reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

reklama
Julisia, Mantezowa przepis na Wasza prośbę:tak:

Murzynek

• pół szklanki oliwy
  • 2 i pół szkalnki mąki wrocławskiej (ale ja sypie każdą)
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w wodzie
  • 2 łyżki kakao (najlepiej naturalne)
  • 1 i pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu dla aromatu (ale niekoniecznie)
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, piec 30 min w 180 stopniach. Piec bez termoobiegu.

Masa kokosowa

• 2 szklanki mleka
  • 1 kostka Kasi
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki kokosowe oraz mąkę.
Wymieszać.

Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z wiórkami, ogrzać, aż zgęstnieje. Ostudzić

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem, dodawać po łyżce masy kokosowej (przygotowanej wcześniej), ucierać na puszystą masę.

A na koniec masą przełożyć środek i wierzch murzynka:-)

Kochane przepis na czekoladowe ciasteczka:-D

Składniki:
kostka miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
6 łyżek mleka
łyżeczka cukru waniliowego
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek ciemnego kakao
200g czekolady
120g orzechów

[FONT=verdana,geneva]Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.Ubić masło, cukier, mleko, sól i wanilię na puszstą masę. Dodać jajko, wymieszać. Dodać do masy mąkę, proszek, kakao wymieszać. Na koniec wsypać kawałki czekolady i orzechy i wszystko dobrze wymieszać. Ciasteczka za pomocą łyżeczki wyłożyć na blachę, zostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec około 15 min.
[/FONT]

DSC02310.jpgDSC02312.jpg

Zupe buraczkowa, to się chyba barszcz nazywa ;-)
A robisz na prawdziwym zakwasie czy na occie?
właśnie ja robię zupę buraczkową,a nie barszcz..
albo ja sie nie znam:confused:
normalnie wywar jak na zupę,a jak sie zagotuję to dodaję starte na tarce buraczki,do tego ziemniaczki pokrojone w kosteczkę..
i u nas to sie nazywa zupa:-)

reklama
właśnie ja robię zupę buraczkową,a nie barszcz..
albo ja sie nie znam:confused:
normalnie wywar jak na zupę,a jak sie zagotuję to dodaję starte na tarce buraczki,do tego ziemniaczki pokrojone w kosteczkę..
i u nas to sie nazywa zupa:-)

tak... tak... to jest zupa buraczkowa... :tak::tak::tak:
barszcz jest taki czysty bez zadnych farfocli
;-)

Do góry