reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

aisak, mi też się wydaje, że chce Cię naciagnąć, NT powinno się robić zanim wykona się prenatalne, to w sumie jest jedną z podstaw do wykonania, jeżeli NT jest bliskie granicy :tak:
melduje:-):-) kocyk kupiony u mnie wybór był dość spory, ale kupiłam beżowy bo uniwersalny, chociaż strasznie podobał mi się niebieski:eek:.( a obiecałam sobie że dopiero po nowym roku będzie mania kupowania).
ja niestety mam niebieski, a chciałam uniwersalny- beżowy, ale Mama mówiła, że już nie było :-(

reklama
a kiedy masz najbliższą wizyte?
a w ogóle na którego Ty masz termin?? :-)

dzisiaj miałą wizyte...nastepna 6 listopada...a lekarz chciał zebym do niego przyszła zrobic badanie bo on jeszcze prywatnie przyjmuje tego wynika...

a termin mam na 14 maja narazie...

a nadrzerka albo cos nie tak z moczem z wynikami bo mi przepisał furagin 6 tablet dziennie to jakis czynnik ktory moze składac sie na skierowanie na takie badania prenatalne? bo nic innego nie przychodzi mi do głowy w pierwszej ciazy nikt mi tego nie proponował miałam tylko to 3D w 21 tygodniau ciazy..i to prywatnie ale na NFZ...

Ostatnia edycja:
Powtórzyłam badania CRP krwi i niestety poziom wzrósł z 6 do 9 jednostek. Albo mam niewyleczone przeziębienie albo mnie znowu coś zbiera:wściekła/y::wściekła/y: W poniedziałek mam dzwonić do lekarza jak zobaczy wyniki. Prawdopodobnie dostaniemy jakiś antybiotyk :crazy:
Coś czuję że ta jesień i zima będą ciężkie.

Aisak na prenatalnym u mnie maluszek był cały mierzony, czyli lekarz sprawdzał NT, długość ciała, przepływ krwi, itd. Ja miałam skierowanie na te badania także nic nie musiałam płacić. Drugie robi się w 20 tygodniu i też jest refundowane. Wszystko zależy od lekarzy.
U mnie nie było żadnych powodów dla jakich zostałam na nie skierowana. Po prostu dostałam skierowanie i poszłam.

Ostatnia edycja:
Hej i ja dotarlam do biedronki :d co prawda na kocyk sie nie zdecydowalam, dla mnie kiepski material sie wydaje niby mieciutki a ciekawe jaki bedzie po praniu :) nie wiadomo chociaz za15 zeta to moglam brac bo kolory byly :d a mam po mai chyba 5 kocykow to nie mam parcia moze gdzie indziej kupie
ale skusilam sie na recznik z kapturkiem, kupilam taki brazowy :)

krolewna, Mama właśnie mówiła, że gatunkowo ten kocyk średni, ale wzięła, bo stwierdziłam, że do wózka będę miała...a ręczniczek taki z owieczkami wzięłaś? bo mi Mamcia taki wzięła, beżowy w owieczki :-)

MOże zadzwonie se do tego lekarza i spytam czy niema mozliwosci zrobienia tego badania na NFz bo najzyczajniej w świecie nie stac nas niby to wazne ale maz nie pracuje niema prawa do zasiłku bo pracował zaa pensje nizsza niz najnizsza krajowa ja tez niepracuje wiec licho z kasa...wiec to la nas bedzie duzy wydatek..no chyba ze auto da rade sprzedac na czas...

MOże zadzwonie se do tego lekarza i spytam czy niema mozliwosci zrobienia tego badania na NFz bo najzyczajniej w świecie nie stac nas niby to wazne ale maz nie pracuje niema prawa do zasiłku bo pracował zaa pensje nizsza niz najnizsza krajowa ja tez niepracuje wiec licho z kasa...wiec to la nas bedzie duzy wydatek..no chyba ze auto da rade sprzedac na czas...

tylko NT on Ci musi zrobić nawet na kase.
CO to by był za lekarz który przezierności nie bada... :sorry:

Byłam na spacerze w lesie i skończyło się na spontanicznym grzybobraniu:) Teraz jestem paaaaaadnięta:-D

asiak z tego co piszesz, ja rozumiem, że lekarzowi chodzi o usg genetyczne (badania prenatalne to usg + badanie krwi, pod kątem ewentualnych wad genetycznych i jest droższe niż 200zł). Jest robione na NFZ jeśli są jakieś wskazania, wiek 35+, występujące wady w rodzinie, jakieś nieprawidłowości na normalnym usg itd. Ja robiłam pełne prenatalne na NFZ, ale gdybym miała płacić zrobiłabym samo usg.
Pytanie dlaczego lekarz sugeruje Ci to badanie? Mój lekarz powiedział mi, że jak widzi wskazania do badania to wysyła na NFZ jak nie, to twierdzi, że nie ma sensu. Musicie się zastanowić. Jasne, fajnie zobaczyć dziecko, dowiedzieć się, że wszystko jest ok, ale jak nie macie kasy..... Jesteście młodzi, jak w rodzinie nie ma wad genetycznychitd to nie wiem czy nie szkoda pieniążków, może lepiej wydać na coś innego. I może warto się jeszcze się zastanowić co byście zrobili, jakby okazało się (ODPUKAĆ!!!!) że będzie chore, bo jak nie rozważasz opcji usunięcia (przepraszam, że tak piszę, nie chcę Cię w żaden sposób urazić), no to na waszym miejscu bym nie robiła.... No i jak lekarz zaprasza na płatne badanie, młodą, zdrową osobę, to może faktycznie chce naciągnąć.....

reklama
krolewna, Mama właśnie mówiła, że gatunkowo ten kocyk średni, ale wzięła, bo stwierdziłam, że do wózka będę miała...a ręczniczek taki z owieczkami wzięłaś? bo mi Mamcia taki wzięła, beżowy w owieczki :-)

No z owieczka na kapturku :d dla mnie to bardziej brazowy ale moze to ciemno bezowy :dd

edit: no dobra moze to jest bezowy haha ale ma brazowe obszycie :d

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry