reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinaria

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
5 łyżek musztardy ( ja daję jakąś ostrą ale tu nie ma konieczności,,,)
3 łyżki soli
1 szklanka cukru
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego

z podanych składników zagotować zalewę, ogórki obrać, pokroić w słupki-wzdłuż, na dno słoika dać koper-(niekoniecznie), ułożyć ogórki, dodać czosnek,zalać zalewą, słoiki zamknąć i zagotować nie dłużej niż 4-5minut,żeby nie były zbyt miękkie :)
SMACZNEGO ŻYCZĘ
ja odkąd spróbowałam u kolegi tych ogórków innych już nie jadam ;)


:* dzięki
 
reklama
Ogórki na pewno zrobię:p ja niedawno zrobiłam na prośbe mojego misia sałatkę wg. przepisu tesciowej i powiem, że nawet dobra heheheh:-) i prosta w przygotowaniu, ale najlepiej ją zrobić DZIEŃ PRZED SPOZYCIEM! np. pod wieczór i rano mozna już jeść...
Ilosci składników moga ulegac zmianie w zależności od tego jak dużo chcecie tej sałatki;-)
3 zupki w paczkach Amino- 2xzwykły rosół i 1 chińska (nie pikantna itp, przynajmniej nie próbowałam jak to smakuje)
3pomidory
3 zielone ogórki (ja lubię te z ogródka babci)
3 kiszone ogórki
1 duża lub 2 mniejsze papryki
mała cebula
majonez

warzywa kroimy w kostkę (ja pomidory sparzam przed pokrojeniem) i mieszamy ze zgniecionym SUCHYM makaronem z zupek, dodajemy tylko przyprawy z saszetek z zupek to wystarczy, a na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy:-) wkładamy do lodówki na noc (makaron musi spulchniec, wczesniej będzie twardy i niejadalny hihihi) rano zycze wam smacznego;-)
 
Ogórki na pewno zrobię:p ja niedawno zrobiłam na prośbe mojego misia sałatkę wg. przepisu tesciowej i powiem, że nawet dobra heheheh:-) i prosta w przygotowaniu, ale najlepiej ją zrobić DZIEŃ PRZED SPOZYCIEM! np. pod wieczór i rano mozna już jeść...
Ilosci składników moga ulegac zmianie w zależności od tego jak dużo chcecie tej sałatki;-)
3 zupki w paczkach Amino- 2xzwykły rosół i 1 chińska (nie pikantna itp, przynajmniej nie próbowałam jak to smakuje)
3pomidory
3 zielone ogórki (ja lubię te z ogródka babci)
3 kiszone ogórki
1 duża lub 2 mniejsze papryki
mała cebula
majonez

warzywa kroimy w kostkę (ja pomidory sparzam przed pokrojeniem) i mieszamy ze zgniecionym SUCHYM makaronem z zupek, dodajemy tylko przyprawy z saszetek z zupek to wystarczy, a na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy:-) wkładamy do lodówki na noc (makaron musi spulchniec, wczesniej będzie twardy i niejadalny hihihi) rano zycze wam smacznego;-)

tez slyszalam ze to je pyszota :p nie probowalam ale ciagle slysze o salatce z zupek chinskich :) albo o warstwowej :p
 
Ogórki na pewno zrobię:p ja niedawno zrobiłam na prośbe mojego misia sałatkę wg. przepisu tesciowej i powiem, że nawet dobra heheheh:-) i prosta w przygotowaniu, ale najlepiej ją zrobić DZIEŃ PRZED SPOZYCIEM! np. pod wieczór i rano mozna już jeść...
Ilosci składników moga ulegac zmianie w zależności od tego jak dużo chcecie tej sałatki;-)
3 zupki w paczkach Amino- 2xzwykły rosół i 1 chińska (nie pikantna itp, przynajmniej nie próbowałam jak to smakuje)
3pomidory
3 zielone ogórki (ja lubię te z ogródka babci)
3 kiszone ogórki
1 duża lub 2 mniejsze papryki
mała cebula
majonez

warzywa kroimy w kostkę (ja pomidory sparzam przed pokrojeniem) i mieszamy ze zgniecionym SUCHYM makaronem z zupek, dodajemy tylko przyprawy z saszetek z zupek to wystarczy, a na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy:-) wkładamy do lodówki na noc (makaron musi spulchniec, wczesniej będzie twardy i niejadalny hihihi) rano zycze wam smacznego;-)
Wczoraj zrobiłam tą sałatkę i poprostu rewelacja!:tak::-D Dzięki za przepis:tak::-)
 
kaasiorek84 super szybka ta sałatka! Jutro będę próbować - przepis już wydrukowany i czeka na lodówce hehe, gdybym miała zupki, to bym już zrobiła, ale nie chce mi sie do sklepu lecieć!
 
Miło mi słyszeć że smakuje, jak nie lubicie cebulki to nie musicie jej dawać;-) kieujcie się tym co lubicie, jak robiłam mojej siostrze to chciaął bez papryki bo nie lubi, czego nierozumiem heheh ale trudno:-)buziaki smacznego
 
placki z cukini
potrzeba -
duża cukinię,
ząbek czosnku ,jak małe to 2,
cebulke szalotkę
2 jajka
2 łyzki śmietany(polecam jogutr naturalny zamiast śmietany)
4-5 łyżek mąki pszennej
sól
olej do smazenia
ewentualnie papryke czerwoną małą, , pieprz kolorowy

Cukinie, taka dosyć sporą umyć, wydrążyć środek z nasionami ,zetrzeć na grubych oczkach (ja trę w malakserze na najgrubsze wiórki). Potem cukinie odcisnąć najlepiej jak mozna . Czosnek posiekac drobniutko, tak samo jedną szalotke. do sukini dodac 2 łyżki śmietany(ja daje jogurt naturalny byle taki dobrej jakości), 2 jajka, ok 4 łyżki mąki i sól. Jak będzie za luźne to dodać jeszcze troche mąki, byle nie przesadzić. Smazyc na oliwie na zloty kolor.
mój lubi gdy do ciasta dodam pokrojoną w kosteczke papryke czeroną i doprawie pipprzem kolorowym. Bo on woli pikantne :-)
 
placki z cukini
potrzeba -
duża cukinię,
ząbek czosnku ,jak małe to 2,
cebulke szalotkę
2 jajka
2 łyzki śmietany(polecam jogutr naturalny zamiast śmietany)
4-5 łyżek mąki pszennej
sól
olej do smazenia
ewentualnie papryke czerwoną małą, , pieprz kolorowy

Cukinie, taka dosyć sporą umyć, wydrążyć środek z nasionami ,zetrzeć na grubych oczkach (ja trę w malakserze na najgrubsze wiórki). Potem cukinie odcisnąć najlepiej jak mozna . Czosnek posiekac drobniutko, tak samo jedną szalotke. do sukini dodac 2 łyżki śmietany(ja daje jogurt naturalny byle taki dobrej jakości), 2 jajka, ok 4 łyżki mąki i sól. Jak będzie za luźne to dodać jeszcze troche mąki, byle nie przesadzić. Smazyc na oliwie na zloty kolor.
mój lubi gdy do ciasta dodam pokrojoną w kosteczke papryke czeroną i doprawie pipprzem kolorowym. Bo on woli pikantne :-)
No i podsunęłaś super pomysł na obiadek;-) Dziękuje:tak::-)
 
reklama
Do góry