reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Wiecie co ? o te spojenie, to kwestia wygląda tak, że po porodzie może się przesunąć coś w kościach, a raczej w chrząstkach "dowcipnych" . Ortopeda mi mówił, że już rok czasu leczy kobietę po rozejściu się spojenia łonowego. Wklejam całą "wiedzę" z netu :-)"Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej.

Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia.

Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej."
Ja cierpiałam na to w poprzedniej ciąży i teraz też cierpię :baffled: problem mam z ubraniem majtek na stojąco, ale co tam, jeszcze tylko 7 tygodni :szok:
Felidae, może powinnaś wykonać ponowne badanie wr, może hiv -ponoc obowiązkowy i nie wiem jak hcv, czy to się powtarza, czy nie ?

Ostatnia edycja:
reklama
Chyba dopiero załapałam o jakich zmianach mówicie, ale janiedomyślna:zawstydzona/y:. Phel - gratulacje:-D
ptaszek -współczuję zaistniałej sytuacji, oby wszystko pięknie wyschło:tak:
Anrezam - no todobrze, że to nie spojenie, oj ja bym mu chyba coś dogadała :-DA ja właśniezgadałam się z moją mamą i ten mój lewy nadgarstek to może nie być jednak cieśńnadgarstka (ona miała inne objawy), więc jutro umawiam się do ortopedy, bonawet majtek nie mogę zdjąć, a tę czynność jednak często trzeba wykonywać:-D:-D

Bishopka ale z tego co wiem, tzn, mojej psiapsióły współpracownica jest 2 tygodnie dalej niż ja ( marcówka) i właśnie leży bo nie może chodzić przez to rozejście i ma wskazanie do CC. bo jak sie rozejdzie to potem jest dramat...ale to boli, więc nie sprawdzają tego prewencyjnie :/ a jak będzie podczas porodu to się okaże...ale tego nie da się
przewidzieć
pscółka, być może to od ciąży, źle się podparłaś i nadwyrężyłaś...jeżeli uda CI sie ortopedę zahaczyć to lepiej sie upewnić...
ja jestem ciekawa jak to będzie w marcu. z Michałkiem cały 9 miesiąc miałam zdrętwiały mały palec w lewej dłoni...:-(

Myślałam, że dzis zaczyna się "prawo Agaty" siedzę i czekam a tu nic...wiec chyba pójdę lulu :-) gaviscon zjadłam zobaczymy czy będzie lepiej...
miłej nocki

Bishopko- u mnie identyko z tymi "majtami":eek::-D
Felidea- z tym spojeniem to racja ,podobno jak sie tego nie zauwazy i rozejdzie na kilka cm to pozniej jest długa rehabilitacja i gips:baffled:

A ja sie kurcze zapomnialam zapytac o te spojenie:confused2:

Młody spi ,ja tez sie nie długo klade bo juz padam ....

AgnieszkaJ, a jaka jest najlepsza cena promocyjna pampersów ? U mnie jest kilka różnych i nie wiem, czy to są promocje, czy tylko ceny marketowe :baffled:
Chusteczki też mam z pampersa premium care- siostra mi kupiła :-)

u mnie normalne cena premium care to 54zl w promocji 39zł
za niebieskie pampersy place 74zł za karton.

chusteczku 23zł za 6opak pampersa

wozek - u nas po raz drugi padlo na jumpera:)

zgaga - ja tez z adamem mialam mega zgage i loczysław z niego potworny hehe, teraz tez mam zgage mocną, ciekawe czy tez wlochacz sie urodzi :p

Witam, już wyspana :-)
o niebo lepiej, makabryczne te tabletki bo mi w zęby powchodziły bo trzeba je rzuć, ale położyłam się i zasnęłam...bez koszmaru rodem z piekła w przełyku. No ze starszakiem nie miałam takich przygód, miałam zgage jak brałam antybiotyk przez tydzień urodził się z takim większym meszkiem z tył...ale Olek to sie zapowiada na hipisa, jeżeli mam porównywać dolegliwości :-)
wczoraj ostatki i śledzik (nie jadałam brrr) a dziś Popielec i post...a ja mam produkty na tortille bo wczoraj nie dałam rady zrobić :-( haha i wczoraj zrobiłam kluski śląskie ha hahaha pomieszanie z poplątaniem. Może dojdę ze starszakiem do kościoła na posypanie głowy popiołem tylko, nie wiem czy wyrobię ale miał by zaskoczoną minę hi hi jak by go ksiądz "czymś" posypał...

dzień dobry

za wizytujące trzymam dziś kciuki &&&

obecnie największy problem mam ze snem - albo nie mogę zasnąć wieczorem albo w nocy po przebudzeniu... ale teraz jak nie chodzę do pracy to nie jest aż tak męczące - tak układam dzień żeby dać radę...
zgagę miewam tylko delikatną czasem... czy to oznacza ze Mary będzie łysa??:-D

u nas spadł śnieg :-)
a na dziś zaplanowałam sobie salon piękności - zrobię sobie oczyszczanie twarzy...:happy2:
miłego dnia!

Witam się :)

Ostatnio kładę Antka spać o 19.30, a ten wstaje o 8.30 najwcześniej. Fajnie tak :)

Ja zgagi w ogóle nie mam.. Przy Antku tez nie miałam, a urodził się z długimi gęstymi włosami :).

Anila - mojej koleżanki syn był praktycznie łysy do ok 1,5 roku. Później dopiero włosy zaczęły mu rosnąć. Za to mój Antek miał pierwszy raz włosy obcinane w wieku ok roku.

reklama
Do góry