reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2018

Ja sie jeszcze zastanawiam. U mnie w piątek będzie początek 11tc. Z tym, że takie badanie nie jest dla mnie refundowane i będę musiała zapłacić. Nie wiem, czy to coś zmieni. Zajmę się dzieckiem czy będzie chore czy zdrowe, nie wiem czy jest potrzeba robić te usg ale jeszcze porozmawiam z moją lekarką.

reklama
masakra jakaś.. powinna w takim razie dać wsteczne l4. Ale czy kobieta w ciąży nie ma przypadkiem wolnego jeśli idzie na badania? Tak gdzieś czytałam. I to ma wolnego tyle co potrzeba na dojechanie i załatwienie wszystkich potrzebnych spraw. Jak ktoś musi się umyć wcześniej to też ma prawo.
Zgadza się, kobiety w ciąży muszą dostać w pracy wolne jeśli musza wykonac badania lub wizyty lekarskie ktorych nie da.sie wykonac w godzinach pi pracy

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

hej,mam ciągle wątpliwości, więc mam nadzieję, że mi pomożecie :)
Wszystkie piszecie kiedy macie badania prenatalne - robicie to bo jesteście w grupie zwiększonego ryzyka czy tak po prostu?
W moim otoczeniu są rożne opinie i sama się już pogubiłam. Zapytałam mojego lekarza czy powinnam zrobić badania prenatalne to powiedział, że wszystko jest ok, on też każdej ciężarnej robi takie badania (jednak nie są ta tak dokładne jak w klinikach). Powiedział, że miał przypadek, że kobieta dowiedziała się, że jej dziecko jest chore, całą ciąże przepłakała i okazało się po porodzie, że wszystko jest ok.
Jestem na początku 10 tygodnia dlatego ciągle zastanawiam się czy się zapisać na te badania.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! :)
ja nie robie, tylko usg u swojego lekarza.

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Staram się za Wami nadążyć, ale ciężko :D
My z mężem znamy się już prawie 9 lat, od ponad 5 mieszkamy w UK a jesteśmy małżeństwem prawie 4 miesiące :) W grudniu planujemy zjechać do Polski, bo nie chcemy, żeby nasze dziecko przyszło na świat w tym angielskim syfie. W Polsce mieszkamy blisko siebie, a nasze gniazdko uwiniemy w domu męża. Póki co nie mogę sobie wyobrazić jak to będzie mieszkać z teściami, ale jestem dobrej myśli, będziemy dzielili tylko wejście do domu, bo mamy całe piętro dla siebie. Czas pokaże :D

Jako były zapalony gracz komputerowy też jestem zdecydowanie na nie z różem :D

Co do badań prenatalnych to nie wiem... Miałam iść w piątek na wizytę, ale coś lekarzowi wypadło i przełożyli mi na wtorek. Zresztą, póki co miałam do tej pory tylko 2 usg a w przyszłym tygodniu chyba zgłoszę się do GP...

Ja nie wyobrażam sobie nie robić usg genetycznego. Pomijając wiedzę o stanie zdrowia dziecka - to jest dla mnie ważne, to przede wszystkim można dowiedzieć się o wadach, które można leczyć jeszcze w życiu płodowym lub tuż po narodzinach. W pierwszej ciąży nie robiłam natomiast pappa, ale teraz ze wzgledu na wiek zrobię.

Wszystkie piszecie kiedy macie badania prenatalne - robicie to bo jesteście w grupie zwiększonego ryzyka czy tak po prostu?

każde badanie usg jest badaniem prenatalnym - czyli przed urodzeniem dziecka.
Robimy po prostu USG, które między 11 a 14 tc robi się każdej kobiecie, nie ma w tym nic nadzwyczajnego, żadnej grupy ryzyka, wieku, ani nic nie trzeba mieć.
Idziesz do lekarza na nfz (lub prywatnie jak wolisz) - lekarz Cię kieruje na usg prenatalne, które jest refundowane na nfz 3 razy w ciąży - między 11 a 14 tc, potem między 18 a 22tc I potem między 28 a 32tc. Dodatkowo pierwsze usg można nazwać genetycznym, bo może pokazać ryzyko zespołu downa, które jest chorobą genetyczną, dzięki sprawdzeniu przezierności karkowej I przegrody nosowej ale to też każdy lekarz sprawdza na tym pierwszym usg, nawet jesli o tym nie informuje (mój lekarz na nfz nic nie mówi ;) tylko ze wszystko w porządku, potem mój lekarz prowadzącyocenia wyniki I mi mówi)
dodatkowe testy papa (na wady genetyczne) jest wskazane po 35rż lub jak się ma w rodzinie osoby z chorobami genetycznymi, ale z tego co się orientuję, to niewiele z nas te dodatkowe testy robi.

każde badanie usg jest badaniem prenatalnym - czyli przed urodzeniem dziecka.
Robimy po prostu USG, które między 11 a 14 tc robi się każdej kobiecie, nie ma w tym nic nadzwyczajnego, żadnej grupy ryzyka, wieku, ani nic nie trzeba mieć.
Idziesz do lekarza na nfz (lub prywatnie jak wolisz) - lekarz Cię kieruje na usg prenatalne, które jest refundowane na nfz 3 razy w ciąży - między 11 a 14 tc, potem między 18 a 22tc I potem między 28 a 32tc. Dodatkowo pierwsze usg można nazwać genetycznym, bo może pokazać ryzyko zespołu downa, które jest chorobą genetyczną, dzięki sprawdzeniu przezierności karkowej I przegrody nosowej ale to też każdy lekarz sprawdza na tym pierwszym usg, nawet jesli o tym nie informuje (mój lekarz na nfz nic nie mówi ;) tylko ze wszystko w porządku, potem mój lekarz prowadzącyocenia wyniki I mi mówi)
dodatkowe testy papa (na wady genetyczne) jest wskazane po 35rż lub jak się ma w rodzinie osoby z chorobami genetycznymi, ale z tego co się orientuję, to niewiele z nas te dodatkowe testy robi.
ja mam te testy i w pierwszej ciazy tez mialam wiec zakladam ze w uk to standard ;)

No to fajnie masz mój pies ma rok, a sierść mu wypada od kiedy skończył 6 miesięcy.Nawet nie wiedziałam, że tak szybko zacznie i sypie się bez przerwy.Juz pozbyłam się dywanów z domu, bo były tak nabite ta sierścią, że odkurzacz nie dawał rady.Juz się z mężem zastanawialiśmy czy to nie jakaś alergia pokarmowa, albo choroba skóry.

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom

To tak jak mój ma rok, a od pół sierść traci... Jeszcze długa :/ kupilismy specjalna końcówkę i co jakiś czas odkurzamy Dziada, choc tego nie lubi hehe :)

reklama
Do góry