reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

reklama
Nie wolno brac zadnych witamin bez wiedzy lekarza!!!!!!! Niektore witaminy jak A w wiekszej dawce moga tylko zaszkodzic dziecku, a nie pomoc! Jedyne co mozna brac bez konsultacji w 1 trymestrze a nawet powinno to kwas foliowy 400mg na 1 dzien. jesli macie problem z wynikami to nic innego jak diete trzeba zmienic. Po rozpoczeciu drugiego trymestru lekarz dopiero zaproponowal mi feminatal, ktory polecam, choc jest troche drogi.
Na poczatku 3 tr. mialam znow badania krwi i lekarka az uwierzyc nie chciala, bo zawsze brakuje zelaza przyszlym mama, a ja mialam wiekszy poziom niz przecietny. Od poczatku ciazy mialam dobre wyniki ze teraz juz w ostatnich tyg, przestali mnie kluc i cale szczescie bo nienawidze tego!!

jestem w 33 tyg.ciazy i przyznam ze nie biore zadnych sztucznych witamin.oczywiscie zapytalam lekarza czy powinnam brac dodatkowe witaminy ale lekarz uznal ze jesli ciaza przebiega bez zadnych komplikacji,dziecko rozwija sie prawidlowo i ja sama czuje sie dobrze to nie powinnam niczego zmieniac.tak tez robie.

ja bralam folik a pozniej caly czas prenatal ten w kapsulkach 2 x 1 bo mialam zgage a tam byl imbir i mi pomagalo
zdjcie004ib5.jpg

A ja brałam folik do 4-go miesiąca, a teraz feminatal mam brać już do końca ciąży. I mam bardzo dobre wyniki badań choć nie wiem czy to dzięki witaminom. Myślę, że to zależy od organizmu i diety oczywiście

Jeżeli istnieje tka mozliwość dobrze by było brać wcześniej kwas foliowy ale podczas ciazy kazda z nas pewnie dostała zalecenia by brać kwas foliowy w ilości jesdna kapsułka na dzień ja dodatkowo tez brałam feminatal n ale to wszystko pod oka lekarza nic na własna ręke.

reklama
Ja też brałam folik i feminatal a po urodzeniu przestałam brać witaminy ale muszę zacząć bo strasznie mi włosy wypadają jeszcze trochę i będę łysa.

Do góry