reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2009

wow to ja już od 9 dni jestem w 5 miesiącu!!!!
A mam pytanko bo moja Ginekolog tak liczy tyg ,że sama jestem zła. Według kompa i mnie jest 18+2 dni a według niej.... mieszanka i sama sie nie łapię. Ja myślę , że to 19 tydzień ale nie wiem czy dobrze myślę ( ostatni okres 29.06). A ginekologa mam niezłego bo załatwił mi baradnia w Łodzi no ale zawsze tak się spieszy,że aż strach. Teraz sobie mnie odpuściła bo Łódź ma zrobić swoje a jej szkoda czasu. Nie wiem ale mnie to wkurza. Ona pracuje w szpitalu w którym rodzę więc głupio mi ją zmienić.

reklama
wow to ja już od 9 dni jestem w 5 miesiącu!!!!
A mam pytanko bo moja Ginekolog tak liczy tyg ,że sama jestem zła. Według kompa i mnie jest 18+2 dni a według niej.... mieszanka i sama sie nie łapię. Ja myślę , że to 19 tydzień ale nie wiem czy dobrze myślę ( ostatni okres 29.06). A ginekologa mam niezłego bo załatwił mi baradnia w Łodzi no ale zawsze tak się spieszy,że aż strach. Teraz sobie mnie odpuściła bo Łódź ma zrobić swoje a jej szkoda czasu. Nie wiem ale mnie to wkurza. Ona pracuje w szpitalu w którym rodzę więc głupio mi ją zmienić.
ja przeliczam u siebie z tej stronki
Termin porodu - Wiek dziecka - Ciąża - Dziecko
przeliczyłam dla ciebie ( zakładając długość cyklu 28 dni ) i wyszło mi ze to jest 18tc 2d. Nie wiem jaką metodę ma twoja gin .
Dobrze jest mieć lekarze prowadzącego z szpitala w którym panuje się poród, ale jeśli nie odpowiada ci przez nią prowadzenie ciąży to poszukaj innego.

Witam się po kilkudniowej nieobecności :)

Ja też już w 5 miesiącu:-) jak ten czas leci:-)
Z tymi tygodniami to u mnie też jakoś dziwnie, bo wg wszystkich kalkulatorów i moich wyliczeń na podstawie OM wychodzi że jestem w 18 tyg. a dzisiaj byłam na wizycie i pani w przychodni wpisały mi w karcie ciąży 17tc, sama nie wiem, może oni liczą skończone tygodnie:sorry2:
A na wizycie u mnie wszystko w porządeczku:-) USG miałam tylko takie szybkie żeby sprawdzić czy szyjka się nie skraca i jak wygląda łożysko, ale przez chwilę widziałam tez moje maleństwo:-D Niestety było do nas obrócone główką więc płci jeszcze nie mamy potwierdzonej.
Następna wizyta za miesiąc.
Dziewczyny a czy Wy już macie ustalony termin USG połówkowego?
Bo mój lekarz stwierdził że takie zrobi mi dopiero około 25 tygodnia, bo wtedy lepiej widać serduszko i wszystko, a wcześniej nawet jakby coś było nie tak to dalszą diagnozę i leczenie można przeprowadzić właśnie między 25 a 28 tc. hmmm...

Trzymajcie się cieplutko:happy2:

hihi powróciłam z miasta - kurtki brak- ale kupiłam czapeczkę z rekawiczkami niedrapkami :)

a ja wciełam kopytka i tak mi dobrze...

a według tej rozpiski to mam 4 miesiąc a za tydzien 5 miesiąc...

różnie to liczą ja tam juz mówie że w 5 jestem tydzien w to czy tamto...hihi a i tak zalezy jak kto liczy :)

my mamy juz termin na usg polowkowe na 28.11 i to u nas bedzie 22 tydzien jesli dobrze wyliczylam.. lekarz nam mowil ostatnio ze na to usg mozna isc od 18 tygodnia..

