reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

reklama
A ja wczoraj zrobiłam sobie makaron rurki z sosem serowym (knorr lub winiary) do tego podsmażona pierś z kurczaka i drobno pokrojone brokuły :-p I dziś powtórka z rozrywki :-)
 
ja za to pierogi ruskie dzis robie. Narazie zrobilam tylko farsz, a reszty mi sie nie chce :p musze skumulowac sily i wziac sie za lepienie
 
jutro będę robić frytki z grillowanym mieskiem bo mam sporo zajęć ale pierogi będą w czwartek :) Zrobię takie pyszne ruskie, dla mojego z mięskiem i grzybami a sobie na deserek z owocami. jakbym chciała jeszcze kupic borówki. myślicie ze jeszcze gdzies będą?
 
jutro będę robić frytki z grillowanym mieskiem bo mam sporo zajęć ale pierogi będą w czwartek :) Zrobię takie pyszne ruskie, dla mojego z mięskiem i grzybami a sobie na deserek z owocami. jakbym chciała jeszcze kupic borówki. myślicie ze jeszcze gdzies będą?

ale amerykanskie? bo borowki amerylkanskie to spokojnie jescze kupisz.
Ruskie sa the bes! a pomyslec ze ich kiedys tak bardzo nie lubilam!
 
reklama
Sajgonki warzywne
potrzebujemy:
ok 250 g marchwi w paski
duża czerwona papryka i zólta w paski
łyzka oleju słonecznikowego
drobne paseczki ze skórki limonki i sok
mała papryczak chili bez pestek, dobrze oczyszczona i pokrojona drobniutko
1 łyzeczka mąki kukurydzianej
2 łyzki kolendry
por posiekany w paseczki
8 płatów ciasta filo

pokrojona w paseczki cukinia (to maja fanaberia ale pasuje)
ugotowane i pokrojone w paseczki grzybki mun
Na olej wrzucamy w koejnosci (czekając az lekko zmięknie) marchew, por, papryki, cukiniei papryczke chili. Wszystko smazymy juz razem ok 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę limonki, sok z limonki. sos sojowy łączymy z mąka wlac, podgrzewać zeby sie zagęściło. Na koniec dodać kolendrę.
platy ciasta posmarować mieszanka oleju i sosu sojowego, nałozyć farsz, zawinąc jak sajgonki. smazyć porcjami na oleju ok 2 -3 minuty na złotobrązowo. podawać z sosem np paprykowym albo z śliwokowym.
ciasto filo mozna zastapic papierem ryzowym namoczonym w ciepłej wodzie ale będzie mniej pożywne.
farsz mozna zrobic wcześniej a przed zrobieniem sajgonek podgrzać go delikatnie i smazyć juz przy gościach. Robiłam to juz kilka razy i zawsze sie zachwycali. Ciasto filo kupuje gotowe
 
Do góry