reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinaria

Dziewczyny, a ja mam propozycje! A nawet prosbe ;-)

Niedlugo beda swieta. Kazda z nas pochodzi z innego regionu Polski, kazda ma inne smaki i gusta no i inne tradycje panuja w kazdym domu. Dlatego moze podzielimy sie przepisami na potrawy swiateczne, ktore sa w naszych domach w okresie bozonarodzeniowym. Co Wy na to? Ja jestem otwarta na propozycje i testy jedzeniowe:-D, wiec chetnie wyprobowalbym cos innego w tym roku. Moglby to byc przepisy zarowno dan glownych, jak i deserkow czy przystawek.

U mnie ja jnajbardziej lubiłam kluski z makiem, nie wiem skąd to danie pochodzi, bo w moich stronach nikt tego w domu nie miał (może z podkarpACKIEGO - STAMTĄD JEST MÓJ TATA).
Kluski z makiem
Zrobić ciasto jak na makaron, rwac je i wałkować w rękach, potem wrzucić na gorąca wodę. Mak rozmieszać z miodem, płatkami migdałowymi i rodzynkami (wcześniej namoczonymi) i zagotować. To wszystko można podsmażyć na patelni wraz z kluseczkami - jak dla mnie pycha - ale ja uwielbiam rzeczy słodkie.
 
reklama
Dziewczyny, a ja mam propozycje! A nawet prosbe ;-)

Niedlugo beda swieta. Kazda z nas pochodzi z innego regionu Polski, kazda ma inne smaki i gusta no i inne tradycje panuja w kazdym domu. Dlatego moze podzielimy sie przepisami na potrawy swiateczne, ktore sa w naszych domach w okresie bozonarodzeniowym. Co Wy na to? Ja jestem otwarta na propozycje i testy jedzeniowe:-D, wiec chetnie wyprobowalbym cos innego w tym roku. Moglby to byc przepisy zarowno dan glownych, jak i deserkow czy przystawek.

ja wrecz kocham KUTIę ! znacie to pewnie? nie wiem skad to pochodzi, ale jest przepyszne! cale swieta tym sie najadam, bo zawsze za duzo wychodzi :p jak chcecie to dam przepis :)
 
Tak kutia u nas też jest zawsze,pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grochem (o mamo!) barszczyk czerwony z uszkami, kiedyś był makaron z makiem ale nikt nie jadł więc od kilku lat rezygnujemy.Oczywiscie barszczyk biały(żur) kompot z suszu,karpik,piernik i sernik.Czyli jak widzicie nic orginalnego moja rodzina nie wprowadziła ;) Ja zawsze "skubię" wszystkiego po trochu,żeby nie mieć pecha jak to mowią :D ale lubię z tych przysmaków TYLKO barszczyk z uszkami i piernik :D Obciachem nieziemskim będzie to co Wam powiem ale niestety probowałam wielu przepisów i na piernik nie znalazłam zadnego dobrego albo mi wyjatkowo pierniki nie wychodzą no i robiłam przez 2 ostatnie lata jakieś "gotowce" Może ma któraś z Was dobry przepis? Żeby nie wyszedł taki zbity klocek który dodatkowo wyschnie po paru dniach. Nie jestem raczej zwolenniczką prawdziwego piernika który ma odczekać swoje.Wole od razu jeśc :D
 
Shingle, opakowanie ciasta francuskiego ? Jakiegos konkretnego? I gdzie to mozna dostac? Ja przyznam szczerze ze tarty robiłam na kruchym w wiekszosci ale brzmi ciekawie na francuskim :D
 
u nas to zawsze jest :
karpik
barszczyk czerwony z babci pierogami :-D
sałatka :-D
sledzik :szok: :-D
pierogi z kapusta i grzybami :-D
zupka grzybowa :tak: mniam :-D
bigos :-D
piernik :-D
sernik jeeee :tak: :-D
kompocik :-D
jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowki to dopisze :-D



aaaa i jeszcze jajeczka z farszem :-D to dla mnie mama specjalnie je robi hihi bo sa prze prze pyszne :-D
 
Shingle, opakowanie ciasta francuskiego ? Jakiegos konkretnego? I gdzie to mozna dostac? Ja przyznam szczerze ze tarty robiłam na kruchym w wiekszosci ale brzmi ciekawie na francuskim :D
Ja kupuję w Biedronce, ale ciasto francuskie jest w każdym hipermarkecie. Ciacho wychodzi super i bardzo szybko się je robi :tak:
 
Ciasto CAPPUCCINO :-)

Ubijamy biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
I pieczemy około 30-45min w temperaturze 160-180 stopni :-)

Składniki na masę:
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (NIE MOŻE być w granulkach, tylko sypkie)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 05, szklani gorącej wody)
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 paczka kawy cappuccino (rumowa, brandy itp.)

Wykonanie ciasta:
1. Biszkopt przekrawamy na połowę. Dolną warstwe nasączamy letnią wodą.
2. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy na przemian serki i mleko w proszku.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połowę rozpuszczonej żelatyny i wyłożyć na nasączone ciasto.
UWAGA! Trzeba to zrobić szybko, zanim żelatyna zetnie masę.
4. Kawę cappuccino rozpuszczamy w około 2 szklankach wody (część proszku zostawiamy). Moczymy w niej biszkopty i układamy na wyłożonej masie.
5. Drugą część masy miksujemy z resztą żelatyny i wykładamy na ciastka.
6. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ciasto kawą pozostałą z moczenia ciastek.
7. Gdy kawa wsiąknie nieco w biszkopt posypujemy ciacho pozostałą suchą kawą.

Ciacho jest pycha, choć strasznie słodkie :-D
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)
 
Ciasto CAPPUCCINO :-)

Ubijamy biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
I pieczemy około 30-45min w temperaturze 160-180 stopni :-)

Składniki na masę:
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (NIE MOŻE być w granulkach, tylko sypkie)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 05, szklani gorącej wody)
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 paczka kawy cappuccino (rumowa, brandy itp.)

Wykonanie ciasta:
1. Biszkopt przekrawamy na połowę. Dolną warstwe nasączamy letnią wodą.
2. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy na przemian serki i mleko w proszku.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połowę rozpuszczonej żelatyny i wyłożyć na nasączone ciasto.
UWAGA! Trzeba to zrobić szybko, zanim żelatyna zetnie masę.
4. Kawę cappuccino rozpuszczamy w około 2 szklankach wody (część proszku zostawiamy). Moczymy w niej biszkopty i układamy na wyłożonej masie.
5. Drugą część masy miksujemy z resztą żelatyny i wykładamy na ciastka.
6. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ciasto kawą pozostałą z moczenia ciastek.
7. Gdy kawa wsiąknie nieco w biszkopt posypujemy ciacho pozostałą suchą kawą.

Ciacho jest pycha, choć strasznie słodkie :-D
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)
Ciasto jest naprawdę super , robiłam takie kilka razy. Ale teraz radzę na nie uważać bo w masie są surowe żółtka. Jeśli jeszcze kawa to nie rozpacz to jajek surowych wole unikać jak ognia.
 
Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy lub cytrynowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami. Sernik wychodzi normalnie taki puszysty jak ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu. I jeszcze nie było nigdy tak, zeby nie wyszedl, a podbija serca i podniebienia wszystkich gosci :tak::-)
 
reklama
Do góry