reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

Straciatella tydzień czasu nic ni zmieni :) Jesli łykasz od maja to i tak bardzo dobrze. Spokojnie, nie musisz się denerwować. Jaki kwas foliowy łykasz ? Jeśli boisz się że Twój organizm wystarczająco nie przyswaja go możesz łykać metafolinę.

reklama
Witam mam pytanie czy można brać kwas foliowy z lekami antyhistaminowymi na alergię, oczywiście wiem, że jak tylko dowiem się że jestem w ciąży to odstawię leki przeciwhistaminowe, ale póki co muszę się leczyć bo mam pokrzywkę, która trochę utrudnia mi życie...
Dziękuję za odpowiedź, i tak wkrótce idę do lekarza o tym wszystkim porozmawiać, ale może ktoś miał podobną sytuację?

Witam mam pytanie czy można brać kwas foliowy z lekami antyhistaminowymi na alergię,

Lekarz na pewno dokładnie odpowie Ci na to pytanie, a tymczasem napiszę słów parę. Kwas foliowy jest witaminą z grupy witamin B, jedyną konsekwencją brania kwasu foliowego np przy lekach przeciwdrgawkowych jest osłabienie działania leku. Normalnie przeciwwskazań do jego brania nie ma, a sam kwas można przyjmować nieustannie przez parę lat także efektów ubocznych nie ma. Możesz być spokojna, a do czasu wizyty u lekarza na kartce spisz sobie pytania które siedzą Ci w głowie :)

Myślę że ważne jest pytanie czy jesteś już w ciąży czy nie. nie wszystkie leki na alergię można przyjmować będąc w ciąży. czasami warto zrezygnować natomiast kwas foliowy jak pisze koleżanka jest jednak najważniejszy.

Hej! Ja mam natomiast pytanko troszke inne. Przyjmowałam kwas foliowy całe staranka, czyli 8 miesięcy, jednak w cyklu, w którym zaszłam nie brałam go a okazało się, ze są Ii kreseczki :szok: Teraz się wystraszyłam.... Czy kwas foliowy odłożył się jakoś przez te 8 miesięcy gdziekolwiek? boję się...

Nie sądzę, aby odłożył Ci się kwas foliowy i nie martwiłabym się o to. Bardziej bym się martwiła, gdyby Ci go brakowało, bo ten niedobór może powodować np. przedwczesne oddzielenie łożyska, poród przedwczesny, zgon wewnątrzmaciczny czy wrodzoną wadę cewy nerwowej. A bierzesz teraz kwas foliowy w jakiejś postaci? No i gratuluję kreseczek!

Super! Gratuluję kreseczki i życzę spokojnej ciąży szczególnie teraz. Więc naprawdę nie ma się czym martwić, spokojnie możesz teraz zacząć brać metafolinę. Pewniejsze, że organizm ją wchłonie. uważaj na siebie!

reklama
Ja brałam Femibion natal w ciąży nie wiem czy dlatego że ma tą metafolinę, ale to było zalecenie lekarza widać wiedział co robi. Przed ciążą nie brałam nic, choć napewno powinnam. Każda kobieta starająca się świadomie o dziecko powinna przed ciążą przyjmować foliany.

Do góry