Moja 6 tygodniowa córeczka jest wcześniaczkiem. Od oczątku jest karmina mlezkiem modyfikowanym Bebilon Nenatal Premium (dla wcześniaków z niską wagą urodzeniową - mała po urodzeniu ważyła 1700g). Przez miesiąc pobytu w szpitalu nie było żadnych problemów z oddawaniem stolca, Hania robiła kupę codziennie albo raz na dwa dni. Problem zaczął się teraz, niby robi kupę (najczęściej raz dziennie) - żółtą, konsystencją przypominającą dobrze wyrobioną plastelinę (kupa nie jest sucha), a wielkość jak 5-złotówka lub jak nie duża śliwka węgierka. Pomimo to cały dzień się strasznie pręży, napina jak do zrobienia kupy, aż się robi czerwona na buzi i strasznie przy tym płacze. Wiem, że powinnam dopajać maluszka na ponieważ pije mleko modyfikowane ale maja dzidzia nie chce pić ani samej wody, ani z glukozą ani herbatki z kopru włoskiego - weżmie kilka łyczków i zaczyna wypychać smoczek z buzi i wypluwać to co wyssała. Poza tym lekarz pediatra powiedział, że najlepsza jest sama woda, bo glukoza lub herbatka mogą powodować bóle brzuszka.
Może należałoby zmienić jej mleczko ( w szpitalu powiedzieli, że jak dojdzie do 3000g to mamy przejść na Bebilon 1). Teraz mała waży 2980g ale lekarze polecają Bebilon Pepti.
Jak przekonać małą do picia czegoś innego niż mleczko. I kiedy ją poić kiedy ona budzi się na jedzenie. Nie mam możliwości poić jej na śpiąco ponieważ nie ma wtedy zbyt dużego odruchu ssania a poza tym języczek w pysiu ma wiecznie podniesiony do góry.
Podpowiedzcie co robić. Serce mi się kraje kiedy widzę jak ona się męczy.
Może należałoby zmienić jej mleczko ( w szpitalu powiedzieli, że jak dojdzie do 3000g to mamy przejść na Bebilon 1). Teraz mała waży 2980g ale lekarze polecają Bebilon Pepti.
Jak przekonać małą do picia czegoś innego niż mleczko. I kiedy ją poić kiedy ona budzi się na jedzenie. Nie mam możliwości poić jej na śpiąco ponieważ nie ma wtedy zbyt dużego odruchu ssania a poza tym języczek w pysiu ma wiecznie podniesiony do góry.
Podpowiedzcie co robić. Serce mi się kraje kiedy widzę jak ona się męczy.