Mamjakty - dzięki za odświeżenie tematu, nawet nie wiedziałam, że taki jest
a też chetnie skorzystam, bo kucharka ze mnie kiepska
z dań bezmięsnych:
knedle
75 dkg ziemniakow
czubata szklanka maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
owoce
Ziemniaki ugotować (przestudzić), przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, szczyptę soli - zagnieść ciasto (ja z lenistwa wrzucam wszystko do robota). Uformować wałki grubości ok 4cm. odkrawać krążki, włożyć na srodek owoc (ja akurat robię z truskawkami, ale mogą być np śliwki) i uformować kulkę. Wrzucić do wrzątku i od momentu wypłynięcia gotować 5 min. Podać z roztopionym masełkiem i cukrem lub śmietaną
Leniwe
200 gr sera
1 jajko
1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypania
szczypta soli
ser przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę (lub żółtko + ubite bialko - ja daję cale jajko odrazu). zagnieść miękkie i nieco lepiące się ciasto (ja robię w robocie). uformować wałek (o małej średnicy), uklepać go i odkrawać po kawałku. wrzucić do wrzątku, gotować do wypłynięcia. podawać z roztopionym masełkiem i cukrem lub z bulką tartą . ja dla nas robie z 500 gr sera
mam nadzieję, ze jasno napisałam ;-)