reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

mm, współczuję drożdżaków

zastanawia mnie w skladzie Vit A, jestem zadziwiona bo w ciazy nie powinno sie przyjmowac vit A, a tu na legalu w skladzie witamin ciazowych (??) :nerd:
nie wiem, ja stosowałam w pierwszej ciąży i nic się nie działo, teraz poczytałam i mnie przeraziłaś, ale doczytałam, że nie samo przyjmowanie wit A jest szkodliwe, a jego przedawkowanie, więc reasumując powinnyśmy dziennie przyjmować 1250, a w Prenatalu jest 1200, więc jest ok :tak: :

Witamina A w diecie
Dziennie zapotrzebowanie na witaminę A kobiet nieciężarnych wynosi 800 µg, w czasie ciąży wzrasta do 1250 µg, natomiast w czasie laktacji do 1600 µg. Najwięcej witaminy A dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego, jak: wątróbka, masło, śmietana, ser żółty. Jednakże kobiety nie powinny jeść wątróbki, ponieważ jest to narząd, który metabolizuje różne toksyny, z którymi miało kontakt zwierzę. Spożywając podroby, kobieta dostarcza nie tylko witaminy, ale również mnóstwo substancji szkodliwych.

Anka, boszzz, co za sen :no:

aneczka, podeślij mi na prv adres e-mail :tak:

reklama
no ja sobie ustawilam suwaczek wg usg bo u mnie jest 4 dni różnicy... tzn płód jest o 4 dni młodszy... ale usg mialam w 7 tygodniu i być może teraz moja dzidzia nadrobiła i też będę w 11 tc i 4 dni:)
czyli mala roznica by była miedzy nami:)

powodzenia jutro na usg:)

a ja właśnie wcinam ryż na mleku z jabłkiem zapiekany i cynamonem a na hbo leci dziennik bridget jones- uwielbiam

mm83 - no tak :laugh2: ja mam jutro genetyczne i też się boję... powodzenia

Notka - a to nie jest tak, że przedawkowanie w ciązy jest niebezpieczne?

Anka4 - nie jesteś jedyna z takimi snami już każdą z nas dopadły te koszmary... dobrze że to tylko syn

tiramissu84 -gratuluję :)

aneczka852 - moja Maja stała ostatnio w oknie i zapytała "mamo kiedy pobawię się na placu zabaw" dobrze, że synuś wraca do zdrówka

mm83 - u mnie wg miesiączki to 22 kwiecień... co do usg to przyznam ci szczerze, że się nie sugeruję tym terminem bo Maja była duża i zawsze miałam do przodu przesunięty termin :-) a i tak po terminie miesiączki się urodziła do tego 3950 i 58 długa

a ja polecam książkę "Język Niemowląt" Tracy Hogg, miałam ją w PDF i wydrukowałam,

polecam też, babka świetnie pisze i dużo można wynieść, super lektura, pamiętam że jak Fip był malutki to usypiając go w wózku czytałam jednocześnie

nie polecam Zawitkowskiego z kolei, bo dla mnie to bzdury jak zaczęłam czytać że dziecko powinno się tak a nie inaczej nosić, podnosić i w ogóle jak jakaś instrukcja nie wiem czego, przecież to intuicyjnie się robi a nie jak z jakimś sprzętem

anka4 ale sen..

powinnyśmy dziennie przyjmować 1250, a w Prenatalu jest 1200, więc jest ok

ale tak w sumie to 1200 a 1250 to dosyć mała różnica, to 50 to chyba łatwo w innych produktach na codzień przyjmujemy, jak nie dużo więcej Najwięcej prowitaminy A zawierają m.in. pomidory, marchew, dynia, ziemniaki, zielone warzywa. Do grupy produktów spożywczych o większej zawartości witaminy A, zaliczyć należy: nabiał (mleko, sery), wątróbka. Także nie wiem jak z tym przekraczaniem
ale PRENATAL to w sumie znane i często polecane tabletki więc raczej wiedzą co robią

chociaż... jak tak człowiek czasem posłucha o produktach znanych i polecanych a co mają w sobie to brrrr drgawek można dostać, polecam program na TVN STYLE WIEM CO JEM, WIEM CO KUPUJĘ, świetna babka takich info dostarcza że ogląda się jak jakiś wciągający kryminał ;-)

Hej dziewczynki!

Ależ jestem dzisiaj pozytywnie nastawiona:-)
Moja szwagierka urodziła dziś w nocy zdrowego dzidziusia, bardzo się cieszę:-) już nie moge się doczekać, aż zobaczę na żywo maluszka.
Mam już dla niego ubranko, lecę jeszcze dokupić zabawkę, chyba motylka Lamaze, bo moja Gosia takiego miała i go uwielbiała, no i oczywiscie jakąś torebkę i kartkę it's a boy!

Shy co do porodów rodzinnych, to ja mojego szwagra pytałam o zdanie, jeszcze jak jechał do szpitala na poród i był na nie (tak jak przez całą ciążę), a dzisiaj rano się okazało, że siedział aż do końca:-D chociaż strwierdził dowcipnie, że nie chciałby być po drugiej stronie procesu produkcyjnego:-D
Tak więc głowa do góry, życie samo weryfikuje nasze plany i decyzję;-)

dziewczynki, coraz więcej jest próśb o wątek zamknięty, mam prośbę zatem, żebyśmy zrobiły głosowanie, kto jest za a kto przeciw...prawda jest też taka, że nie każda z dziewczyn od razu będzie na wątku zamkniętym, zazwyczaj zasada jest taka, że te, które się często udzielają mają pierwszeństwo, co nie przekreśla oczywiście drogi to zw, więc reasumując te które są najdłużej i najczęściej się udzielają napewno będą miały dostęp od razu, a reszta z biegiem czasu :tak:

cytrusik, no ja w sumie jak Notka napisała i przeczytałam coś na ten temat to się przeraziłam i nie wiem co mam o tym myśleć, niby w pierwszej ciąży brałam i wyniki miałam rewelacyjne, sama nie wiem, może będę łykała co drugi dzień???

Ostatnia edycja:
ogólnie wątek zamknięty super sprawa, tylko to początek i tak jak piszesz wiele dziewczyn początkowo nie dostanie dostępu... ja tylko obawiam się jednego żeby całe życie forum nie przeniosło się tam... chociaż jestem za utworzeniem

Nef -gratuluję ciociu :-) to ubranka będą pasowały.. skoro nic się zmieniło

ogólnie wątek zamknięty super sprawa, tylko to początek i tak jak piszesz wiele dziewczyn początkowo nie dostanie dostępu... ja tylko obawiam się jednego żeby całe życie forum nie przeniosło się tam... chociaż jestem za utworzeniem
napewno się przeniesie :tak: chociaż pamiętam, że jak na Majówkach zostało utworzone to więcej pisałyśmy tu na otwartym ze względu na inne dziewczyny, ale jak już wszystkie udzielające się dostały dostęp to wątek otwarty zamarł :dry:

mi gin mowil, ze nie przyjmowac zadnych suplementow z vit A bo wlasnie latwo o przedawkowanie
farmaceutka w aptece pewnego razu odmowila mi sprzedazy vit A+E na nawilazanie gardla, wlasnie ze wzgledu na dzialanie taratogenne u plodu
dziewczeta, ja nie strasze, tak tylko glosno sie zdziwilam wiedzac to co wiem na temat Wit A
faktycznie prenatal to znane witaminy wiec pewnie jest OK :-)
ja lykam Femibion, tam nie ma w skladzie wit A

Dotkass, ja tez jestem za watkiem zamknietym :tak::tak:

ps. moj Boze, zadnych napisalam przez "rz" tragedia.... aaa!!! ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry