Oto przepisy
Mus z jabłek
Od 5 miesiąca życia
Składniki
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój na cząstki, wrzuć do garnuszka i wlej wodę. Duś do miękkości, a potem przetrzyj przez sitko. Podawaj na podwieczorek lub do kaszki.
Pieczone jabłuszko
Od 5 miesiąca życia
Składniki
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki cukru pudru
Dla dorosłego dodatkowo:
- 50 ml calvadosu
- po łyżce migdałów, rodzynek i orzechów
Sposób przygotowania
Jabłka umyj, odkrój górną część, wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłuszka dla dziecka dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru pudru. Ułóż wszystkie jabłka w żaroodpornych miseczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ľC. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną.
Dla dziecka: przed podaniem wystudź, pokrój w cząstki.
Dla dorosłego: na patelni rozpuść dwie łyżeczki masła, dodaj bakalie i cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia, dodaj calvados, wymieszaj. Po wyjęciu jabłek z piekarnika włóż do nich nadzienie.
Nasza rada: Możesz też wsypać do jabłek cukier puder, a z wierzchu oprószyć je cynamonem. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, podaj mu pulpę jabłkową, skrobaną łyżeczką.
Pierwsza zupka jarzynowa
Od 5 miesiąca życia
Składniki
- pół małej marchewki
- pół ziemniaka
- łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
- łyżeczka świeżego masła
- 1–2 płaskie łyżeczki kleiku
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (około 20 minut). Przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik (dzieciom karmionym piersią pół łyżeczki kaszki manny) i masło. Wszystko wymieszaj, a następnie jeszcze raz zagotuj. Ostudź, sprawdź, czy zupka ma odpowiednią temperaturę, i podawaj dziecku.
Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek
Od 5 miesiąca życia
Składniki
Warzywa obrane – 90 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
– pół małego jabłka,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody. 1 porcja dla malucha = ok. 180 g
Pierwsza papka jarzynowa
Od 5 miesiąca życia
Składniki
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury – kropla na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła.
1 porcja dla malucha = 150 g
Purée marchewkowe
Składniki
- 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
- 120 ml wody
- 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
- łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
- posiekany koperek
[FONT="]- szczypta soli
[/FONT]
Sposób przygotowania
Marchewkę obierz, zetrzyj jak najdrobniej, a następnie ugotuj w wodzie na małym ogniu do konsystencji miękkiej papki. Dodaj Nestlé Sinlac i zamieszaj. Do smaku dopraw oliwą, drobno posiekanym koperkiem i szczyptą soli. Marchewkę możesz zastąpić brokułami, a dla malucha powyżej 6. miesięcy - zielonym groszkiem. Uwaga: dania nie można podawać dzieciom uczulonym na marchewkę i koperek.
Zupa-krem z marchewki
Od 5 miesiąca życia
Składniki
- 3 marchewki
- ziemniak
- łyżeczka kleiku ryżowego
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
Marchewkę umyj i oskrob, ziemniaka obierz ze skórki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę kleiku oraz masło. Zupę zestaw z ognia, lekko przestudź, zmiksuj na krem. W drugim roku życia możesz podawać dziecku taką zupę z groszkiem ptysiowym, małymi grzankami lub drobnym makaronem.
Nasza rada: Zupę-krem warto podawać starszemu dziecku – nawet jeśli już świetnie daje sobie radę z jedzeniem produktów stałych.
To dobry sposób urozmaicenia jadłospisu, a przy tym przemycenia nowych warzyw. Zupę można też przygotowywać na wywarze mięsnym.
Pyszna zupa z brokułów
Od 5 miesiąca życia
Składniki
- pół niedużego brokułu
- woda
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- łyżka stołowa purée ryżowego z brokułami
Sposób przygotowania
Brokuł umyj, pokrój na cząstki, ugotuj do miękkości. Włóż do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Dodaj olej, wsyp purée ryżowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy malec skończy siedem miesięcy, do zupy możesz już dodać kilka niezmiksowanych cząstek miękkich, dobrze ugotowanych brokułów.
Nasza rada: Brokuły zawierają dużo witaminy C, beta-karotenu (czyli prowitaminy A), a także kwas foliowy, wapń, selen, potas. Zapobiegają anemii, nowotworom i chorobom serca. Najlepiej gotować je krótko lub na parze, by zachowały się w nich wszystkie składniki.