reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2018

Tu chodzi o to ze jezeli cos bedzie nie tak to mozna dziecku pomoc jeszcze w brzuchu albo lekarze moga byc przygotowani zeby sie zajac zaraz po porodzie. Ja robie pappa mimo ze oczywiscie sie boje

tylko ze test papa robi się z Twojej krwi, więc będzie pobranie krwi I ten test sprawdza jedynie wady genetyczne, czyli zespół Downa, Edwardsa I Patau I tego w żaden sposób się nie leczy, to jest wada genetyczna konkretnych chromosomów I nie da jej się wyleczyć przed urodzeniem, czy po.
Jesli chodzi o wady rozwojowe u dziecka, które rzeczywiście mozna leczyć jeszcze w okresie prenatalnym - typu serduszko, nerki, wątroba, itp to wzystko bada się wyłącznie za pomocą USG
dlatego tak ważne jest to usg 11-14 tc.
dodatkowo usg w tych tyg może potwierdzić zespół downa poprzez sprawdzenie przeziernosci karkowej I szerokości przegrody nosowej (dzieci z zespołem downa mają szerszy nos niż standardowo)

reklama
Ja bym nie potrafiła skazać dziecka na wieczne cierpienie więc jak już wspominałam, to rzecz światopoglądowa i lepiej nie dyskutować bo się poobrażamy ;p
Wiadomo to jest wszystko kwestia indywidualna. I oczywiście wierze w to,że żadna z nas nie będzie na tym wątku musiała stać przed takim wyborem,bo wszystkie dzieciaczki będą zdrowe.

Napisane na D5103 w aplikacji Forum BabyBoom

Oby! :) Ja się denerwuję na jutro jak tylko mi się przypomni. Mąż już wziął nawet wolne żeby ze mną jechać :)
Na pewno będzie wszystko dobrze i przy okazji będziesz mogła popatrzeć na bobasa.Nam lekarz fajnie wszystko tłumaczył podczas usg mieliśmy swój monitor i pokazywał gdzie jest serduszko,rączki,nóżki i żołądek.Moze poznacie płeć my byliśmy za wcześnie na płeć.

Tu chodzi o to ze jezeli cos bedzie nie tak to mozna dziecku pomoc jeszcze w brzuchu albo lekarze moga byc przygotowani zeby sie zajac zaraz po porodzie. Ja robie pappa mimo ze oczywiscie sie boje
Wady wykrywane testem pappa nie sa do "poprowki" w ciazy czy po, bo to wady chromosonalne

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

@VegeMama to będziesz obstawiona rodzinka.U mnie jakoś tak też mało co się interesują moja ciąża,bo się dalej boją co to będzie.Mama tez, ani się nie zapyta jak się czuje, ani nic.Tesciowa płacze jak idę do szpitala chociaż nic takiego się nie dzieje.

Fajnie by było wiedzieć co tam siedzi i szykować już imię ;) Na razie mężu nazywa go/ją operatorem mecha bojowego. W sensie, że ja jestem tym mechem ;) ( dla wyjaśnienia oboje jesteśmy graczami komputerowymi i nawet w grze on-line się poznaliśmy:p )
Hehe mi to obojętne co, ale chciała bym wiedzieć.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Na pewno będzie wszystko dobrze i przy okazji będziesz mogła popatrzeć na bobasa.Nam lekarz fajnie wszystko tłumaczył podczas usg mieliśmy swój monitor i pokazywał gdzie jest serduszko,rączki,nóżki i żołądek.Moze poznacie płeć my byliśmy za wcześnie na płeć.

Płeć dopiero po 16tyg można poznać, no chyba że chcemy wierzyć w chlopca a po miesiącu zmieni się nam w dziewczynke [emoji6]

synuś 12.2011
cora 02.2014
aniołek 05.2017

reklama
Tylko to obstawienie mnie denerwuje. Gdyby nie moją ręka to bym sama jeździła z mężem (on jest w trakcie robienia prawa jazdy bo go pogoniłam że sama do szpitala na poród nie pojadę). Nigdy z mamą więzi bliskich nie miałam więc jest mi tam potrzebna jak nie wiem co... Dla niej jest tylko ważne, żeby dziecko było pierw ładne (koniecznie dziewczynka) a potem miało super oceny co by się mogła chwalić innym...
No to faktycznie.To jak będzie chłopak to na starcie jest spalony u babci.Ja myślę że moim to obojętne co to będzie.No prawo jazdy się przydaje przy bobasie i zawsze Cię odciąży trochę i będziesz mogła się na dziecku skupić podczas jazdy.

Do góry