reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Ginko jakos tego nie potwierdził .Są rodzaje pelsni któree szkodza , ale napewno nie są to te na serach , bo wtedy sery plesniowe były by niejadalne . to tak jak z bakteriami ! Są złe bakterie ,a le i takie które zyją sobie w nas i w dodatku usprawniają nasz organizm :)
 
reklama
mnie lekarz tez powiedzial, ze jedyne czego trzeba unikac to produktow z mleka niepasteryzowanego, bo to co szkodzi ciezarnym to jest bakteria listerii, a ona ginie w procesie pasteryzowania
 
[FONT=&quot]Szarlotka[/FONT]

  • [FONT=&quot]CIASTO[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]4 szklanki mąki[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT]
  • [FONT=&quot]3/4 kostki margaryny[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 szklanka cukru[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 cukier waniliowy[/FONT]
  • [FONT=&quot]2 całe jajka + 2 żółtka[/FONT]
  • [FONT=&quot]3 łyżki kwaśnej śmietany
    [/FONT]
  • [FONT=&quot]NADZIENIE Z JABŁEK[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
  • [FONT=&quot]2 kg jabłek[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 cukier waniliowy[/FONT]
  • [FONT=&quot]1 łyżka bułki tartej[/FONT]
[FONT=&quot]Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Nie należy długo wyrabiać, bo ciasto zrobi się twarde szybko, żeby je nie ogrzać za bardzo. Ja to robię w metalowej misce wcześniej schłodzonej w zamrażalniku. Wstawić do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. ja dodaje do tego rodzynki (bo uwielbiam smak rodzynek) i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. wsadzić do piekarnika i podpiec tak ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.[/FONT]
[FONT=&quot]Śmietana musi być co najmniej 18 procentowa, a najlepiej 22. Do ciasta lubię dodać aromatu waniliowego a do jabłek wanilii naturalnej. Mój lubi jak mieszam jabłka starte z połówkami śliwek węgierek i piekę taki nietypowy jabłecznik. wtedy nadzienia jest duzo, bardzo. Sliwek biore ok 15 do 20 sztuk małych, a jak wieksze to tylko 10.
[/FONT]
 
Hej śnieżynki:* ja właśnie robię sobie pyszną tortillę mniam, kupuję gotowe placki, a resztę przyrządzam sama: najpierw przygotowuje gyroska- zalewam wrzątkiem 2 łyżeczki gyrosa (pół szklanki), osobno smażę piersi z kurczaka, gdy są gotowe zalewam je gyrosem i duszę na patelni do wyparowania wody na małym ogniu, placki tylko podgrzewa się na patelni, oprócz kurczaczka dodaję surówkę meksykańską, pokrojone pomidory, ogórka kiszonego i koniecznie sos czosnkowy i keczup:p polecam. Często robię gyrosa z sałatą pekińską, kukurydzą, ogórkiem konserwowym i cebulą, ale podobny przepis już podano wcześniej:)
 
Sałatka makaronowa:
-1 szklanka ugotowanego makaronu ryżowego( może troszkę mniej:blink: zależy czy chcecie więcej makaronu czy mniej, zawsze możecie dosypać makaronu:blink:najlepiej w kształcie pałeczek)
-filet z kurczaka (pojedynczy) pokrojony w kostkę i usmażony z dodatkiem gyrosu,
-pół puszki kukurydzy,
-pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 świeże ogórki pokrojone w kostkę
-koperek
-majonez
Wymieszać, posolić, popieprzyć i gotowe:) Ilość składników dodawajcie według siebie bo ja naprzykład wolę więcej kukurydzy:-) Ale smak jest rewelacyjny:-)
 
Ostatnia edycja:
dziewczyny, a z jakiej firmy jest ta przyprawa gyros? bo widze, ze ja sporo stosujecie, to jak bede na jesieni w Polsce to bym sie chetnie zaopatrzyla!!!:-) albo jak nie wytrzymam, to poprosze mame, zeby i w kopercie wyslala (bo wszystkie te przepisy, ktore go zawieraja to brzmia pysznie!!!)
 
dziewczyny, a z jakiej firmy jest ta przyprawa gyros? bo widze, ze ja sporo stosujecie, to jak bede na jesieni w Polsce to bym sie chetnie zaopatrzyla!!!:-) albo jak nie wytrzymam, to poprosze mame, zeby i w kopercie wyslala (bo wszystkie te przepisy, ktore go zawieraja to brzmia pysznie!!!)
Z jakiej byś nie kupiła to będzie dobra:tak: Już kupiłam gyrosa z wielu firm i z własnego doświadczenia wiem że mają identyczny skład i zapach jedyne czym się różnią to cena:-) A co do przepisów to masz rację nie jadłam jeszcze złej potrawy czy sałatki z ta przyprawą:-D

Hej śnieżynki:* ja właśnie robię sobie pyszną tortillę mniam, kupuję gotowe placki, a resztę przyrządzam sama: najpierw przygotowuje gyroska- zalewam wrzątkiem 2 łyżeczki gyrosa (pół szklanki), osobno smażę piersi z kurczaka, gdy są gotowe zalewam je gyrosem i duszę na patelni do wyparowania wody na małym ogniu, placki tylko podgrzewa się na patelni, oprócz kurczaczka dodaję surówkę meksykańską, pokrojone pomidory, ogórka kiszonego i koniecznie sos czosnkowy i keczup:p polecam. Często robię gyrosa z sałatą pekińską, kukurydzą, ogórkiem konserwowym i cebulą, ale podobny przepis już podano wcześniej:)
Brzmi przepysznie na pewno spróbuje!:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
Ostatnia edycja:
dziewczyny, a z jakiej firmy jest ta przyprawa gyros? bo widze, ze ja sporo stosujecie, to jak bede na jesieni w Polsce to bym sie chetnie zaopatrzyla!!!:-) albo jak nie wytrzymam, to poprosze mame, zeby i w kopercie wyslala (bo wszystkie te przepisy, ktore go zawieraja to brzmia pysznie!!!)


Ja kupuje z kamisu, to jest w takich saszetkach jak pieprz, także spokojnie mama może Ci wysłać ;)
 
reklama
zazdroszcze wam dziewczynki. ja ledwo moge jesc :( tylko jogurt, kanapke z serem itd. Pic jescze gorzej. No i jaja. jaja na twardo moge, ale tylko wtedy kiedy mnie nie mdli. :(
 
Do góry