reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Przepis na pierniczki, które piekłam (tylko ta ilość składników, które podaję są na bardzo duuuuuuuuuużo pierniczków:-p) :-D

Składniki:
2kg mąki
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1kg miodu
6 łyżek kakao
6 żółtek
2 jaja
2 przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuścić masło (lub margarynę), cukier, miód i kakao. Wystudzić. Dodać żółtka, jaja i wymieszać. Do mąki dodawać po trochę rozpuszczonych składników oraz wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i wyrobić ciasto. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić według uznania:-)


SMACZNEGO!!!!!:-):-D
 
reklama
Przepis na pierniczki, które piekłam (tylko ta ilość składników, które podaję są na bardzo duuuuuuuuuużo pierniczków:-p) :-D

Składniki:
2kg mąki
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1kg miodu
6 łyżek kakao
6 żółtek
2 jaja
2 przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozpuścić masło (lub margarynę), cukier, miód i kakao. Wystudzić. Dodać żółtka, jaja i wymieszać. Do mąki dodawać po trochę rozpuszczonych składników oraz wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i sodę (rozpuszczoną w odrobinie wody) i wyrobić ciasto. Wycinać pierniki i piec około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu ozdobić według uznania:-)


SMACZNEGO!!!!!:-):-D



 
Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy lub cytrynowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami. Sernik wychodzi normalnie taki puszysty jak ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu. I jeszcze nie było nigdy tak, zeby nie wyszedl, a podbija serca i podniebienia wszystkich gosci :tak::-)

Luczynko ten sernik jest przepyszny a do tego szybki i prosciutki do zrobienia:tak::tak:, i faktycznie ma konsystencje ptasiego mleczka, niebo w gebie:-):-)
Nastepnym razem po ostudzeniu na wierzch wyloze brzoskwinie i zaleje tezejaco galaretka, zeby jeszcze ladniej wygladal:tak::tak: chociaz i bez tego jest przepyszny:tak::tak:
 
Ciasto z kremem o smaku chałwy:-D

Składniki:
biszkopt (ja przeważnie piekę ciemny, żeby był kontrast z masą:-D)
20 dag masła
20 dag chałwy
4-5 łyżek cukru pudru
8 łyżek orzechów włoskich
25 ml alkoholu
tabliczka czekolady (ja przeważnie kupuję białą)

Upiec biszkopt i przekroić go na pół. Masło, chałwę, cukier puder, orzechy i alkohol połączyć, by powstała masa. Ciasto przełożyć masą i na górę polać czekoladę rozpuszczoną z odrobiną mleka. Smacznego!!!:-D
 
Luczynko ten sernik jest przepyszny a do tego szybki i prosciutki do zrobienia:tak::tak:, i faktycznie ma konsystencje ptasiego mleczka, niebo w gebie:-):-)
Nastepnym razem po ostudzeniu na wierzch wyloze brzoskwinie i zaleje tezejaco galaretka, zeby jeszcze ladniej wygladal:tak::tak: chociaz i bez tego jest przepyszny:tak::tak:


Ciesze sie, ze smakowal :-) Ja ten przepis dostalam 3 lata temu od jednej dziewczyny z BB i od tej pory to ciasto nalezy do stalego menu na kazdej imprezie. Czesto rozpuszczam czekolade i robie taka polewe na gorze, niebo w gebie :-p a ile kalorii :eek::-D a w wersji delikatniejszej oproszam na gorze cukrem pudrem zeby ladniej wygladal. Choc moze tez sprobujue na swieta zrobic z brzoskwiniami.
 
Ciasto z kremem o smaku chałwy:-D

Składniki:
biszkopt (ja przeważnie piekę ciemny, żeby był kontrast z masą:-D)
20 dag masła
20 dag chałwy
4-5 łyżek cukru pudru
8 łyżek orzechów włoskich
25 ml alkoholu
tabliczka czekolady (ja przeważnie kupuję białą)

Upiec biszkopt i przekroić go na pół. Masło, chałwę, cukier puder, orzechy i alkohol połączyć, by powstała masa. Ciasto przełożyć masą i na górę polać czekoladę rozpuszczoną z odrobiną mleka. Smacznego!!!:-D
Dziękuje kochana Sóweczko. Mój mąż będzie zachwycony bo on uwielbia chałwę.
 
chciala bym sie spytac o ten sernik :) a dokladnie jakiej firmy jest ten ser sernikowo kanapkowy i w jakiej temp i ile czasu trzeba piec. Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
 
chciala bym sie spytac o ten sernik :) a dokladnie jakiej firmy jest ten ser sernikowo kanapkowy i w jakiej temp i ile czasu trzeba piec. Z góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

Ser ma byc poprostu z tych mielonych, firma obojetna, wazne zeby waga sie zgadzala. W sklepach jest ich naprawde duzo do wyboru, wiec decyzja nalezy do CIebie. Czasami sa tez juz o smaku waniliowym i tez sa fajne. A co do pieczenia to ja pieke ten sernik ok godziny w temp 180 st. Ale to wszystko zalezy od pieca. Trzeba obserwowac ciasto w trakcie pieczenia, zeby sie zbytnio nie spalilo. Jesli peknie to nic sie zlego nie stanie, bo dobry sernik to nawet powinien miec szczelinkę ;-)
 
Ser ma byc poprostu z tych mielonych, firma obojetna, wazne zeby waga sie zgadzala. W sklepach jest ich naprawde duzo do wyboru, wiec decyzja nalezy do CIebie. Czasami sa tez juz o smaku waniliowym i tez sa fajne. A co do pieczenia to ja pieke ten sernik ok godziny w temp 180 st. Ale to wszystko zalezy od pieca. Trzeba obserwowac ciasto w trakcie pieczenia, zeby sie zbytnio nie spalilo. Jesli peknie to nic sie zlego nie stanie, bo dobry sernik to nawet powinien miec szczelinkę ;-)

No wlasnie ja zawsze serniki tez pieklam ok godzinki w 180st tak samo jak Luczynka, ale w kuchence mojej mamy wystarczylo ciut ponad 30min:szok:, wiec musisz sprawdzac ciasto. Mi standardowo ciasto troszke peklo:zawstydzona/y: ale sernik zostal zjedzony prawie w calosci jeszcze zanim dobrze ostygl:tak::-)
 
reklama
No wlasnie ja zawsze serniki tez pieklam ok godzinki w 180st tak samo jak Luczynka, ale w kuchence mojej mamy wystarczylo ciut ponad 30min:szok:, wiec musisz sprawdzac ciasto. Mi standardowo ciasto troszke peklo:zawstydzona/y: ale sernik zostal zjedzony prawie w calosci jeszcze zanim dobrze ostygl:tak::-)

Dobrze wypieczony sernik musi peknac. Tak mowi moja Babcia, a ma juz swoje lata, wiec jej wierze :tak:i Tobie tez radze ;-):-D
 
Do góry