reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

reklama
Ja przez pierwsze 3 miesiące miałam zalecony tylko kwas foliowy. Od czwartego brałam Femibion, ale zamieniłam na tańszy odpowiednik Vitaminer z kapsułkami z DHA. Dobrze się po nich czuję, wyniki również mam w normie.

Mój lekarz polecił mi femibion, chociaż jeszcze w ciąży nie jestem. Podobno jest w nim lepiej przyswajalna forma kwasu foliowego niż w innych suplementach. Słyszałyście o tym? Czy to standardowe praktyki, żeby brać witaminy już podczas starań o dziecko?

niektórzy tak mówią. napewno nic nie zaszkodzisz a wręcz przeciwnie, możesz sobie pomóc :) najczęściej jednak to jest kwas foliowy około 3 msce przed planowaną ciążą. ale chyba Prenatal też coś ma poobnego.

A wiecie w jakie dawce go brać? JA się dopiero wybieram do lekarza, bo jesteśmy na samym poczatku naszej podróży, ale folik postanowiłam kupić już i w każdym preparacie inna dawka...Finalnie zdecydowałam się kupić czysty kwas foliowy (200miligramów w tabletce). Tylko zastanawiam się czy więcej znaczy lepiej...

Kwas foliowy – ile, dla kogo? | Ciąża | Dooktor.pl - Twój poradnik medyczny !

Ja taki łykałam zanim zaszłam 3 m-ce przed:tak:

A wiecie w jakie dawce go brać? [...] Finalnie zdecydowałam się kupić czysty kwas foliowy (200miligramów w tabletce).

A nie 0,2 mg ? Wspomniana przez Ciebie dawka jest dla mnie niewyobrażalna, skoro dzienna dawka kwasu foliowego u kobiet planujących ciążę to 0,4 mg. Inną dawkę mają zalecaną kobiety w I trymestrze bądź też kobiety u których jest zwiększone ryzyko urodzenia dziecka z wadami cewy nerwowej. Ale to wszystko na spokojnie należy ustalić zprowadzącym ginekologiem który zna Twoją fizjologię.

Tylko zastanawiam się czy więcej znaczy lepiej...
Rzeczywiście nie ma takiej zasady bo możesz mieć po prostu problemy z przyswajaniem kwasy foliowego w takiej postaci i przyjmowana dawka nie będzie miała tu znaczenia.

A co w takim przypadku właśnie, jak kobieta bierze kwas foliowy a nie wie że ma problemy z przyswajaniem i to jej łykanie na nic się zdaje?

Dziewczyny,

Od maja łykam kwas foliowy - 1 tabl. dziennie 0,4 mg. Czy teraz, będąc w ciąży, mogę zwiększyć przyjmowanie do 2 tabletek na dobe? Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i wtedy też dopytam co i jak, ale może wiecie i możecie doradzić?
Byłabym niezmiernie wdzięczna. :-)

reklama
Do góry