reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

reklama
A dziewczyny mialam o juz wczesniej pisac ale wciaz mi z glowy wypada. Chcialam powiedziec, zwlaszcza do tych co sie zblizaja juz do 28tc. Mamy ktore rodza po raz kolejny pewnie o tym wiedza, ale nutka przypomnienia nalezy sie nam wszystkim.

Od 28tygodnia ciąży powinniśmy regularnie sprawdzac czestotliwość kopniaczków naszego dzieciatka!

Jak to zrobic?

Ja korzystam z tabelek ktore mam na kazdy tydzien w swojej ''ksiedze" (dla mam w UK) ale przetocze wam co tutaj pisza, dla mam ktore tej ksiegi nie maja ;) no i zdjecie zeby bylo latwiej wytlumaczyc. Moze ktoras sobie zrobi cos takiego sama.

1- zacznamy o 9 rano
2- liczym kazdy ruch i zaznaczamy w okienku
3- w ostatnim okienku wpisujemy godzinke w ktorej poczulysmy ostatni 10 ruch/kopniak maleństwa
4- jezeli do godziny 18 nie poczyjesz min 10 ruchow malenstwa NATYCHMIAST ZGLOS SIE DO SZPITALA!

mitaginka pisała o tym asparaninianie kilka postów wstecz ale zostałam zignorowana kompletnie:zawstydzona/y:

asiunia kumpela która na dniach będzie rodzić w anglii pokazywała mi tą księgę ciążową(nasza karta ciąży kompletnie się umywa) super jest ta tabela, dużo ułatwia:-)

Witam nowe Mamusie Kwietniowe:-)

Ja już po wizycie ,wszystko okey i bez zmian:szyjka z lejkiem ale długa i trzyma mocno,mogę chodzić ale bez szaleństw ,bóle normalne i nic złego nie robią,płci nadal nie znam pół godziny próbowałysmy maluszka zmotywować do zmiany pozycji i nic ,jak mi zasadził kopniaka porządnego w dół podbrzusza zrezygnowałam z podglądania dzieciaczka ,ale fajanie było widać tego kopniaka ale czuć to już nie za fajnie :tak:

Mam brać nospe w razie bólu i nie czekać aż będzie silny ,luteine,magnez,witaminy ,i duuużo wapnia.
Mam ochotę na omlety i lecę sobie je zrobić.Miłego wieczorku

Witajcie dziewczyny

W koncu napisze cos na tym watku:tak:
Mam do Was pytanie czy podczas swoich wizyt mialyscie cos takiego ze podczas badania usg wychodzilo ze jedna czesc ciala jest mniejsza w porownaniu do innej???? Mam dokladnie na mysli takie cos ze lekarz sprawdzal wszystko i zmierzyl kosc udowa i bylo ok tzn dlugosc jej odpowiadala wiekowi ciazy ale jak zmierzyl glowke stwierdzil ze jest mniejsza w stosunku do wieku ciazy ale nie widzi zadnych rzeczy ktore niepodobalyby mu sie.....
Czy bierzecie magnez z wit b6 ?????

Jak leżałam w szpitalu to dziewczyny, które były bardziej zaawansowane też musiały liczyć ruchy, ale trochę to inaczej wyglądało. Trzy razy dziennie przez godzinę zapisywały liczbę ruchów. Ja bym o 9 nie mogła rozpocząć liczenia, bo ostatnio śpię rano jak zabita i to bardzo długo :confused:

KASIA_CK glownie chodzi o to zeby zaobserwowac min 10 ruchow w czasie doby. Zaczynasz od momentu jak wstaniesz i przed koncem dnia musisz ich poczuc 10 ;) ot tyle :D

lilou nie wiem jak wyglada polska karta ciazy, bo nigdy w polsce w ciazy nie bylam :D hihi ale tutaj to nasze to prawdziwa ksiega ktora prowadzi NHS od poczatku ciazy az do wypisu ze szpitala Ciebie i Twojego malenstwa. Wyszystko na temat ciazy i porodu maja w 1 ksiazce. Jedyny minus to to ze ksiega zostaje w archiwach szpitala po Twoim wypisie ze szpitala... A tak bym chciala teraz wziasc ksiege ktora mialam z Joshem i porownac :D

hej laski, nie bojcie się antybiotykow ani innych lekow. w ciazy mozna przepisywac tylko leki z grupy B-bezpieczne. lekarze nie chca was skrzywdzic. ja bralam juz 3 razy antybiotyk, + sterydy biore od poczatku ciazy, a to dopiero 7 miesiac. wazne, zeby mamusia czuła sie dobrze. a i dzidzi nic nie bedzie.
trzymajcie sie

Witajcie dziewczyny

W koncu napisze cos na tym watku:tak:
Mam do Was pytanie czy podczas swoich wizyt mialyscie cos takiego ze podczas badania usg wychodzilo ze jedna czesc ciala jest mniejsza w porownaniu do innej???? Mam dokladnie na mysli takie cos ze lekarz sprawdzal wszystko i zmierzyl kosc udowa i bylo ok tzn dlugosc jej odpowiadala wiekowi ciazy ale jak zmierzyl glowke stwierdzil ze jest mniejsza w stosunku do wieku ciazy ale nie widzi zadnych rzeczy ktore niepodobalyby mu sie.....
Czy bierzecie magnez z wit b6 ?????

ja mialam dokładnie tak samo. calosc rozwija się książkowo, a głowka i brzuszek, w obwodzie są mniejsze... nie martw sie. wazne, zebys sie dobrze czula, to i brzuszek bedzie zdrowy ;*

reklama
asiunia no u nas taka tekturowa karta (jedna strona!!!) . Akurat to a Anglii mi się podobało,wszytko opisane, ta koleżanka dostała nawet w 7 miesiącu książeczkę zdrowia dla maleństwa, i tak fajnie bo z dwoma wkładkami dla chłopca -niebieska i dziewczynki różowa, po porodzie się wyciąga tą niepotrzebną:-)

Zastanawiam się co z lekarzem w tym miesiącu. 8 mam uzupełniające badanie połówkowe,a 14 normalną wizytę u swojej lekarki. I zastanawiam się czy nie napisać do niej czy jest sens przychodzić. Wyniki badań mogę przesłać jej smsem. sama nie wiem. ale zawsze 200 zł w kieszeni...

Do góry