reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

A ja wczoraj zrobiłam kurczaka wg pomysłu LadyMocca. Troszkę go zmodyfikowałam bo na przyprawionego kuraka położyłam sporo świeżego szpinaku, potem włoszczyznę w paskach a na górę plasterki cukinii i dodałam trochę masła. Niebo w gębie :-) No i samo się robi :-D
 
reklama
A ja wczoraj zrobiłam kurczaka wg pomysłu LadyMocca. Troszkę go zmodyfikowałam bo na przyprawionego kuraka położyłam sporo świeżego szpinaku, potem włoszczyznę w paskach a na górę plasterki cukinii i dodałam trochę masła. Niebo w gębie :-) No i samo się robi :-D
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)
 
Zabeczko to dla Ciebie :cool2:

SZARLOTKA RENATY (przepis z gazety:-p)
  • 50 dag mąki
  • kostka masła lub margaryny (25dag)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 lyżki śmietany
  • 2 kg jabłek
  • cynamon (jeśli ktoś lubi)
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania
Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę posiekaj, szybko zagnieć ciasto. Oddziel 2/3, wyłóz formę o wymiarach 25x40cm, wstaw do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta również włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.



Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnej :cool2::-D Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy :-p
 
Zabeczko to dla Ciebie :cool2:

SZARLOTKA RENATY (przepis z gazety:-p)

  • 50 dag mąki
  • kostka masła lub margaryny (25dag)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 lyżki śmietany
  • 2 kg jabłek
  • cynamon (jeśli ktoś lubi)
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania
Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę posiekaj, szybko zagnieć ciasto. Oddziel 2/3, wyłóz formę o wymiarach 25x40cm, wstaw do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta również włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.



Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnej :cool2::-D Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy :-p

O Boże...po weekendzie wezmę się za ten przepis bo nie wyrobię z podniecenia:-D





 
Luczynko za tydzien sprobuje Twojego przepisu. Dzis wkleje dwa przepisy jeden z portalu wielkie zarcie, wczoraj wlasnie robilam wedlug tego przepisu, a drugi przepis od mojej mamy;-);-)
Mi troszke tez sie rozsypuje wczorajsza szarlotka bo nie chcialo mi sie jablek robic, to kupilam w sloiku, ktore niestety sa bardziej mokre:szok:. Ale jak robilam wczesniej z jablek tartych to bylo w miare ok.
wkleje je troszke pozniej bo zaraz ide rosolek gotowac na obiad:-)
 
Omlecik a'la pizza:
-4 jajka
-2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
-oregano, przyprawa do pizzy, wegeta, sól ,pieprz, lub inne
-podsmażona szyneczka lub boczuś, albo kurczaczek (kto co lubi:-))
-pół cebulki skrojonej drobno lub grubiej wg uznania,
- czasem jak mam pieczarki z zapiekanek posmażone to też dodaję;-)
Smacznego!:-):-):-)

Jajka ubijamy najlepiej mikserem dodajemy powoli mąkę żeby się grudki nie zrobiły (ciągle miksujemy), mleko przyprawy i inne dodatki i wlewamy na rozgrzaną patelnię na której już powinien być olej bądź oliwa z oliwek. Gdy zacznie się jajko ścinać podważyć nożem lub widelcem po bokach i przechylić patelnię że reszta też się ścięła(będzię się lepiej potem przewracać). Gdy już widzicie że się zarumieniło od spodu przewrócić na drugą stronę( ja to robię z talerzem zsuwam omleta upieczoną stroną na talerz a potem wrzucam go drugą stroną na patelnię) no a potem chwikę poczekać i można jeść:-)
 
Luczynko przepraszam,ze tak pozno dodaje przepisy:zawstydzona/y:
Pierwszy sie nazywa Kruszawiec, w przepisie jest z jablkami ale mozna rownie dobrze na ciasto polozyc inne owoce np.sliwki czy czeresnie. Ten przepis tez jest z wielkiego Zarcia, ale to ciasto robila moja mama jak ja jeszcze bylam mala:-):-)

Kruszawiec

Składniki
3 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
5 białek + szklanka cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek + 2 łyżki cukru
cynamon, cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i margarynę. Posiekać. Zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. 2/3 rozwałkować i wylepić wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na małym ogniu gotować do czasu, aż jabłka się rozpadną. Przestudzić, doprawić cynamonem. [ja zawsze mam kilka słoików z tak przyrządzonymi jabłkami, przez co czas robienia szarlotki bardzo się skraca].

Wyłożyć masę jabłkową na ciasto. Ubić pianę, dodać szklankę cukru i ubijać jeszcze chwilę. Rozprowadzić pianę na jabłkach, a na nią zetrzeć pozostałą część wyjętego z zamrażalki ciasta.

Piec 45 minut w 180C.

i jeszce jeden przepis dla leniuszkow z portalu Wielkie Zarcie

szarlotka Emilki mamy

Składniki
3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
mały cukier waniliowy (16g)
mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek
1 - 1 i 1/2 kg jabłek

1.Jabłka umyć,obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,usmażyć.Posłodzić w zależności od własnego smaku i gatunku jabłek.

2.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
3.Wszystkie składniki wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy.Nie mieszać dokładnie.Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.

4.Tortownicę lub średnią blachę wysmarować margaryną lub masłem.
5.Wysypać połowę ciasta.
6.Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).

7.Na jabłka wysypać resztę ciasta.

8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.Piec 1 godzinę.
9.Wyjąć,pozostawić do ostudzenia,konsumować.
 
a ja wczoraj mężowi mały szybki deserzrobiłam jabłka w cieście francuskim z migdałami wanilią cynamonem i brązowym cukrem palce lizać...;)
 
reklama
Do góry