reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

W kwestii nadmiaru witamin - ale to nie jest tak, że preparaty są dostosowywane do zaawansowania ciąży i mają odpowiednie stężenie witamin w sobie? Przy zaawansowanych ciążach bierze się chyba np podwójna dawkę, odpowiednio do zapotrzebowania organizmu.
Mi się wydaje, że dzisiejszej jakości pożywienie nie dostarcza tyle wit i minerałów, ile potrzebuje organizm w ciąży.

reklama
Zależy jakie jedzonko wybieramy. Sądzę jednak, żę suplementacja jest niezbędna.
Moj lekarz kazał mi łykać na zmianę witaminki(z kwasem oczywiście) i kwas.
A teraz mam już codziennie brać witaminy (5miesiąc).
Dzidzia wielkości przepisowej (norma na ten czas to 330-390g) Niunia waży 368g. Rozwój główki, nóżek itp. adewatny do czasy ciąży. Moja morfologia ok.
Ale staram się uważać co jem - na szczeście teściowa ma bardzo dobrze "wyposażony" ogródek warzywny :)

Ale staram się uważać co jem - na szczeście teściowa ma bardzo dobrze "wyposażony" ogródek warzywny :)

O, ale Ci fajnie :)
A ja dzisiaj wcinam czereśnie, choć polskich jeszcze nie ma. Hm.. Ale jak ciało chce, to Nebula musi ;)
Moje wyniki też są w normie, nie miałam problemów np z żelazem. Czego się obawiałam. Mam nadzieję, że tak będzie do końca ciąży.

Najlepszą dawkę witamin to z tego ogródka malena81 będziesz miała:-)
Ja zażywam Centrum Materna i moje wyniki są ok chociaż ostatnio spadły mi czerwone krwinki i grozi mi anemia :-(

Ja w pierwszej ciąży brałam elevit i przez pierwsze 3 m-ce folik. Teraz robię tak samo - folik jak tylko się dowiedziałam o ciąży i elevit od kilku dni (od ok. 9,5 tygodnia). Jestem zadowolona :tak:, mam narazie świetną hemoglobinę:-);-):-D, mdłości nie mam, choć przy pierwszej ciązy były, więc brałam elevit wieczorem, a teraz biorę rano.

witam
ja w ciąży brałam kwas foliowy sam do 4 miesiąca a potem elevit do końca 8 potem już nic nie brałam wyniki miałam świetne a Kubuś urdził sę z wagą 3480 i 55 cm

reklama
No tak. Ale się nie przejmuj. Ja też brałam folik z mniej więcej takim opóźnieniem, a na USG połówkowym nie widać wad dzięki Bogu!
Powodzenia!

Do góry