reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2013

iza współczuję szpitala. Te testy to z krwii ???
Wiesz ja nie wiem jak to teraz jest, ale to, że wyniki sa ujemne, nie oznacza, że dziecko nie ma alergii. Ogólnie testów z krwii i skórnych dzieciom poniżej 4 roku życia raczej się nie robi. częściej alergolog opiera się na tym co mówi matka i na testach prowokacji na dany składnik. wątpię, żeby pod tym względem wiele się zmieniło. Teraz diagnoza będzie trudna bo to jest czas kiedy mogą iść zęby i biegunki mogą być od nich. Tak jak u nas. gorączka z alergią jakoś mi się nie kojarzy. też może być od zębów. Ale Czekajcie spokojnie co powie gastrolog...
może twój maluch to wyjątek i nie jest stworzony do jedzenia mleka :)

wawka ale mój też nie siusia w nocy. dopiero po pierwszym porannym karmieniu koło 5:00 a tak pampers suchy. Ostatnio też rzuca się w nocy. uspokaja sie na godzinę dwie dopiero jak posmaruję dziąsła żelem. na noc dostaje 1,5 ml ibuprofenu. a i tak po 5 h zaczyna sie kręcenie, jojkanie...Głowa do góry, może faktycznie małej nic nie jest.

Ostatnia edycja:
reklama
Kuchnia, dziewczyny, mam problem, aorki, że tutaj, ale chcialabym porady od Was... Pisalam wczesniej,ze Ksawery gorzej sypia... czy to moze byc od tego, że glodny? tzn.zaczyna mi w nocy brakowac pokarmu?! Bo po kapieli wypil jedego cyca, zasnal przy nim... odlozylam do lozecka, a on po pol godzinie sie obudzil, podstawilam pod drugiego cyca, wypil i dalej nie spi... przygotowalam 70ml mojego mleka z kleikiem ryzowym... wypil wszystko... piersi miekkie... Zastanawiam sie nad podaniem butli z mm na noc...
w ciagu dnia mleko jest, a nawet teraz nie placze, ale nie spi... nie mam pojecia, co mu jest..

jak wyżej pisałam u nas noce tez gorsze...może to jakiś skok maluchy nasze mają...Olek ogólnie w nocy je więcej o_O a zaraz szczepienie i znowu się posra wszystko :-(

[h=4]14-19 tygodni (wydarzenia)[/h]Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.
Nowe umiejętności:

• [*=left]Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
    [*=left]Próbuje raczkować
    [*=left]Podpiera się na rękach i podnosi tułów
    [*=left]Lubi ruszać ustami, wystawiać język
    [*=left]Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
    [*=left]Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
    [*=left]Próbuje uderzać zabawkami o stół
    [*=left]Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
    [*=left]Szuka rodziców
    [*=left]Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
    [*=left]Reaguje na własne imię
    [*=left]Rozumie słowa
    [*=left]Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
    [*=left]Używa spółgłosek
    [*=left]Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
    [*=left]Cmoka ustami, gdy jest głodne
    [*=left]Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
    [*=left]Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie

Ostatnia edycja:
anka87a: u mojej Michaliny ze dwa tygodnie temu też pojawiło się wybudzanie po zaśnięciu. Też przystawiałam ją ponownie do piersi. Ostatnio przestała tak szybko się wybudzać, dopiero po trzech godzinach snu się budzi. Może to faktycznie taki okres dla maluszków?

Hej u nas zimno ale dobrze ze słońce chociaż jest:) Felidae robilam
jej 2 testy na al ml krowiego i pbydwa takie same wyszły ujemne . Alergia na cos jest ale nie wiem na co. Po mleku zwykłym jest ok. Moja Lenka tez marudna ostatnio sie pochwalilam ze jedna pobydka w nocy a tu masz babo placek wczoraj 3 co 3 godz:crazy: jes mega niewyspana i oczywiscie miała problem z usnieciem. Chyba te zęby idą bo juz od 5.30 nie spi i marudzi. M próbuje ja ululac. Albo jakiś skok, no sama nie wie:confused:

anka - ostatnie co możesz zrobić to podać mm, tym sposobem jeszcze szybciej pożegnasz się z laktacją. Staraj się karmić Ksawerego częściej w ciągu dnia. U mnie wychodzi co około 2 godziny, czasem nawet częściej się domaga jak chce się zdrzemnąć. Wtedy nakręcisz sobie laktację w dzień i cyce po tej pierwszej dłuższej drzemce po kąpieli powinny być pełne:tak:.

Pscółka - to nie problem z laktacją... Nie wlozylam sobie wkladki na noc i stanik mokry rano, mimo jedzenia w nocy przez Ksawerego częsciej. to chyba jednak skok, skoro widze, że dużo dziewczyn tez ma ten problem... Zastanawia mnie tylko ten placz straszny... Placze i bardzo ciezko go uspokoić... wlasnie jak sie przebudzi niedlugo po zasnieciu... On i tak ma dobrze z moimi cycami, bo tez je zazwyczaj co 2 godz :) albo czesciej.

A teraz wlasnie ssam sie przewrocil na brzuszek. Jaka radosć dla mnie .:D

reklama
Hej :-)
Ja bym nie dawala nic na zabki jeśli nie ma ewidentnych objawow zabkowania... Szkod faszerowac... Mania tez spi mniej spokojnie- wydaje mi sie ze maluszki coraz intensywniej przezywaja doswiadczenia calego dnia...

U nas zimnica dzis... Chce pojsc z mala na wage... Sprawdzic przyrost

Do góry