Witam się po kilkudniowej nieobecności :)

Ja też już w 5 miesiącu:-) jak ten czas leci:-)
Z tymi tygodniami to u mnie też jakoś dziwnie, bo wg wszystkich kalkulatorów i moich wyliczeń na podstawie OM wychodzi że jestem w 18 tyg. a dzisiaj byłam na wizycie i pani w przychodni wpisały mi w karcie ciąży 17tc, sama nie wiem, może oni liczą skończone tygodnie:sorry2:
A na wizycie u mnie wszystko w porządeczku:-) USG miałam tylko takie szybkie żeby sprawdzić czy szyjka się nie skraca i jak wygląda łożysko, ale przez chwilę widziałam tez moje maleństwo:-D Niestety było do nas obrócone główką więc płci jeszcze nie mamy potwierdzonej.
Następna wizyta za miesiąc.
Dziewczyny a czy Wy już macie ustalony termin USG połówkowego?
Bo mój lekarz stwierdził że takie zrobi mi dopiero około 25 tygodnia, bo wtedy lepiej widać serduszko i wszystko, a wcześniej nawet jakby coś było nie tak to dalszą diagnozę i leczenie można przeprowadzić właśnie między 25 a 28 tc. hmmm...

Trzymajcie się cieplutko:happy2:

Witam!!!

Mam pytanie jak liczysz te miesiące?

Przecież jak jesteś w 18 tyg to to jest 4 mc, przeciez 1 mc to 4,5 tygodnia. Jak ciąża trwa 40 tygodni to 2mc to 9 tyg, 4 mc to 18 tyg., 8 mc to 36 tyg. i 9 mc to 40 tyg. Ja tak to licze i wg lekarza mam ten sam tydzien ciąży chyba że ja to zle licze.

pozdrawiam

Witam!!!

Mam pytanie jak liczysz te miesiące?

Przecież jak jesteś w 18 tyg to to jest 4 mc, przeciez 1 mc to 4,5 tygodnia. Jak ciąża trwa 40 tygodni to 2mc to 9 tyg, 4 mc to 18 tyg., 8 mc to 36 tyg. i 9 mc to 40 tyg. Ja tak to licze i wg lekarza mam ten sam tydzien ciąży chyba że ja to zle licze.

pozdrawiam

No właśnie z tymi miesiącami to jest tak różnie, ale wg większości książek 5 miesiąc zaczyna się od 18 tygodnia. Podobnie jest w tych zestawieniach które wstawiła wcześniej marys16. Poza tym liczę sobie zwyczajnie miesiącami, od 2 lipca licząc ( to jest data mojej OM) piąty miesiąc zaczął mi się 2 listopada.

też tak licze miesiace i za kilka dni wchodze w 5 miesiac:) ale ten czas leci dopiero co w 6 tyg. dowiedzialam sie ze jestem w ciazy a tu juz tyle mineło:)

Cześć dziewczyny chciałam się przywitać :) jestem w 15 tyg. ciąży (druga ciąża) z tym że co wizytę wychodzi mi inny tydzień ostatni raz byłam 21.10 na wizycie i wyszło że to jest tydzień 14(z mierzenia maluszka) a tydzień wcześniej czyli 14.10(też byłam na wizycie ) wyszło że jest tydzień 12 :) więc dokłądnie nie wiem co mam myśleć ale licze od taty 14.10 czyli wychodzi ze to 15 tydzień i termin mam na 24 kwietnia :) Namieszałam pewnie troszke :) Niestety nie mieszkam w Polsce i tutaj nie mam wizyt co 4 tyg. :( (nie liczac tych dwóch tydzień po tygodniu bo sprawdzaliśmy przyzierność kręgosłupa - za błąd w pisowni przepraszam) no i kolejną wizytę mam dopiero 29.11 i przez to mam obawy czy wszystko jest ok z moim maleństwem co innego jak co 3/4 tyg. można posłuchać serduszka a co innego jak trzeba tyle czekać :( grr...
Pozdrawiam was dziewczyny i ugłaskajcie swoje brzuszki ode mnie i córci tej starszej :)

reklama
własnie sobie wydrukowałam to co napisała marys16 i ja też licze wg tego 2 schematu i racja 5mc zaczyna sie od 18 tygodnia i zwracam honor margaret80:-D mi jeszcze do 5mc troszke brakuje ale tez nadejdzie:tak:

pozdrawiam

Do góry