reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

reklama
Tiramissu – no nie do końca. Moi teściowe pogrzebali sporo w genealogii swojej rodziny i z tymi udanymi narodzinami w zaszłych czasach wygląda deczko inaczej, ale to nie opowiadanie na ten czas i wątek, no i oczywiście nie tylko wynikało to z braku kwasu foliowego. Na szczęście teraz medycyna i świadomość dietetyczna poszła znacznie do przodu więc trzeba się mocno postarać, aby dzidzi zaszkodzić;-)

Izunia – witamy, witamy;-)

Co do bólów głowy i niewyspania – dwa dni bolała mnie głowa, podejrzewam, że zatoki, użyłam Amolu na skronie i zatoki na noc… i nie dość że głowa przestała mnie boleć to dzisiejszej nocy wstawałam tylko raz na siku (zamiast standardowych 3 razy). Polecam, może także na sen u wystraszonych maluchów pomoże, bo zaszkodzić to raczej chyba nie powinno:happy:

Hej ja już od 6 na nogach. Młody w przedszkolu, siuśki zawiezione do badania, zupa grzybowa wstawiona.

Oliwka będzie dobrze.

A mnie młoda uciska na nerw i ledwo chodzę, nawet jak leżę to czuję jak boli

Miłego dnia

Z tym kwasem foliowym, to tak jak pisze Pscółka; nie do końca tak że kiedyś go kobiety nie brały i było w porządku, a teraz to wymysł koncernów farmaceutycznych jest.
Po pierwsze rzeczywiście dawniej odsetek donoszonych i urodzonych ciąż był znacznie mniejszy. A co do samego kwasu, to moja mama, która jest lekarzem opowiadała mi kiedyś, że "dawniej" kobiety w ciąży w dużych ilościach piły kozie mleko, które jest bardzo bogate w kwas foliowy. Pozatym odżywiały się jednak trochę zdrowiej niż my teraz; wszystko z "ekologicznej" hodowli, mniej mięsa więcej zieleniny (też bogata w KF), żywność nieprzetworzona. Teraz mamy kiepską dietę, nawet jak człowiek stara jeść zdrowo, więc musimy się suplementować.

PS.
Oczywiście nie ma co panikować jak ktoś zapomniał porannej dawki witamin nawet przez dwa dni ;-).

hej kochane,

od razu przepraszam, że wieczorem się nie odezwałam, ale padłam :sorry: dziś u nas piękna pogoda, więc chwilę popracuję i uciekam z Amelcią i psem do lasu na grzyby :tak: ...a i pranie muszę rozwiesić :-)

Tasia, nic mi nie wysłałaś jeszcze :sorry:

Pchła, ja brałam jakoś do końca 12 tygodnia, teraz zaczełam brać mimo idealnych wyników Prenatal Classic, z Amelcią też brałam, nie zaszkodzi a uzupełni braki...z Amelcią też brać nie musiałam, bo idealne wyniki miałam (hmmm, ale zrymowałam :-D;-))

Ella, to też miałaś nieźle z tym papierem :-D

Izunia, witaj :-)

ankzoc, udanego pobytu u babci :tak::-)

Smile, ja koszę trawę i zbieram liście zawsze przed zimą, ze względu na to, że liście mają w sobie choroby, które zarażają ziemię i szkoda mi innych roślin, a trwę podkaszam, bo jak za długa, albo za krótka to na wiosnę jest brzydka, a tak jest znacznie ładniejsza :-), a jeżeli chodzi o tuje, to nasze są młode, są niskie, chodujemy je na żywopłot, jeszcze nie ma czego podcinać, bo najpierw muszą urosnąć do wysokości dla nas wyczekiwanej, więc sama rozumiesz :tak:, tak czy inaczej trochę terenu do obrobienia mam, bo 3100 m to nie mało :sorry:

Oliwka, trzymam kciuki :-)

miłego dnia

Oliwka - trzymam kciuki
Katarinna - ja się w zupełności z Tobą zgodzę co do kwasu foliowego i obecnej diety. Kiedyś wszystko było eko.. a teraz w marchewce pędzonej w Hiszpanii jest o połowę mniej witamin niż w takiej ogrodowej z Polski.
Dotkass - my tam na wiosnę trawę 'ożywiany' glebogryzarką. Chociaż znam takich co przekopują cały ogródek i sadzą nową trawę co dwa lata ^^. My teraz mamy malutko trawy, ale od wiosny będzie więcej, bo nowa działka ma jakieś 1300m - ale to prawie 3 razy mniej niż u Ciebie ;)
Mamakruszynki - mój Antek do 9m miał nie raz tak, że budził się o 2 w nocy.. szalał 2 godziny w swoim pokoju.. robił kupę i szybko go trzeba było przebrać, bo już zasypiał ^^. I zrozum tutaj takie dziecko :p. Wszystko trzeba przejść ;)

A ja dzisiaj z lekkim katarem ^^. I rano mnie gardło bolało. Mam nadzieje, że na tym się skończy.

Ostatnia edycja:
myszka, wlasnie o to chodzi ze mala juz dlugo spi przy lampce, nie wiem dlaczego ale wszystko ja straszy, zabawki, dzwieki z dworu.... we wtorek kupilismy nowego tygrysa do pilnowania ale cos nie pomaga.... :no:
damy rade, chyba wszystkie dzieci predzej czy pozniej przechodza taki okres.... :shocked2:

myszka, wlasnie o to chodzi ze mala juz dlugo spi przy lampce, nie wiem dlaczego ale wszystko ja straszy, zabawki, dzwieki z dworu.... we wtorek kupilismy nowego tygrysa do pilnowania ale cos nie pomaga.... :no:
damy rade, chyba wszystkie dzieci predzej czy pozniej przechodza taki okres.... :shocked2:

wiesz co, ja uważam ze jeśli dziecko potrzebuje to powinnaś jej świecić tą lampkę mimo to ze długo juz świecicie, niektóre dzieci tak mają, może jej sie coś śni..
na pewno nic na siłe
powiem Ci ze jak ja byłam mała to tez sie bardzo bałam w nocy, moi rodzice jakoś mi lampki nie świecili ani nic w sumi nie wiem czemu :p i ja mam do tej pory uraz, boje sie ciemnego domu, jak jestem sama wieczsorem to pale wszystkie światła :crazy:

mmmmm dziewczyny frytki sie robią :D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Smile, zdrówka, my nie nawiozimy trawy (aczkowliek u nas ciężko nazwać to trawą, bo nigdy nie sialiśmy, rośnie taki chwast zwany trawą, wiesz mamy działkę obok lasu...) nawożę tylko rośliny, uwielbiam takie naturalne ogrody z naturalnymi nierównościami :tak:

dziewczyny, my mamy takie małe lampeczki ledowe, nie dużo ciągną prądu, wsadza się je w kontakt a dają naprawę fajne świadło- polecam :tak:...my mamy taką też w przedpokoju na górze, bo u nas jest w nocy strasznie ciemno i jakbym miała dojść do toalety chyba bym się zabiła o ścianę, gdyby tej lampki nie było :cool2:

reklama
Smile, zdrówka, my nie nawiozimy trawy (aczkowliek u nas ciężko nazwać to trawą, bo nigdy nie sialiśmy, rośnie taki chwast zwany trawą, wiesz mamy działkę obok lasu...) nawożę tylko rośliny, uwielbiam takie naturalne ogrody z naturalnymi nierównościami :tak:

dziewczyny, my mamy takie małe lampeczki ledowe, nie dużo ciągną prądu, wsadza się je w kontakt a dają naprawę fajne świadło- polecam :tak:...my mamy taką też w przedpokoju na górze, bo u nas jest w nocy strasznie ciemno i jakbym miała dojść do toalety chyba bym się zabiła o ścianę, gdyby tej lampki nie było :cool2:

te lampki są bardzo przydatne :D
ja zamierzam takie mieć na schodach w domu ;D tzn. przy każdym schodku na piętro :D

wiecei co wczoraj przeczytałam tą ustawe z kwietnia tamtego roku o opiece okołoporodowej i stweirdzam ze będe robić plan porodu :)))

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry