Współczuję. Ja się też martwie cukrzycą bo w wynikach mam jeszcze w normie ale górny limit prawie i pewnie mi wzrośnie bo ja dużo słodyczy i owoców jem :/ A to jakieś leki na to dają czy ścisła dieta?
zależy od wyników obciążenia glukozą. czasem tylko dieta, a czasem zastrzyki z insuliną.

Ja w pierwszej ciąży nie mialam obciążenia, w drugiej już tak, ale to pewnie od lekarza zależy
chyba to nie zalezy od lekarza. ok 20-22 tc każda kobieta powinna mieć, chyba że jest wskazanie to wtedy jeszcze na początku ciąży

i szczerze mowiac nacisk klade na spacerowke bo ja nie musze miec drugiej jak to wiele dziewczyn kupuje zeby byla lekka bo z ogrodka mam 3 schody i trawke obok wiec nie ma problemu i nie bede go nigdzie wynosic a bagaznik mam duzy i teoretycznie wogole wozka nie musze skladac wiec chyba nie ma sensu kupowanie drugiej spacerowki.
ja też w sumie trzymam wózki w garażu na dole, jednak teraz woziłam synka w gondoli w starym wozku, a potem przerzuciłam się na mniejsza spacerówkę, nie ta od gondola, bo u mnie problem jest taki, że kręgosłup mnie często boli, a jak maluch zaczyna już sam spacerować - około roku, to z takiego wysokiego wózka musisz go wysadzać górą (te wózki 2w1 czy 3w1 są bardzo wysokie, ze wzgl na to że gondola musi być wysoko). przy pierwszym synku się namęczyłam, ciągle go wsadzając I wysadzając z tego wózka, a z niskiej spacerówki, tylko odpinam z jednej strony tackę I sam sobie schodzi bez problemu, nie musze dźwigać dziecka - wkładać ani wyjmować

Musiałabym tylko z winogron rezygnować :D
najwięcej fruktozy mają wlasnie winogrona, banany I czereśnie ;)

Czy bardziej wtajemniczone dziewczyny mogą mi doradzić? Mam puste biurko z szufladą i szafką pod spodem i się zastanawiam, czy jak kupię takie maty do przebierania dziecka to wystarczy czy konieczny jej zakup specjalnego stolika?
jak ci będzie wygodniej, zazwyczaj są takie przewijaki lekkie (takie tacki) nakładane na łóżeczko, to możesz też taka sobie położyć na tym nieużywanym biurku. ale pewnie I tak będziesz większość razy przewijała na dole, więc przewijak ci się na dole przyda nie na górze.

U mnie problem jeszcze jest taki, ze ja mam 166cm a partner 190cm wzrostu i jaki stelaż wybrać hehe?

90% wózków ma regulowaną rączkę - wysuwaną, lub podnoszoną/ opuszczaną, różne są mechanizmy.

ja raczej będę miała od koleżanki podwójny wózek z gondola I spacerówką, ona ma teraz takie dzieci rok po roku I na wiosnę nie bedzie już na pewno gondoli potrzebowałą, bo teraz jej córeczka ma pół roku, więc wstepnie mi obiecała ten wózek, ale to się jeszcze muszę do niej obezwać. jak nie, to nie wiem jeszcze, coś tam będę wtedy szukała, raczej używanego, bo jednak gondoli się używa tylko pare miesięcy.
mam jeszcze w garażu stary wózek 2 w 1 ale miał już iść na śmietnik lub do jakiegoś domu samotnej matki, jest jeszcze sprawny ale już dośc mocno zużyty po 3 mojej I 2 mojej siositry..

Do góry