reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2013

Hej laseczki,

U nas dzien jak codzien dzieci sprzatanie i gotowanie;P Pogoda do kitu , az nic sie nie chce:/Pisalyscie o zasypianiu ogolnie nasze chlopaki ida spac ok 21 o 20 zaczynamy kapanie jednego i drugiego:)pozniej kolacja zeby i spac:) Marcela jak poloe o tej 21 to spi do 2-3 w nocy pozniej pobodka ok 5 rano ale to M pozniej karmi bo przyjedza o tej godzinie z pracy a pozniej wszyscy wstajemy o 8 rano:sorry:..

dente
-witaj zapraszam na watek "poznajmy sie"

reklama
witam

u nas pranie na 40C i prasowanie ze względów estetycznych.
Dopajanie nie ma, może jak się zrobi upalnie, to będę dopajać, ale na razie się nie zanosi:confused2:

kąpiemy ok. 21, jako drugiego, bo zwykle śpi, jak już Gosia idzie do kąpieli. A wczesniej był kąpany jako pierwszy, ale na głodnego, więc był ryk. Teraz dostaje wcześniej cyca, więc zasypia, a ja nie mam serca go budzić.
W ogóle mały super sam sobie reguluje sen. Po kąpieli i karmieniu przesypia ok. 6-7 godz., a potem znowu 4-5 godz. Natomiast jak budziłam go na karmienie ok. 24 przed moim spaniem, to pospał tylko 3 godz i znowu głodny.

anila współczuję tego szukania domu, my jakoś w listopadzie czy grudniu zaczęliśmy szukać, a niedawno dostaliśmy klucze. Już na umowę przedwstęną, finalną, formalności kredytowe i czas na wydanie nieruchomości to ze 2-3 miesiące. Ale nie strasujcie się, ceny lecą w dół, jak się nie uda znależć czegoś fajnego na czas, to najwyżej sobie wynajmiecie na 2-3 m-ce.:tak:

anezram
ja na ciemieniuchę u Gosi stosowałam oliwę spozywczą (z oliwek lub winogron), mocno lałam główkę na 20-30 min. przed kąpaniem i jeszcze przed kąpaniem sczesywałam łuski, ale nie tak jak do czesania, tylko jakby lekko pod włos, lekko ukośnie, jakby podważają te łuski. Potem myłam 2x głowkę, żeby dobrze spłukać ten olej. Po 2 takich zabiegach nie było ciemeniuchy, a wcześniej zmagałam się z nią chyba z miesiąc.

pscólka jak masz nadprodukcję w jednym cycu, to może spróbuj zawsze zaczynać karmienie od tego drugiego. Mi tak poradziła położna. A miałąm już asymetrię piersi, lewa była większa. A położna kazała mi zaczynać karmienie zawsze od prawej, a lewą dokarmiać (przez co jest krócej i gorzej opróżniana). Po jakichś 2-3 tyg. piersi sie wyrównały.
A na zalewanie ubranek mlekiem to ja stosuję pieluchę na ubranko bartusia, a sobie pod miseczkę stanika wkładam chusteczkę, ale taką grubszą z rossmana.

anka87
a ten dermatolog to dziecięcy? Bo jeżeli nie specjalizuje się w dzieciach, to ja bym bardziej zaufała pediatrze. Skóra maluchów jest zupełnie inna nich dorosłych, zresztą w każdej dziedzinie zwykle są inni specjaliści od dzieci, a inni od dorosłych.

witam nowe kwietniowe mamusie:tak:

Hej, hej:-)

dante witaj w gronie mamusiek i gratulacje z okazji narodzin dziecka!
ja piorę kolorowe w 60 st, w 90st piorę białe bez aplikacji, ręczniki i terę, wszystko prasuję z lepszym lub gorszym skutkiem ze względów higienicznych:-). Piorę w loveli, zależy jaka kupie do koloru czy białego uzywam tej samej, i daję odrobinę płynu E sensitive- wiem, że nie powinno się dodawać , ale moje dziecko bardzo dobrze reaguje nie ma ani grama wysypki, a ubranka są miększe i ładniej pachną, więc nie widzę przeciwwskazań.
Teraz wyleję swoje żale, rodzina M strasznie naciska na wielka imprezę z okazji chrztu, ja czuję się okropnie bo chciałabym zrobić to po swojemu i nie wysłuchiwać pretensji, to są dorośli ludzie więc powinni zaakceptować moją decyzję i uszanować... ze względów finansowych ( dwa wesela, zmiana mieszkania) nie chcę pakować się w dodatkowe koszty, poza tym narzucają mi swoje zdanie jakby te chrzciny miały wyglądać ja już mam dość, czasem zastanawiam się czy po protu nie odpuścić nie pójść do Kościoła a rodzina M jak chce niech sama świętuje... bo swoje już przeryczałam i mam serdecznie dość
W dodatku imprezę to na hura mam zorganizować póki jest siostra M, bo jej dzieci chrztu nie widziały. No dajcie spokój jesteśmy sami z M w Krakowie nikt Nam nie pomaga w opice , więc kurde ja mam się dostosowywać...to ejst mega przykre czuję sie tak jakby mogli decydowac i omiatac mna w każdej sprawie.
Moja rodzina wszystko akceptuje.
Dobrego dnia

Witam nowe mamusie :)

Nef- musze spróbowac Twojego sposobu na ciemieniuchę.

