aga_wozniak
happy mommy... :o)
Sprobuj mu pomoc w inny sposob - np masazem brzuszka a takze przciskaniem nozek do brzuszka (tylko nie zamocno).
...juz lepsze sa sliweczki a jak dzidzius za maly to wycisnij przez gazik pare kropli soku z marchewki
Uważam, że opisane przez dziewczyny sposoby są dobre i powinnaś je wypróbować...
Moja córeczka też miała problem ze zrobieniem kupki (w sumie trwało to około 2 tygodni)... miała wtedy okolo 2 miesiace... mogla nie robic kupki nawet przed 7 dni i nic... byla radosna, zachowywala sie jak zwykle... ani sie nie prezyla, ani wiecej nie prykala... ale mimo to bylo to podejrzane bo wcześniej robila kupki przynajmniej raz dziennie. Robiliśmy masarze brzuszka i przyciskaliśmy nóżki do brzuszka, ale nie pomogło. Po 5 dniach lekarz zalecil stosowanie czopków glicerynowych, ale tylko przez trzy dni... po jednym kazdego dnia... Pomogło, ale potem znowu nastąpiła kilku dniowa przerwa i juz kolejny czopek nie pomogl, termometr też nie... miała robione badanie krwi, wszystkie wyniki w porządku... po 7 dniach spróbowaliśmy sposobu prababci (lekarz-położna);-) czyli sok ze swieżej marchewki... pierwszy raz niewiele ok. 25 ml. soku rozrobić z 25 ml. przegotowanej wody (pól na pół)... przez następne dwa dni dodawać coraz mniej wody... od czwartego dnia można już podawać sam sok z marchwi... Nam pomogło po pierwszym razie, ale żeby problem z kupką ponownie się nie pojawił podawaliśmy jej sok codziennie przez kilka tygodni... teraz nadal go pije (np. z sokiem z jabłka), ale już nie codziennie... nie zawsze chce mi sie scierac marchewke... ;-)
Jeżeli karmisz piersią możesz spróbować jeść suszone śliwki... ale u nas ten sposób nie pomógł...
u nakich maluszków to jest normalne , ze przez pare dni nie robia kupki, jeśli karmisz piersią, to oznacza , że przyswaja sobie tak pokarm , że nie ma potrzeby.
Zgadzam się... niektóre dzieci karmione piersią wypróżniają się nawet raz na tydzień...
... ale zawsze po karmieniu widać jak mały się męczy, wygląda jakby chciał zrobić kopkę, ale mu sie nie udaje.
Jeżeli widzisz, że mały po karmieniu się męczy to spróbuj masaż... ale musisz odczekać co najmniej 30 minut po posiłku...
Masaż dla dzieci cierpiących na kolkę, zaparcia lub inne kłopoty z brzuszkiem
Powodzenia!! Mam nadzieję, że któryś sposób zadziała!! :-):-)