A ja wczoraj zrobiłam kurczaka wg pomysłu LadyMocca. Troszkę go zmodyfikowałam bo na przyprawionego kuraka położyłam sporo świeżego szpinaku, potem włoszczyznę w paskach a na górę plasterki cukinii i dodałam trochę masła. Niebo w gębie :-) No i samo się robi
reklama
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)A ja wczoraj zrobiłam kurczaka wg pomysłu LadyMocca. Troszkę go zmodyfikowałam bo na przyprawionego kuraka położyłam sporo świeżego szpinaku, potem włoszczyznę w paskach a na górę plasterki cukinii i dodałam trochę masła. Niebo w gębie :-) No i samo się robi
Zabeczko to dla Ciebie
SZARLOTKA RENATY (przepis z gazety)
- 50 dag mąki
- kostka masła lub margaryny (25dag)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 lyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 lyżki śmietany
- 2 kg jabłek
- cynamon (jeśli ktoś lubi)
- bułka tarta
- cukier puder do posypania
Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę posiekaj, szybko zagnieć ciasto. Oddziel 2/3, wyłóz formę o wymiarach 25x40cm, wstaw do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta również włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnej Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnej Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy
Zabeczko to dla Ciebie
SZARLOTKA RENATY (przepis z gazety)
50 dag mąki kostka masła lub margaryny (25dag) 1/2 szklanki cukru 2 lyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 lyżki śmietany 2 kg jabłek cynamon (jeśli ktoś lubi) bułka tarta cukier puder do posypaniaMąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę posiekaj, szybko zagnieć ciasto. Oddziel 2/3, wyłóz formę o wymiarach 25x40cm, wstaw do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta również włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki. Przypraw do smaku cynamonem (jeśli są kwaśne to możesz dodać trochę cukru).
Schłodzone ciasto podpiecz 10 minut w temp. 180 st C. Posyp obficie bułką tartą (kilka łyżek), aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Nato wyłóż jabłka, pokrusz pozostała część (1/3) ciasta. Piecz ok. 1 godziny w temp. 180 st C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Tak dokladnie pisze w mojej madrej gazetce kulinarnej Cistao wychodzi pyszne. Spód jest taki jakby kruchy co jest boskie. Tylko troche się rozwala, bo te jabłka są w plastrach i tam nic wiecej nei ma, zeby cos je skleilo. Wiec warto baaaardzo cienko poplastrowac lub moze zetrzec. Ale nei wiem, bo pieklam to pierwszy raz. Za tydzien bede probowala inny przepis na szarlotke z masa budyniowa to dam znac czy lepszy
O Boże...po weekendzie wezmę się za ten przepis bo nie wyrobię z podniecenia
zabeczka
Fanka BB :)
Luczynko za tydzien sprobuje Twojego przepisu. Dzis wkleje dwa przepisy jeden z portalu wielkie zarcie, wczoraj wlasnie robilam wedlug tego przepisu, a drugi przepis od mojej mamy;-);-)
Mi troszke tez sie rozsypuje wczorajsza szarlotka bo nie chcialo mi sie jablek robic, to kupilam w sloiku, ktore niestety sa bardziej mokre. Ale jak robilam wczesniej z jablek tartych to bylo w miare ok.
wkleje je troszke pozniej bo zaraz ide rosolek gotowac na obiad:-)
Mi troszke tez sie rozsypuje wczorajsza szarlotka bo nie chcialo mi sie jablek robic, to kupilam w sloiku, ktore niestety sa bardziej mokre. Ale jak robilam wczesniej z jablek tartych to bylo w miare ok.
