reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2011

Eh...
powiem Wam że mam chyba baby bluesa, wydaje mi sie że nie mam instynktu macierzyńskiego, że nie umiem należycie pielęgnować swojej córeczki, np. ma wysuszone łapki i stópki i teraz widze ze i brzuszek, czytałam ze to poporodowo skóra tak sie łuszczy, ale....może cos przegapiłam, i nie wiem, mam emulsje Emolium do ciała(zamiast oliwki bo nie znosze) i nie wiem czy ją smarować czy nie samo to sie złuszczy,mam prawie 30lat na karku a kompletnie zero wyobrazenia co, i jak przy takim maleństwie, strasznie mnie to dołuje...

była u mnie w środe położna i zarazem doradca laktacyjny, bo zaczełam dokarmiać a chciałam karmić piersią, no i kazała ja wybudzać co 2h i karmić, 2 razy na dobe ściagać latatorem, a ona mi dziś śpi i śpi, jak ja wybudze to possie 5 min i dalej kima, i tak od paru godzin...i jak tu plan wprowadzać. Pokarmu jakby wiecej, butli już nie ma i nie bedzie na razie (nie widze potrzeby, ani Nadia na szczęście)

ona jest totalnie nieregularna, no moze poza regułą ze od 2-6 rano nie śpi i już.

Wiem że nie jestem tu jakims wyjątkiem i wiele z nas ma podobne bądź inne problemy z maluchami, ale ponarzekać mozna, co nie..

reklama
Eh...
powiem Wam że mam chyba baby bluesa, wydaje mi sie że nie mam instynktu macierzyńskiego, że nie umiem należycie pielęgnować swojej córeczki, np. ma wysuszone łapki i stópki i teraz widze ze i brzuszek, czytałam ze to poporodowo skóra tak sie łuszczy, ale....może cos przegapiłam, i nie wiem, mam emulsje Emolium do ciała(zamiast oliwki bo nie znosze) i nie wiem czy ją smarować czy nie samo to sie złuszczy,mam prawie 30lat na karku a kompletnie zero wyobrazenia co, i jak przy takim maleństwie, strasznie mnie to dołuje...

była u mnie w środe położna i zarazem doradca laktacyjny, bo zaczełam dokarmiać a chciałam karmić piersią, no i kazała ja wybudzać co 2h i karmić, 2 razy na dobe ściagać latatorem, a ona mi dziś śpi i śpi, jak ja wybudze to possie 5 min i dalej kima, i tak od paru godzin...i jak tu plan wprowadzać. Pokarmu jakby wiecej, butli już nie ma i nie bedzie na razie (nie widze potrzeby, ani Nadia na szczęście)

ona jest totalnie nieregularna, no moze poza regułą ze od 2-6 rano nie śpi i już.

Wiem że nie jestem tu jakims wyjątkiem i wiele z nas ma podobne bądź inne problemy z maluchami, ale ponarzekać mozna, co nie..

Spokojnie, to norma, kazda z nas ma watpliwosci i dolek ja dopada. Co do skórki malutkiej to ja nie sparowalam zadna oliwką (nie stosuje oliwki wcale), sama sie zluszczyla, to kwestia kilku dni:tak: Co do karmienia to z tego co wiem to laktacja sie jeszcze normuje ale nie madrze sie bo my butelkowe;-)

Dziewczyny, a ktorejs z Was dzieciatko ma moze ropiejace oczko? Bo mojej juz 2 tydzien sie to utrzymuje :-( Przemywam sola fizjol i nic nie znika. Moze sa jakies inne sposoby...??

Dziewczyny, a ktorejs z Was dzieciatko ma moze ropiejace oczko? Bo mojej juz 2 tydzien sie to utrzymuje :-( Przemywam sola fizjol i nic nie znika. Moze sa jakies inne sposoby...??

mojej od porodu lecą łezki z jednego oczka, też przemywam solą fizjolog., to podobno niedrozny kanalik łzowy, trzeba masować w kąciku tzn. tym przy nosku kąciku oczka

Eh...

skóra musi się złuszczyć i tyle. Smaruj częściej tym kremem u nas przestała dopiero teraz jak cała zeszła. A co do laktacji to niestety ona dopiero się normuje i ja też walcze dalej. Dziś młody z cyca mi nie schodzi a przedwczoraj nie mogłam go obudzić po 4 godzinnej przerwie...

A próbowałaś przemywać herbatą?

Eh...

nie Ty jedna Kochana ;)
ja też tak czuję...to wszystko wydaje się takie trudne, rozróżnianie płaczu, wychodzenie na spacer, usypianie, karmienie (czy się najadła, czy nie), pielęgnacja :( niby wiem, że do noska sól fizjologiczna lub sól morska, ale nie wiem, jak to zaaplikować...
minęły prawie 3 tygodnie, a ja czuję się tak samo "zielona"...:/

mojej od porodu lecą łezki z jednego oczka, też przemywam solą fizjolog., to podobno niedrozny kanalik łzowy, trzeba masować w kąciku tzn. tym przy nosku kąciku oczka

antonina, ale u nas to ewidentnie ropka, a nie lezki, wiec nie wiem...

A próbowałaś przemywać herbatą?

ale jaka? zwykla czarna? nie probowalam. Z kolei slyszalam, ze rumianek potrafi uczulac...
Juz nic nie wiem, mam wrazenia, ze tej ropki coraz wiecej, az Jej cale oczko potrafi zakelic... :-(

antonina ja też mam dziś jakieś wahania nastroju... na dworze wieje, chłodno, nie chcę wychodzić żeby się nie zaziębić (a właściwie piersi, przestrzegam wszystkie świeże mamy że na piersi trzeba bardzo uważać!!!) z drugiej strony chce mi się do ludzi! tylko u mnie na wsi dziś spokój, chyba wszyscy przed TV siedzą...
A skóra Julkowi też schodzi z rąk i nóg, trochę z główki, ja nóżki posmarowałam balsamem Nivea bo takiego płynu do kąpieli używam ale niewiele to pomogło ona musi się złuszczyć i będzie dobrze.

mi na skórę złuszczającą położna kazała używać oliwki
tłuste to okropnie, ale cóż...
skóra już ładna :) może dzięki oliwce, może taka kolej rzeczy :/
M. dalej walczy z Tysią (widzisz eywa ;)

reklama
po spacerku z mezusiem, coreczka i psina :-)
moje dzieciatko spi jak aniolek i teraz nie wiem czemu. Postanowilam nie pic gazowanych napojow zeby sprawdzic czy to cos da ale tez troszke inaczej dzisiaj z Nia postepuje i jestem zdecydowanie spokojniejsza wiec moze to to??
Dranissimo-moja malutka miala ( odpukac od rana nic nie ma) identycznie zaropiale oczka a wlasciwie jedno, lekarka kazala przemywac solą fizjologiczna ( oddzielna watka do kazdego oka i przemywac od zewnatrz do wewnatrz) i dostalam kropelki na recepte, jak zaczelam robic to regularnie i dokladnie to po 3 dniach jest ladne oczko tylko mocno czerwone ma
co do łuszczenia skórki ja smaruje parafina i juz ładnie się złuszczyła tylko na główce zostało, mojej siostry synek ( 3 lata) nadal ma ciemieniuche wiec możliwe ze i my bedziemy dlugo z ta glowka walczyc ale codziennie 2 razy ją czesze ok 10 min i parafina po kapieli

Ostatnia edycja:
Do góry