reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

reklama
Asiak25 jak to zrobiłaś, że jutro masz wizytę u diabetologa?
Ja dostałam skierowanie na Kopernika Uniwersytecki. Od dwóch dni się nie mogę do ich dodzwonić, żeby termin ustalić.

ja też mam skierowanie na Kopernika do szpitala i jutro tam jadę z rana z nadzieją że odrazu mnie przyjmą a jak nie to pewnie termin dadzą.

"U kobiet z cukrzycą ciążową częściej dochodzi do powikłań w trakcie ciąży i porodu, a także częściej obserwuje się powikłania wśród noworodków. Śmiertelność okołoporodowa w ciąży powikłanej tym schorzeniem jest dwu-trzykrotnie większa niż w populacji ogólnej. Najczęstszym powikłaniem cukrzycy ciążowej jest makrosomia.

Czy cukrzyca zagraża dziecku
?
Glukoza łatwo przedostaje się przez łożysko do krwi płodowej. W warunkach nadmiaru cukru u rozwijającego płodu może dojść do różnych patologii. Opisane wcześniej zjawiska narastają wraz z trwaniem ciąży i najczęściej doprowadzają do rozwoju cukrzycy w drugiej połowie ciąży. Wówczas organizm dziecka jest już ukształtowany i wysoki poziom cukru nie doprowadza do powstania wad u dziecka, jednak może być dla niego groźny. Tkanki płodu są bardzo wrażliwe na podwyższone stężenie glukozy. Może dojść np. do zakażeń wewnątrzmacicznych, przedwczesnego porodu, znacznego wzrostu płodu (tzw. makrosomia), czy zaburzeń przemiany materii u noworodka po porodzie. Makrosomia lub wyższa od należnej masa urodzeniowa noworodka są najczęstszymi powikłaniami występującymi u noworodków matek z cukrzycą ciążową.
Są one przyczyną konieczności wykonania cięć cesarskich, częstszej liczby urazów okołoporodowych noworodka lub kanału rodnego kobiety. Ponadto wysoki cukier u matki w czasie ciąży może powodować także uszkodzenie trzustki płodu i późniejszy rozwój cukrzycy i otyłości w dalszym życiu dziecka.
DIETA: Standardowo stosuje się dietę około 1800 – 2000 kcal/dobę. W czasie ciąży pacjentki nie powinny być głodne. Proporcje w takiej diecie wyglądają następująco: węglowodany: 45-50%, tłuszcze 30-35%, białko 20%. W praktyce te podstawowe zalecenia obejmują spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Prawidłowa dieta powinna opierać się na produktach zawierających węglowodany z pełnego ziarna, owoców, warzyw oraz mleka z niską zawartością tłuszczu. Powinno się zwiększyć w diecie zawartość warzyw. Zwierają one naturalnie mało tłuszczy, a wiele witamin, minerałów i błonnik, stanowiąc dobrą przekąskę pomiędzy posiłkami, szczególnie istotne są nieskrobiowe warzywa takie jak szpinak, marchew, brokuły, zielony groszek, cykoria, kapusta, brukselka, kalafior, marchewka, pietruszka, ziemniaki, sałata. Także zalecane jest spożywanie większej ilości ziaren i przetworów z ziaren, jak brązowy ryż czy makarony z pełnego ziarna. Spożywanie większej ilości białka pochodzenia roślinnego (groch, fasola, kukurydza) oraz zwiększenia białka pochodzącego z ryb. Z produktów pochodzenia zwierzęcego zaleca się ograniczenie ilości tłuszczy nasyconych poprzez wybór „chudego” mięsa jak polędwica wołowa lub wieprzowa, stosowanie produktów niskotłuszczowych jak mleko odtłuszczone, jogurt niskotłuszczowy, chude sery. Używania większej ilości oliwy zamiast stałych tłuszczy. Nieskuteczność diety, czyli nieuzyskanie normoglikemii w ciągu 5–7 dni jej stosowania, jest wskazaniem do intensywnej insulinoterapii. "

wkleiłam ze stronki vitamedium bo przystepnie opisane, jak po tygodniu dieta nie daje rady utrzymac cukru w ryzach, trzeba przyjmować insulinę. ale wiece powie diabetolog.

Fel- może jeszcze to się przyda:
Produkty o indeksie glikemicznym:
  • Niskim – mniejszym niż 50 – produkty wskazane
    • Produkty zbożowe – chleb gryczany, z otrębami owsianymi, pumpernikiel, kasza gryczana, makaron gryczany, otręby pszenne
    • Mleko i przetwory mleczne – mleko, jogurty
    • Owoce i przetwory owocowe – surowe jabłka, gruszki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, wiśnie, czereśnie; niesłodzone soki jabłkowe, grejpfrutowe, ananasowy: suszone morele
    • Warzywa – kapusta, marchew, brokuły, kalafior, papryka, sok pomidorowy bez cukru
    • Rośliny strączkowe - zielony groszek, fasolka szparagowa, nasiona fasoli oraz groch
  • Średnim – pomiędzy 50-75 – produkty niewskazane, lecz mogą być spożywane w niewielkich ilościach
    • Produkty zbożowe – chleb żytni, razowy, pszenny, pieczywo pita, kaszka kuskus, ryż biały i brązowy, makaron z mąki oczyszczonej, żytnia i pszenna mąka razowa
    • Mleko i przetwory mleczne – lody
    • Owoce i przetwory owocowe – surowe morele, banany, mango, ananas, arbuz, kiwi; soki pomarańczowe; dżemy, rodzynki, suszone figi
    • Warzywa – gotowane ziemniaki, słodka kukurydza, buraki
    • Inne – cukier, miód
  • Wysokim – większym niż 75 – produkty niedozwolone
    • Produkty zbożowe – bagietka, bułki, ryż preparowany, płatki śniadaniowe
    • Warzywa – ziemniaki pieczone, bób, dynia

wiecie co, a propo diet, to po tej ciazy koniecznie musze zrzucić...
Poprzedni rowno tydzień po porodzie musiałam zacząć przyjmować hormony. i myślę, że to głównie przez nie nie udało mi sie wrócić do wagi, ba wrócić do wagi, ja jeszcze 6kg przybralam jak zostaly mi zmienione z tych dla mam karmiących na inne :-( no ale to była wyższa konieczność, tylko jaka antykoncepcja, żeby byla równie skuteczna eh.....

W TVN w porannym programie bedą mówić o tych wielorazowych pieluskach, pamiętam, że kilka dziewczyn chce sprowbiwac to pisze :-)

Felidae heh, właśnie czekam co ciekawego powiedzą o tym ;-)

a w ogóle to dzień dobry ;-)
(cukrzyczkom nie zazdroszcze, aczkolwiek, mi też by się przydała dieta bezcukrowa, ja ostatnio wciaz mam ochote na slodycze, dzis na sniadanie zjadlam 2 kawalki murzynka ;-) ) a dupa rośnie ;-) narazie +8 więc jeszcze nie najgorzej ;-)

reklama
a ja muszę się pochwalić, bo ostatnio się trochę pilnuję z jedzeniem. Mam nadzieję, że przeniesie się to na wagę, bo ostatnio już +10 było

Do góry