reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

Dziewczyny, a ja mam propozycje! A nawet prosbe ;-)

Niedlugo beda swieta. Kazda z nas pochodzi z innego regionu Polski, kazda ma inne smaki i gusta no i inne tradycje panuja w kazdym domu. Dlatego moze podzielimy sie przepisami na potrawy swiateczne, ktore sa w naszych domach w okresie bozonarodzeniowym. Co Wy na to? Ja jestem otwarta na propozycje i testy jedzeniowe:-D, wiec chetnie wyprobowalbym cos innego w tym roku. Moglby to byc przepisy zarowno dan glownych, jak i deserkow czy przystawek.

U mnie ja jnajbardziej lubiłam kluski z makiem, nie wiem skąd to danie pochodzi, bo w moich stronach nikt tego w domu nie miał (może z podkarpACKIEGO - STAMTĄD JEST MÓJ TATA).
Kluski z makiem
Zrobić ciasto jak na makaron, rwac je i wałkować w rękach, potem wrzucić na gorąca wodę. Mak rozmieszać z miodem, płatkami migdałowymi i rodzynkami (wcześniej namoczonymi) i zagotować. To wszystko można podsmażyć na patelni wraz z kluseczkami - jak dla mnie pycha - ale ja uwielbiam rzeczy słodkie.
 
reklama
Dziewczyny, a ja mam propozycje! A nawet prosbe ;-)

Niedlugo beda swieta. Kazda z nas pochodzi z innego regionu Polski, kazda ma inne smaki i gusta no i inne tradycje panuja w kazdym domu. Dlatego moze podzielimy sie przepisami na potrawy swiateczne, ktore sa w naszych domach w okresie bozonarodzeniowym. Co Wy na to? Ja jestem otwarta na propozycje i testy jedzeniowe:-D, wiec chetnie wyprobowalbym cos innego w tym roku. Moglby to byc przepisy zarowno dan glownych, jak i deserkow czy przystawek.

ja wrecz kocham KUTIę ! znacie to pewnie? nie wiem skad to pochodzi, ale jest przepyszne! cale swieta tym sie najadam, bo zawsze za duzo wychodzi :p jak chcecie to dam przepis :)
 
Tak kutia u nas też jest zawsze,pierogi z kapusta i grzybami, kapusta z grochem (o mamo!) barszczyk czerwony z uszkami, kiedyś był makaron z makiem ale nikt nie jadł więc od kilku lat rezygnujemy.Oczywiscie barszczyk biały(żur) kompot z suszu,karpik,piernik i sernik.Czyli jak widzicie nic orginalnego moja rodzina nie wprowadziła ;) Ja zawsze "skubię" wszystkiego po trochu,żeby nie mieć pecha jak to mowią :D ale lubię z tych przysmaków TYLKO barszczyk z uszkami i piernik :D Obciachem nieziemskim będzie to co Wam powiem ale niestety probowałam wielu przepisów i na piernik nie znalazłam zadnego dobrego albo mi wyjatkowo pierniki nie wychodzą no i robiłam przez 2 ostatnie lata jakieś "gotowce" Może ma któraś z Was dobry przepis? Żeby nie wyszedł taki zbity klocek który dodatkowo wyschnie po paru dniach. Nie jestem raczej zwolenniczką prawdziwego piernika który ma odczekać swoje.Wole od razu jeśc :D
 
Shingle, opakowanie ciasta francuskiego ? Jakiegos konkretnego? I gdzie to mozna dostac? Ja przyznam szczerze ze tarty robiłam na kruchym w wiekszosci ale brzmi ciekawie na francuskim :D
 
u nas to zawsze jest :
karpik
barszczyk czerwony z babci pierogami :-D
sałatka :-D
sledzik :szok: :-D
pierogi z kapusta i grzybami :-D
zupka grzybowa :tak: mniam :-D
bigos :-D
piernik :-D
sernik jeeee :tak: :-D
kompocik :-D
jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowki to dopisze :-D



aaaa i jeszcze jajeczka z farszem :-D to dla mnie mama specjalnie je robi hihi bo sa prze prze pyszne :-D
 
