reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Oliwka 36 – ja mam usg 6 września, już strasznie nie mogę się doczekać. Zwłaszcza, że wtedy się dowiem na 100% czy nadal mam dwie fasolki, czy może ta mniejsza się wchłonęła. Jak na razie stoję okrakiem pomiędzy Wami, a forum dla ciąży bliźniaczej, a mój luby mnie pacyfikuje, żebym nie fiksowała się na tym, że będzie dwójka :-(
Ja również czuję się nadspodziewanie dobrze, już praktycznie nie mam żadnych dolegliwości, brzuch ani piesi nie bolą, jeszcze tylko mam wyczulony węch, awersję do jedzenia i senność, ale z tym da się żyć:-)

reklama
Co do witamin, ja biorę Prenantal. Mój lekarz powiedział żeby brać od samego początku, jak zapytałam jakie witaminy może polecić to powiedział mi że nie chce tu uprawiać reklamy i że w sumie wszystkie są dobre, poza Femibionem bo nie ma żelaza.... No ale to jego opinia, każdy lekarz ma swoją :) Jak moja siostra była w ciąży (pół roku temu urodziła) to lekarz prowadzący powiedział jej że jak zdrowo się odżywia to starczy sam kwas foliowy.

Słuchajcie, mam jeszcze do Was może trochę głupie pytanie, ale jak depilujecie okolice bikini??
Ja dotychczas chodziłam na wosk i z tego co mi mówiła moja kosmetyczka, to stosuje preparaty bezpieczne dla kobiet w ciąży (chodzi tu chyba o temp stosowanego wosku), więc niby można, ale z drugiej strony boję się że taka wizyta nie należy do przyjemnych, jest dość bolesna i nie wiem czy powinnam 'stresować' maleństwo..... Z drugiej strony używanie maszynki zawsze wiąże się u mnie z wieeeelki podrażnieniem, a że trzeba co 2-3 dni powtarzać to podrażnienie nie znika tylko się nasila :(

pscółka i spółka ja mam siostrę bliżniaczkę i wkażdej ciąży zastanawiałam się czy będą dwa bąbelki hehehe ale to chyba co któres pokolenie :-) życzę wszystkiego dobrego

moj lekarz mówi, ze branie witamin w ciąży nie jest konieczne, oczywiście jak są złe wyniki to coś tam przepisuje bo wiadomo ja uważam ze mam zdrową diete a potem wychodzi ze jednak nie, to jest takie.. każdy podejmuje decyzje za siebie :)

a co do porodu, to nasi rodzice mieszkaja 40 km od nas i tez nie wiem jak to bedzie, bo co jak nagle zaczne rodzic w nocy a tu dziecko i co zrobic :D haha ;p
ale na szczeście mamy troche dalszej rodziny w okolicy to najwyzej sie małą podrzuci szybko :p

Oliwka Mamy wizytę tego samego dnia. ;-)

Kruczka Mi lekarz zapisał Pharmaton Matruelle. Po 1 tabletce czułam się ok a później okropnie. Tylko mi to nasilało mdłości. Poza tym to są ogromne tabletki i ciężko się je połyka. Zapisał mi to chyba w 5 tygodniu.

yahooo ja normalnie uzywam zyletek jednorazowych:) trzba uwazac w ciazy bo latwo o infekcje itp.. ja nigdy nie mialam zadnych infekcji i klopotow a w 1 ciazy mi sie przyplatala ...:((
dlatego juz wglebiajac sie dalej w ten temat
warto pozniej zrezygnowac z koronek itp i zadbac o to zeby bielizna byla bawelniana i przyjemna dla skory ... u mnie to bylo powodem infekcji...

krolewna tez tak uwazam:) najwazniejsza dieta ja w 1 ciazy odzywialam sie niezbyt dobrze.. bralam te witaminki co teraz a jednak zachorowalam na anemie...
teraz odzywiam sie bardzo zdrowo ale biore tez witaminki
nie chce miec brakow...i znowu tej okropnej anemii :))

witaminki z grupy b rozpuszczaja sie w wodzie wiec co za duzo to poprostu wysiusiamy....
trzeba uwazac zeby nieprzesaadzic np z zelazem..ale z nim ciezko przesadzic bo trudno sie przyswaja :)
w ciazy watrobki zaduzo jesc nie mozna a to wlasnie z niej zelazo jest najlepiej przyswajalne.. te z warzyw niezbyt..dlatego warto zadbac o suplementacje witaminami:) a najlepiej pogadac z lekarzem

Ostatnia edycja:
Oliwka: a ja słyszałam gdzies ze bliźniaki to co drugie pokolenie się moga zdarzyć :D więc jak ty masz siostre bliźniaczke to wasze dzieci moga miec bliźniaki, ale w sumi nie wiem czy to prawda ;p

aaaa19: własnie nadmiar niektórych witamin nasila dolegliwości ciążowe dlatego to do Ciebie nalezy wybór i nie jest to koniecznością branie witamin na poczatku ciąży ;p w 1 ciąży tez kupiłam jakies witaminy i tabletki mega wielkie .. a jak połknełam taką tablete to od razu mi niedobrze bylo ;p dlatego szybko odstawiłam :p

Ja obecnie biorę Falvit mama,w pierwszej ciąży na początku brałam femibion,ale faktycznie nie zawiera żelaza.

Dzisiaj coś mnie żołądek boli,byłyśmy z teściową i Nelką na spacerze i zrobiło mi się słabo:no:,teściowa się wystraszyła,ale mam wrażenie że to od żołądka.
Ja nie miałam swojego lekarza w szpitalu w którym rodziłam,mój lekarz pracuje w Rydygierze,ale ja nie chciałam tam rodzić.Ja wybrałam sobie Ujastek,zarzekali się że nie odsyłają i że u nich jest tak super,a tu wielka d...a!i rodziłam w Żeromskim,jestem z samego porodu zadowolona,sale odnowione,ładnie,czysto,opieka nawet.Ale za to sale poporodowe są tragiczne,wieje przez okna okropnie.Położne są genialne,i chyba dla tych położnych mogłabym tam rodzić jeszcze raz,chciałam iść w nocy o 2 do córki na intensywną,piętro wyżej,to położna zadzwoniła żeby mi pootwierali,i udzielili wszelkich informacji,pojechała ze mną,pocieszała jak okazało się że stan się pogorszył.Ale teraz wolałabym rodzić w szpitalu gdzie jest neonatologia,tak na wszelki wypadek,choć nie planuje wcześniaka:-) Czyli albo Ujastek,albo Kopernik.

reklama
Do góry