wkleje je troszke pozniej bo zaraz ide rosolek gotowac na obiad:-)
patisia16
6/II/10-3670g szczęścia:)
- Dołączył(a)
- 17 Lipiec 2008
- Postów
- 4 510
Omlecik a'la pizza:
-4 jajka
-2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
-oregano, przyprawa do pizzy, wegeta, sól ,pieprz, lub inne
-podsmażona szyneczka lub boczuś, albo kurczaczek (kto co lubi:-))
-pół cebulki skrojonej drobno lub grubiej wg uznania,
- czasem jak mam pieczarki z zapiekanek posmażone to też dodaję;-)
Smacznego!:-):-):-)
Jajka ubijamy najlepiej mikserem dodajemy powoli mąkę żeby się grudki nie zrobiły (ciągle miksujemy), mleko przyprawy i inne dodatki i wlewamy na rozgrzaną patelnię na której już powinien być olej bądź oliwa z oliwek. Gdy zacznie się jajko ścinać podważyć nożem lub widelcem po bokach i przechylić patelnię że reszta też się ścięła(będzię się lepiej potem przewracać). Gdy już widzicie że się zarumieniło od spodu przewrócić na drugą stronę( ja to robię z talerzem zsuwam omleta upieczoną stroną na talerz a potem wrzucam go drugą stroną na patelnię) no a potem chwikę poczekać i można jeść:-)
-4 jajka
-2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
-oregano, przyprawa do pizzy, wegeta, sól ,pieprz, lub inne
-podsmażona szyneczka lub boczuś, albo kurczaczek (kto co lubi:-))
-pół cebulki skrojonej drobno lub grubiej wg uznania,
- czasem jak mam pieczarki z zapiekanek posmażone to też dodaję;-)
Smacznego!:-):-):-)
Jajka ubijamy najlepiej mikserem dodajemy powoli mąkę żeby się grudki nie zrobiły (ciągle miksujemy), mleko przyprawy i inne dodatki i wlewamy na rozgrzaną patelnię na której już powinien być olej bądź oliwa z oliwek. Gdy zacznie się jajko ścinać podważyć nożem lub widelcem po bokach i przechylić patelnię że reszta też się ścięła(będzię się lepiej potem przewracać). Gdy już widzicie że się zarumieniło od spodu przewrócić na drugą stronę( ja to robię z talerzem zsuwam omleta upieczoną stroną na talerz a potem wrzucam go drugą stroną na patelnię) no a potem chwikę poczekać i można jeść:-)
marga82
Lutóweczka2010
patrycja wielki dzieki jeszcze dzis sobie zrobie
zabeczka
Fanka BB :)
Luczynko przepraszam,ze tak pozno dodaje przepisy
Pierwszy sie nazywa Kruszawiec, w przepisie jest z jablkami ale mozna rownie dobrze na ciasto polozyc inne owoce np.sliwki czy czeresnie. Ten przepis tez jest z wielkiego Zarcia, ale to ciasto robila moja mama jak ja jeszcze bylam mala:-):-)
Kruszawiec
Składniki
3 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
5 białek + szklanka cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek + 2 łyżki cukru
cynamon, cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i margarynę. Posiekać. Zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. 2/3 rozwałkować i wylepić wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na małym ogniu gotować do czasu, aż jabłka się rozpadną. Przestudzić, doprawić cynamonem. [ja zawsze mam kilka słoików z tak przyrządzonymi jabłkami, przez co czas robienia szarlotki bardzo się skraca].
Wyłożyć masę jabłkową na ciasto. Ubić pianę, dodać szklankę cukru i ubijać jeszcze chwilę. Rozprowadzić pianę na jabłkach, a na nią zetrzeć pozostałą część wyjętego z zamrażalki ciasta.
Piec 45 minut w 180C.
i jeszce jeden przepis dla leniuszkow z portalu Wielkie Zarcie
szarlotka Emilki mamy
Składniki
3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
mały cukier waniliowy (16g)
mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek
1 - 1 i 1/2 kg jabłek
1.Jabłka umyć,obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,usmażyć.Posłodzić w zależności od własnego smaku i gatunku jabłek.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
3.Wszystkie składniki wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy.Nie mieszać dokładnie.Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.
4.Tortownicę lub średnią blachę wysmarować margaryną lub masłem.
5.Wysypać połowę ciasta.
6.Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).
7.Na jabłka wysypać resztę ciasta.
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.Piec 1 godzinę.
9.Wyjąć,pozostawić do ostudzenia,konsumować.
Pierwszy sie nazywa Kruszawiec, w przepisie jest z jablkami ale mozna rownie dobrze na ciasto polozyc inne owoce np.sliwki czy czeresnie. Ten przepis tez jest z wielkiego Zarcia, ale to ciasto robila moja mama jak ja jeszcze bylam mala:-):-)
Kruszawiec
Składniki
3 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
5 białek + szklanka cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek + 2 łyżki cukru
cynamon, cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i margarynę. Posiekać. Zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. 2/3 rozwałkować i wylepić wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na małym ogniu gotować do czasu, aż jabłka się rozpadną. Przestudzić, doprawić cynamonem. [ja zawsze mam kilka słoików z tak przyrządzonymi jabłkami, przez co czas robienia szarlotki bardzo się skraca].
Wyłożyć masę jabłkową na ciasto. Ubić pianę, dodać szklankę cukru i ubijać jeszcze chwilę. Rozprowadzić pianę na jabłkach, a na nią zetrzeć pozostałą część wyjętego z zamrażalki ciasta.
Piec 45 minut w 180C.
i jeszce jeden przepis dla leniuszkow z portalu Wielkie Zarcie
szarlotka Emilki mamy
Składniki
3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
mały cukier waniliowy (16g)
mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek
1 - 1 i 1/2 kg jabłek
1.Jabłka umyć,obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,usmażyć.Posłodzić w zależności od własnego smaku i gatunku jabłek.
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
3.Wszystkie składniki wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy.Nie mieszać dokładnie.Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.
4.Tortownicę lub średnią blachę wysmarować margaryną lub masłem.
5.Wysypać połowę ciasta.
6.Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).
7.Na jabłka wysypać resztę ciasta.
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.Piec 1 godzinę.
9.Wyjąć,pozostawić do ostudzenia,konsumować.
reklama
a ja wczoraj mężowi mały szybki deserzrobiłam jabłka w cieście francuskim z migdałami wanilią cynamonem i brązowym cukrem palce lizać...
poproszę o przepis przemawiają do mnie niesamowicie migdały wanilia i cynamon
Podziel się: