reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinaria

Przepis na pierniczki, które piekłam (tylko ta ilość składników, które podaję są na bardzo duuuuuuuuuużo pierniczków:-p) :-D

Składniki:
2kg mąki
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1kg miodu
6 łyżek kakao
6 żółtek
2 jaja
2 przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuścić masło (lub margarynę), cukier, miód i kakao. Wystudzić. Dodać żółtka, jaja i wymieszać. Do mąki dodawać po trochę rozpuszczonych składników oraz wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i wyrobić ciasto. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić według uznania:-)


SMACZNEGO!!!!!:-):-D
 
reklama
Przepis na pierniczki, które piekłam (tylko ta ilość składników, które podaję są na bardzo duuuuuuuuuużo pierniczków:-p) :-D

Składniki:
2kg mąki
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1kg miodu
6 łyżek kakao
6 żółtek
2 jaja
2 przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuścić masło (lub margarynę), cukier, miód i kakao. Wystudzić. Dodać żółtka, jaja i wymieszać. Do mąki dodawać po trochę rozpuszczonych składników oraz wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i wyrobić ciasto. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić według uznania:-)


SMACZNEGO!!!!!:-):-D



 
Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy lub cytrynowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami. Sernik wychodzi normalnie taki puszysty jak ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu. I jeszcze nie było nigdy tak, zeby nie wyszedl, a podbija serca i podniebienia wszystkich gosci :tak::-)

Luczynko ten sernik jest przepyszny a do tego szybki i prosciutki do zrobienia:tak::tak:, i faktycznie ma konsystencje ptasiego mleczka, niebo w gebie:-):-)
Nastepnym razem po ostudzeniu na wierzch wyloze brzoskwinie i zaleje tezejaco galaretka, zeby jeszcze ladniej wygladal:tak::tak: chociaz i bez tego jest przepyszny:tak::tak:
 
Ciasto z kremem o smaku chałwy:-D

Składniki:
biszkopt (ja przeważnie piekę ciemny, żeby był kontrast z masą:-D)
20 dag masła
20 dag chałwy
4-5 łyżek cukru pudru
8 łyżek orzechów włoskich
25 ml alkoholu
tabliczka czekolady (ja przeważnie kupuję białą)

Upiec biszkopt i przekroić go na pół. Masło, chałwę, cukier puder, orzechy i alkohol połączyć, by powstała masa. Ciasto przełożyć masą i na górę polać czekoladę rozpuszczoną z odrobiną mleka. Smacznego!!!:-D
 
Luczynko ten sernik jest przepyszny a do tego szybki i prosciutki do zrobienia:tak::tak:, i faktycznie ma konsystencje ptasiego mleczka, niebo w gebie:-):-)
Nastepnym razem po ostudzeniu na wierzch wyloze brzoskwinie i zaleje tezejaco galaretka, zeby jeszcze ladniej wygladal:tak::tak: chociaz i bez tego jest przepyszny:tak::tak:


Ciesze sie, ze smakowal :-) Ja ten przepis dostalam 3 lata temu od jednej dziewczyny z BB i od tej pory to ciasto nalezy do stalego menu na kazdej imprezie. Czesto rozpuszczam czekolade i robie taka polewe na gorze, niebo w gebie :-p a ile kalorii :eek::-D a w wersji delikatniejszej oproszam na gorze cukrem pudrem zeby ladniej wygladal. Choc moze tez sprobujue na swieta zrobic z brzoskwiniami.
 
Ciasto z kremem o smaku chałwy:-D

Składniki:
biszkopt (ja przeważnie piekę ciemny, żeby był kontrast z masą:-D)
20 dag masła
20 dag chałwy
4-5 łyżek cukru pudru
8 łyżek orzechów włoskich
25 ml alkoholu
tabliczka czekolady (ja przeważnie kupuję białą)

Upiec biszkopt i przekroić go na pół. Masło, chałwę, cukier puder, orzechy i alkohol połączyć, by powstała masa. Ciasto przełożyć masą i na górę polać czekoladę rozpuszczoną z odrobiną mleka. Smacznego!!!:-D
Dziękuje kochana Sóweczko. Mój mąż będzie zachwycony bo on uwielbia chałwę.
 
chciala bym sie spytac o ten sernik :) a dokladnie jakiej firmy jest ten ser sernikowo kanapkowy i w jakiej temp i ile czasu trzeba piec. Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
 
chciala bym sie spytac o ten sernik :) a dokladnie jakiej firmy jest ten ser sernikowo kanapkowy i w jakiej temp i ile czasu trzeba piec. Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Ser ma byc poprostu z tych mielonych, firma obojetna, wazne zeby waga sie zgadzala. W sklepach jest ich naprawde duzo do wyboru, wiec decyzja nalezy do CIebie. Czasami sa tez juz o smaku waniliowym i tez sa fajne. A co do pieczenia to ja pieke ten sernik ok godziny w temp 180 st. Ale to wszystko zalezy od pieca. Trzeba obserwowac ciasto w trakcie pieczenia, zeby sie zbytnio nie spalilo. Jesli peknie to nic sie zlego nie stanie, bo dobry sernik to nawet powinien miec szczelinkę ;-)
 
Ser ma byc poprostu z tych mielonych, firma obojetna, wazne zeby waga sie zgadzala. W sklepach jest ich naprawde duzo do wyboru, wiec decyzja nalezy do CIebie. Czasami sa tez juz o smaku waniliowym i tez sa fajne. A co do pieczenia to ja pieke ten sernik ok godziny w temp 180 st. Ale to wszystko zalezy od pieca. Trzeba obserwowac ciasto w trakcie pieczenia, zeby sie zbytnio nie spalilo. Jesli peknie to nic sie zlego nie stanie, bo dobry sernik to nawet powinien miec szczelinkę ;-)

No wlasnie ja zawsze serniki tez pieklam ok godzinki w 180st tak samo jak Luczynka, ale w kuchence mojej mamy wystarczylo ciut ponad 30min:szok:, wiec musisz sprawdzac ciasto. Mi standardowo ciasto troszke peklo:zawstydzona/y: ale sernik zostal zjedzony prawie w calosci jeszcze zanim dobrze ostygl:tak::-)
 
reklama
No wlasnie ja zawsze serniki tez pieklam ok godzinki w 180st tak samo jak Luczynka, ale w kuchence mojej mamy wystarczylo ciut ponad 30min:szok:, wiec musisz sprawdzac ciasto. Mi standardowo ciasto troszke peklo:zawstydzona/y: ale sernik zostal zjedzony prawie w calosci jeszcze zanim dobrze ostygl:tak::-)

Dobrze wypieczony sernik musi peknac. Tak mowi moja Babcia, a ma juz swoje lata, wiec jej wierze :tak:i Tobie tez radze ;-):-D
 
Do góry