Shingle, opakowanie ciasta francuskiego ? Jakiegos konkretnego? I gdzie to mozna dostac? Ja przyznam szczerze ze tarty robiłam na kruchym w wiekszosci ale brzmi ciekawie na francuskim :D
Ja kupuję w Biedronce, ale ciasto francuskie jest w każdym hipermarkecie. Ciacho wychodzi super i bardzo szybko się je robi :tak:
 
Ciasto CAPPUCCINO :-)

Ubijamy biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
I pieczemy około 30-45min w temperaturze 160-180 stopni :-)

Składniki na masę:
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (NIE MOŻE być w granulkach, tylko sypkie)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 05, szklani gorącej wody)
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 paczka kawy cappuccino (rumowa, brandy itp.)

Wykonanie ciasta:
1. Biszkopt przekrawamy na połowę. Dolną warstwe nasączamy letnią wodą.
2. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy na przemian serki i mleko w proszku.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połowę rozpuszczonej żelatyny i wyłożyć na nasączone ciasto.
UWAGA! Trzeba to zrobić szybko, zanim żelatyna zetnie masę.
4. Kawę cappuccino rozpuszczamy w około 2 szklankach wody (część proszku zostawiamy). Moczymy w niej biszkopty i układamy na wyłożonej masie.
5. Drugą część masy miksujemy z resztą żelatyny i wykładamy na ciastka.
6. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ciasto kawą pozostałą z moczenia ciastek.
7. Gdy kawa wsiąknie nieco w biszkopt posypujemy ciacho pozostałą suchą kawą.

Ciacho jest pycha, choć strasznie słodkie :-D
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)
 
Ciasto CAPPUCCINO :-)

Ubijamy biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
I pieczemy około 30-45min w temperaturze 160-180 stopni :-)

Składniki na masę:
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (NIE MOŻE być w granulkach, tylko sypkie)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w 05, szklani gorącej wody)
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1 paczka kawy cappuccino (rumowa, brandy itp.)

Wykonanie ciasta:
1. Biszkopt przekrawamy na połowę. Dolną warstwe nasączamy letnią wodą.
2. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy na przemian serki i mleko w proszku.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połowę rozpuszczonej żelatyny i wyłożyć na nasączone ciasto.
UWAGA! Trzeba to zrobić szybko, zanim żelatyna zetnie masę.
4. Kawę cappuccino rozpuszczamy w około 2 szklankach wody (część proszku zostawiamy). Moczymy w niej biszkopty i układamy na wyłożonej masie.
5. Drugą część masy miksujemy z resztą żelatyny i wykładamy na ciastka.
6. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy ciasto kawą pozostałą z moczenia ciastek.
7. Gdy kawa wsiąknie nieco w biszkopt posypujemy ciacho pozostałą suchą kawą.

Ciacho jest pycha, choć strasznie słodkie :-D
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować :-)
Ciasto jest naprawdę super , robiłam takie kilka razy. Ale teraz radzę na nie uważać bo w masie są surowe żółtka. Jeśli jeszcze kawa to nie rozpacz to jajek surowych wole unikać jak ognia.
 
Sernik
1 kg sera sernikowo-kanapkowego
6 jajek (żółtka, z białek ubijamy pianę)
1 duża (0,5l) śmietana 18%
1,5 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe lub waniliowe (takie, które rozrabia się w 0,5 l mleka, jeżeli są te wieksze do rozrobienia w 3/4 l mleka to 2 szt.)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem, ja dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy lub cytrynowy kilka kropel, na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Wszystko wylewamy do foremki wyłożonej biszkoptami. Sernik wychodzi normalnie taki puszysty jak ptasie mleczko i jest banalnie prosty w wykonaniu. I jeszcze nie było nigdy tak, zeby nie wyszedl, a podbija serca i podniebienia wszystkich gosci :tak::-)
 
reklama
Do góry