reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kuchnia

Melulu - u mnie łazanki robi sie podobnie jak u kasi - łazanki, wcześniej gotujesz - mogą być takie al'dente - czy jakoś tak ;-) ta kapusta z mięskiem, boczkiem i cebulką - u nas robi się to identycznie jak farsz do pierogów ;-) czyli kapustę kiszoną obgotowujesz, żeby miękka była, mięso dusisz, następnie mięso i kapustę u nas się mieli, potem na patelnię dajesz boczek z cebulką, dodajesz mięsko i kapustę i wszystko mieszasz i na koniec dodajesz te ugotowane wcześniej łazanki - no i wszystko doprawiasz wedle uznania - ja lubię dużą ilość pieprzu :tak:

a dziś na obiadek wątróbka :-)
 
reklama
Ela - nie, nie, to zupełnie co innego - bigos zupełnie inaczej się przecież robi, niż taki farsz do pierogów ;-) i te łazanki to właśnie, jak dla mnie przynajmniej, taka prostsza wersja pierogów - bo też makaron, ale nie trzeba go lepić :-D
 
Wiecie co dziewczyny! Mnie te łazanki to kojarzą sie tak jak by do zwyczajnego bigosu makaronu wrzucić. Ale swoją drogą takie dziwaczne dania świetne smakują.

ja poklikałam troszkę w internecie i praktycznie każde łazanki z kapustą oczywiście robi się podobnie. bo sa też inne wersje łazanek, mam na myśli nie z kapustą.

a ty jak robisz łazanki :-)
 
celinka83 z chęcią skorzystam, muszę wejść w kolejny etap gotowania, a zapiekanek jeszcze nie robiłam, nie mówiąc już o ciastach itp.

ja dzisiaj robię coś na szybko a zarazem coś dobrego. kupiłam frytki i piersi z kurczaka. do tego zrobię surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą, chwila i obiadek będzie gotowy
 
ja uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki - ziemniaczane, makaronowe - mniammm - ale mało, co eksperymentuję, u mnie w domu nie lubą eksperymentować z jedzeniem (może to i przez dziadków), ale potem będę robić co chcę i jak chcę :tak:
więc ja również czekam na przepis - jak się sprawdzi :-D
 
Ja zapiekanki to robię takie "śmieciowe" - co mi wpadnie w lodówce w ręce. Generalnie jako baza ziemniaczki ugotowane lub makaron, do tego jakaś kiełbaska lub mięsko i co się napatoczy: pieczarki, papryka, pomidorki, boczek, cebulka itd. Jako sos - mieszanka ze śmietany, jaj i żółtego startego sera plus przyprawy (ziółka, pieprz, czosnek). Trzeba tylko uważać, żeby nie dać za dużo mokrych składników (np. surowych pomidorów), bo wtedy wycieka z nich woda. Przykład zapiekanki z wodą - tutaj :-)
 
reklama
Do góry