reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

reklama
wiecei co wczoraj przeczytałam tą ustawe z kwietnia tamtego roku o opiece okołoporodowej i stweirdzam ze będe robić plan porodu :)))

Dziewczyny, a czy może mi któraś oględnie wytłumaczyć co to ten plan porodu? Tak bardziej z ciekawości pytam, bo mnie raczej kolejna cesarka czeka, więc nie mam czego planować :)). (Tylko nie każcie mi czytać żadnej ustawy, proszę!)

Dziewczyny, a czy może mi któraś oględnie wytłumaczyć co to ten plan porodu? Tak bardziej z ciekawości pytam, bo mnie raczej kolejna cesarka czeka, więc nie mam czego planować :)). (Tylko nie każcie mi czytać żadnej ustawy, proszę!)

wiesz co tam jest bardzo duzo informacji, takze wszystkiego ci nie napisze
ale tam np są wytyczne dotyczące tego ze w każdym szpitalu muszą zapoznać sie z twoim planem porodu i szanować twoje decyzje
teraz to ty masz prawo decydować o lewatywie czy nacięciu, wczęsniej to było obowiązkowe, położna powinna konsultować każdą decyzje z tobą
możesz odmówić założenia wenflonu przy przyjęciu ze szpitala i założą ci tylko wtedy gdy bedzie to konieczne
zaraz po urodzeniu dizecko trafia na twój brzuch i mozesz je trzymać przy rodzeniu łożyska i szyciu, wczesniej niekoniecznie tak było, kontakt sóra do skóry moze trwać do 2 godzin, a potem dziecko jest mierzone i ważone chyba ze były problemy przy porodzie albo ty chcesz inacze
noo pełno informacji jak ma wyglądać przygotowanie do porodu i opieka
jak ja rodziłam np to nie kazali mi jeść nic, a teraz możesz jeść kiedy jest ci to potrzebne
mozna zajmowac wybrane pozycje a nie te wskazane przez położną

a plan porodu ustalasz ty, ale jak masz miec cesarke to nie ma zbyt wielu możliwości ale możesz np prosic o poród z mężem, w nitkórych szpitalach kiedys cesarek nie mozna bylo miec z mężem

ja np wiem ze wszpitalu w którym bede rodzic jak jest cesarka to lekarz decyduje czy usypia czy tylko znieczula
a teraz nie ma prawa decydować za CIebie bo mozesz sie nie zgodzic na usypianie
leżałam z dziewczyną w szpitalu która była zdziwniona ze sie budzi z narkozy bo nikt jej nie pytał o zdanie ;\

Ostatnio edytowane przez moderatora:

a gdzie bedziesz rodzic ;> bo widze ze tez z krakowa ;> nie wiem czy sie juz pytałam ;>

http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu

Dzień dobry mamuśki:-)Przepraszam, że tak długo się nie odzywałam, ale miałam utrudniony dostęp do neta... U mnie wszystko ok, poza moimi (już chyba tradycyjnymi) bólami głowy, czuję si,ę dobrze. Wizytę mam dopiero za dwa tygodnie, ale mam nadzieję, że u mojej kruszynki też wszystko dobrze:-DPozdrawiam serdeznie wszystkie brzuchatki!!!

Hej dziewczyny,

Powedzcie mi, czy aby miec zwolnienie platne 100 % to tylko od ginekologa?
Czy jak pojde do zwyklego lekarza z powodu przeziebienia i mi wypisze zwolnienie to tez bedzie platne 100 %?

Na razie sie nei wybieram, ale nie wiem, czy mnie przeziebienie nie wezmie i chcialam sie upewnic.
Jak wiecie cos w tej kwestii to dajcie znac.

Pozdr :)

krolewnazmarcepana ja czytałam, że można zrobić sobie taki plan, a i tak życie pokaże jak będzie wyglądał poród i wszystko dzieje się w takich emocjach, no i często na różne rzeczy jest np. za późno itp.
więc ja myślę, że zdam się na położną i opiekę okołoporodową, żeby później się nie zawieść
to samo ze szpitalem, wiem że chciałabym rodzić w Koperniku, bo mam tam najbliżej i koleżanka polecała, ale jak mnie gdzieś odeślą to też nic się nie będzie dziać ;-)

Królewnazmarcepana, powiem, że mnie zaskoczyłaś. Hmm, rodziłam przez cc w Żeromskim i pewnie tam będę i tym razem. Już wtedy pani dr anestezjolog szczegółowo wytłumaczyła mi jakie mam opcje znieczulenia i mogłam wybrać. Myślałam, że to standard.

Swoją drogą męża przy cc sobie nie wyobrażam. Był ze mną do wejścia na sale operacyjną i od momentu jak mnie wywieźli, ale w trakcie operacji czekał za drzwiami i dobrze, przecież to rzeźnia, po co miał to oglądać.

reklama
krolewnazmarcepana ja czytałam, że można zrobić sobie taki plan, a i tak życie pokaże jak będzie wyglądał poród i wszystko dzieje się w takich emocjach, no i często na różne rzeczy jest np. za późno itp.
więc ja myślę, że zdam się na położną i opiekę okołoporodową, żeby później się nie zawieść
to samo ze szpitalem, wiem że chciałabym rodzić w Koperniku, bo mam tam najbliżej i koleżanka polecała, ale jak mnie gdzieś odeślą to też nic się nie będzie dziać ;-)

wiesz co wiadomo ze wszystko moze sie stac, ale ja zamierzam i tak miec taki plan
moj pierwszy poród przebiegał normalnie az do momentu przyduszenia małej
ale np. wiele kwesti które po tej ustawie są dla mnie ważne było nie tak
np został mi załozony wenflon, niepotrzebnie - mam wrażliwe ciało i żyły i zanim założyła mi wenflon popękało mi jakies 6 zył a potem okazało sie to niepotrzebnym cierpieniem
o nacięciu krocza nawet nie zostałam poinformowana

nie mam jakiś szczególnych oczekiwać po tym planie porodu ale chce zeby mnie szanowano i moje decyzje a nie ze położna bedzie robić co bedzie chciec, mam prawo wiedzieć co ze mną robią i co sie dzieje a nie ze ona pobada i bez słowa coś robi :no:

i jeszcze mam zamiar tam zapisac ze nie zycze sobie zmuszania do karmienia piersią, bo w polskich szpitalach to sie staje nienormalne

w tej ustawie jest tez zapis o podawaniu oksytocyny, teraz mozna sie na to nie zgodzić
ja osobiście wolałabym dostać jakiś żel wywołujący poród

Do góry