My kąpiemy ok 20-21. Zanim dzieci ogarniemy jest 24:-D

pscolka- ja mam tyle mleka ,że wykarmiłabym trojaczki. Laktacja chyba powinna sie ustabilizować już. Mam inny kłopot bo mały ma pleśniawki od urodzenia i smaruje mu buzkę nestatyną i sobie brodawki. Jemu już zeszło ale mnie bolą te brodawki:confused2:

Kruczka- ale Ci Twój mały śpi 7 h:szok: super:-D mój najdłużej wytrzyma 5 h.

dente do leone - jasne, zapraszamy. Pozdrowienia dla Mai od Szymka:-D

Zibka - no to super, a tak na logikę jak nasza dieta może zaszkodzić (gazy) to jak widać może także pomóc. U nas jeszcze dzisiaj zero na liczniku, ale trochę popłakiwał przy gazach, dałam Esputicon i termoforek i teraz śpi na balkonie. Ja dzisiaj uwięziona w domu, bo na 2 kurierów czekam wrrr...:wściekła/y:

Phel - co Ty gadasz, ja tylko kilka kilometrów od Ciebie a u mnie pogoda w porównaniu z poprzednimi dniami super, :-)Mały się właśnie balkonuje. Aha i dzięki za przekonanie mnie do tej mąki ziemniaczanej. Jeden dzień posypywania i odparzenie znikło:-)

Nef - ja też kładę pieluszkę Małemu, ale on się jakoś tak wywija, że zawsze gdzieś poleci, a to dosłownie sika. Muszę sprawdzić czy z prawej idzie normalnie (karmię na prawym boku żeby Mały odwracał więcej głowę w lewą stronę, więc mogę nie widzieć) to wtedy wypróbuję tą Twoją metodę. Ale chyba tylko z lewego tak mi idzie, bo wkładka prawa zazwyczaj sucha. Kupiłam sobie takie wielokrotnego użytku bardziej chłonne, bo praktycznie żadne jednorazowe nie przetrwały nocy i cyc był zawsze wilgotny, co chyba nie jest wskazane. Potwierdzam rossmanowskie chusteczki są super.:tak:ja jeszcze ich płatki kosmetyczne kupuje jak są w dobrej cenie, pieluszki się nie sprawdziły Małemu było za mokro.

Hania - a dlaczego Ty się użerasz z jego rodziną? ja mówię mojemu M co mi nie odpowiada i on ma rozwiązać z nimi ten problem. Gdybym ja się z nimi użerała to wyszłabym na tą wredną synową, a tak muszą to załatwić ze swoim ukochanym synem.:-) Fakt nie zawsze tak było, ale na szczęście od naszego drugiego ślubu panują nowe, zdrowsze zasady:-D

pola - wiesz co, mój ma biały język i lekarz to widziała i kazała olać tzn. powiedziała, że to normalne i nie wymaga leczenia, a brodawki same z czasem mnie przestały boleć, jakieś kilka tygodni temu. Położna tylko kazała mi jak się spocę myć wodą z mydłem Bambino przed przystawieniem i tym samym myć Małemu rączki. Ja mojego od kilku nocy nie wybudzam na jedzenie, ale najdłużej ile spał to 4 godziny, ale nie narzekam, przy drugim pewnie będzie ciężej wstawać;-)

No i znowu się rozgadałam:-D

Witam nowe forumowiczki :)

Hania Najważniejsze żeby Twój M trzymał Twoją stronę, pogadaj z nim i ustalcie co i jak WY chcecie zrobić. Pscółk nie Ty się z nimi użeraj tylko Twój M niech to zrobi bo na Ciebie będzie wielka obraza i zostaniesz ZŁĄ synową. Ja tak zawsze robie z moim M i moją teściową, jak mi coś nie pasuje to mówie to mojemu M, albo już czasami przy rozmowie daje mu wyraźny znak spojrzeniem co o tym myśle i on reaguje :)

Na ciemieniuchę polecam zwykłą parafinę. Polać nią główkę przyłożyć gazikiem i założyć czapeczkę i tak 2-3 godz a nawet cały dzień przed kąpaniem wyczesać - za jednym razem zeszło wszystko.

Na odparzenia polecam tormentiol.

Ja piorę w 40, 60 i 90 st i prasuję bo raz higiena a dwa estetyka ;-)

reklama
Do góry