reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwiecień 2011

reklama
A dziewczyny mialam o juz wczesniej pisac ale wciaz mi z glowy wypada. Chcialam powiedziec, zwlaszcza do tych co sie zblizaja juz do 28tc. Mamy ktore rodza po raz kolejny pewnie o tym wiedza, ale nutka przypomnienia nalezy sie nam wszystkim.

Od 28tygodnia ciąży powinniśmy regularnie sprawdzac czestotliwość kopniaczków naszego dzieciatka!

Jak to zrobic?

Ja korzystam z tabelek ktore mam na kazdy tydzien w swojej ''ksiedze" (dla mam w UK) ale przetocze wam co tutaj pisza, dla mam ktore tej ksiegi nie maja ;) no i zdjecie zeby bylo latwiej wytlumaczyc. Moze ktoras sobie zrobi cos takiego sama.

1- zacznamy o 9 rano
2- liczym kazdy ruch i zaznaczamy w okienku
3- w ostatnim okienku wpisujemy godzinke w ktorej poczulysmy ostatni 10 ruch/kopniak maleństwa
4- jezeli do godziny 18 nie poczyjesz min 10 ruchow malenstwa NATYCHMIAST ZGLOS SIE DO SZPITALA!

mitaginka pisała o tym asparaninianie kilka postów wstecz ale zostałam zignorowana kompletnie:zawstydzona/y:

asiunia kumpela która na dniach będzie rodzić w anglii pokazywała mi tą księgę ciążową(nasza karta ciąży kompletnie się umywa) super jest ta tabela, dużo ułatwia:-)

Witam nowe Mamusie Kwietniowe:-)

Ja już po wizycie ,wszystko okey i bez zmian:szyjka z lejkiem ale długa i trzyma mocno,mogę chodzić ale bez szaleństw ,bóle normalne i nic złego nie robią,płci nadal nie znam pół godziny próbowałysmy maluszka zmotywować do zmiany pozycji i nic ,jak mi zasadził kopniaka porządnego w dół podbrzusza zrezygnowałam z podglądania dzieciaczka ,ale fajanie było widać tego kopniaka ale czuć to już nie za fajnie :tak:

Mam brać nospe w razie bólu i nie czekać aż będzie silny ,luteine,magnez,witaminy ,i duuużo wapnia.
Mam ochotę na omlety i lecę sobie je zrobić.Miłego wieczorku

Witajcie dziewczyny

W koncu napisze cos na tym watku:tak:
Mam do Was pytanie czy podczas swoich wizyt mialyscie cos takiego ze podczas badania usg wychodzilo ze jedna czesc ciala jest mniejsza w porownaniu do innej???? Mam dokladnie na mysli takie cos ze lekarz sprawdzal wszystko i zmierzyl kosc udowa i bylo ok tzn dlugosc jej odpowiadala wiekowi ciazy ale jak zmierzyl glowke stwierdzil ze jest mniejsza w stosunku do wieku ciazy ale nie widzi zadnych rzeczy ktore niepodobalyby mu sie.....
Czy bierzecie magnez z wit b6 ?????

Jak leżałam w szpitalu to dziewczyny, które były bardziej zaawansowane też musiały liczyć ruchy, ale trochę to inaczej wyglądało. Trzy razy dziennie przez godzinę zapisywały liczbę ruchów. Ja bym o 9 nie mogła rozpocząć liczenia, bo ostatnio śpię rano jak zabita i to bardzo długo :confused:

KASIA_CK glownie chodzi o to zeby zaobserwowac min 10 ruchow w czasie doby. Zaczynasz od momentu jak wstaniesz i przed koncem dnia musisz ich poczuc 10 ;) ot tyle :D

lilou nie wiem jak wyglada polska karta ciazy, bo nigdy w polsce w ciazy nie bylam :D hihi ale tutaj to nasze to prawdziwa ksiega ktora prowadzi NHS od poczatku ciazy az do wypisu ze szpitala Ciebie i Twojego malenstwa. Wyszystko na temat ciazy i porodu maja w 1 ksiazce. Jedyny minus to to ze ksiega zostaje w archiwach szpitala po Twoim wypisie ze szpitala... A tak bym chciala teraz wziasc ksiege ktora mialam z Joshem i porownac :D

hej laski, nie bojcie się antybiotykow ani innych lekow. w ciazy mozna przepisywac tylko leki z grupy B-bezpieczne. lekarze nie chca was skrzywdzic. ja bralam juz 3 razy antybiotyk, + sterydy biore od poczatku ciazy, a to dopiero 7 miesiac. wazne, zeby mamusia czuła sie dobrze. a i dzidzi nic nie bedzie.
trzymajcie sie

Witajcie dziewczyny

W koncu napisze cos na tym watku:tak:
Mam do Was pytanie czy podczas swoich wizyt mialyscie cos takiego ze podczas badania usg wychodzilo ze jedna czesc ciala jest mniejsza w porownaniu do innej???? Mam dokladnie na mysli takie cos ze lekarz sprawdzal wszystko i zmierzyl kosc udowa i bylo ok tzn dlugosc jej odpowiadala wiekowi ciazy ale jak zmierzyl glowke stwierdzil ze jest mniejsza w stosunku do wieku ciazy ale nie widzi zadnych rzeczy ktore niepodobalyby mu sie.....
Czy bierzecie magnez z wit b6 ?????

ja mialam dokładnie tak samo. calosc rozwija się książkowo, a głowka i brzuszek, w obwodzie są mniejsze... nie martw sie. wazne, zebys sie dobrze czula, to i brzuszek bedzie zdrowy ;*

reklama
asiunia no u nas taka tekturowa karta (jedna strona!!!) . Akurat to a Anglii mi się podobało,wszytko opisane, ta koleżanka dostała nawet w 7 miesiącu książeczkę zdrowia dla maleństwa, i tak fajnie bo z dwoma wkładkami dla chłopca -niebieska i dziewczynki różowa, po porodzie się wyciąga tą niepotrzebną:-)

Zastanawiam się co z lekarzem w tym miesiącu. 8 mam uzupełniające badanie połówkowe,a 14 normalną wizytę u swojej lekarki. I zastanawiam się czy nie napisać do niej czy jest sens przychodzić. Wyniki badań mogę przesłać jej smsem. sama nie wiem. ale zawsze 200 zł w kieszeni...

Do góry