reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Dziewczyny napiszcie mi co podajecie od kiedy w jakich ilościach i co o danych godzinach


ja podalam pierwsze jablko jak mial 3 msc... potem marchewka po 2 tygodniach i po kolejnych 2 tyg marchew z ziemniakiem
Maciek je co 2-3 godziny po 200ml mleczka plus jeden niemleczny posilek (zupka) w porze obiadowej ok 12-13
 
reklama
ja podalam pierwsze jablko jak mial 3 msc... potem marchewka po 2 tygodniach i po kolejnych 2 tyg marchew z ziemniakiem
Maciek je co 2-3 godziny po 200ml mleczka plus jeden niemleczny posilek (zupka) w porze obiadowej ok 12-13
kurcze to bardzo duzo Twój Maciuś je..moja Blanka co 4 godziny dostaje 180ml z czego wypija najwięcej 150. a obiadki narazie odstawiliśmy bo znowu ją wysypało po tej dyni z ziemniaczkiem:baffled:
 
Nom wiem ze duzo je ale po nim tego nie widac :tak: jest bardzo ruchliwy i od razu to spala :tak: no a na razie staram sie wydluzyc odstepy czasu tak zeby min 3 h byly miedzy karmieniami. Podaje mu soczki miedzy karmieniami i dzieku temu nieraz uda mu sie wytrzymac ze 4h bez mleczka :tak:

Chce po prostu zeby zjadal 5 posilkow dziennie, bo na razie jest 6 a czasem dochodzi do 7 :sorry2::cool2:
 
nimfi każde dziecko je tyle ile potrzebuje, jeśli chcesz słuchać wrzasków to możesz o połowę zmniejszyć dziecku jedzenie.
U nas ostatnio coś się podziało i Jurand zaczął się odchudzać, zjadł 100-120 ml co 4h, a czasem nawet miał przerwy po 6h (gotowego mleka, woda razem z mlekiem, ja jak piszę ile moje dziecko zjada to piszę ile je, a nie ile wody nalewam do butli, czyli jeśli robię mleko i daje 150 wody i 5 miarek mleka to mówię, że Jurand zjadł około 175). Bardzo mało używam smoka, nie dlatego, że nie chcę Juranda uczyć smoka, tylko o nim zapominam. Tak jakoś wyszło u nas, że jak Jurand marudny to ja mu nie daje smoka, tylko zabawiam, daje jeść, albo idzie spać. No i wczoraj znalazła się metoda, jak zbliża się pora jedzeniowa, nie zabawiam Juranda tylko dostaje smoka, pociumka smoka uspokoi się i jak już gotowy to je i się okazało, że normalnie je, i wrócił do swoich norm jedzeniowych. Ja mu dawałam jeść i często jadł pewno jak chciał pocimkać smoka, ale jadł nie zwracał więc uznawałam, że jest głodny. Zobaczę czy nadal tak bedzie jak tak to się bardzo sieszę.
 
DESERY

1. Deser morelowo-jabłkowy (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy. Studzimy i dajemy dziecku.

2. Kisiel z wiśni (piersią od 7 m-ca, butelką od 7 m-ca)
Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

3. Biszkopt bezglutenowy (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

4. Budyń bez mleka (piersią od 9 m-ca, butelką od 9 m-ca)
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem. Podajemy na zimno.

3. Kisiel mleczny (butelką od 7m-ca)
Skład: 80 ml mleka następnego, 4g mączki ziemniaczanej, 1 żółtko.
Przepis: mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka, i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

4. Pasta z twarogu (butelką od 8 m-ca)
Skład: 40g twarogu, 50ml mleka następnego.
Przepis: twaróg roztarty na gładką masę połączyć z ciepłym mlekiem. Papka może być samodzielnym posiłkiem lub jako dodatek do śniadania lub podwieczorku.
 
reklama
Oto przepisy:)
Mus z jabłek
Od 5 miesiąca życia
Składniki

- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne. Pokrój na cząstki, wrzuć do garnuszka i wlej wodę. Duś do miękkości, a potem przetrzyj przez sitko. Podawaj na podwieczorek lub do kaszki.



Pieczone jabłuszko
Od 5 miesiąca życia
Składniki

- 4 jabłka
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki cukru pudru

Dla dorosłego dodatkowo:
- 50 ml calvadosu
- po łyżce migdałów, rodzynek i orzechów
Sposób przygotowania

Jabłka umyj, odkrój górną część, wydrąż gniazda nasienne. Do każdego jabłuszka dla dziecka dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę cukru pudru. Ułóż wszystkie jabłka w żaroodpornych miseczkach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ľC. Piecz ok. 20 minut, aż zmiękną.
Dla dziecka: przed podaniem wystudź, pokrój w cząstki.
Dla dorosłego: na patelni rozpuść dwie łyżeczki masła, dodaj bakalie i cukier. Podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia, dodaj calvados, wymieszaj. Po wyjęciu jabłek z piekarnika włóż do nich nadzienie.

Nasza rada: Możesz też wsypać do jabłek cukier puder, a z wierzchu oprószyć je cynamonem. Jeśli dziecko nie potrafi jeszcze gryźć, podaj mu pulpę jabłkową, skrobaną łyżeczką.

Pierwsza zupka jarzynowa

Od 5 miesiąca życia
Składniki

- pół małej marchewki
- pół ziemniaka
- łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
- łyżeczka świeżego masła
- 1–2 płaskie łyżeczki kleiku
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (około 20 minut). Przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik (dzieciom karmionym piersią pół łyżeczki kaszki manny) i masło. Wszystko wymieszaj, a następnie jeszcze raz zagotuj. Ostudź, sprawdź, czy zupka ma odpowiednią temperaturę, i podawaj dziecku.


Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek
Od 5 miesiąca życia
Składniki

Warzywa obrane – 90 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
– pół małego jabłka,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania

Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody. 1 porcja dla malucha = ok. 180 g

Pierwsza papka jarzynowa

Od 5 miesiąca życia
Składniki

– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 ziemniaka,
– 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki,
– 1 łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego
– 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania

Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury – kropla na przegubie dłoni powinna dawać wrażenie ciepła.
1 porcja dla malucha = 150 g

Purée marchewkowe


Składniki


- 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
- 120 ml wody
- 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
- łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
- posiekany koperek
[FONT=&quot]- szczypta soli

[/FONT] Sposób przygotowania

Marchewkę obierz, zetrzyj jak najdrobniej, a następnie ugotuj w wodzie na małym ogniu do konsystencji miękkiej papki. Dodaj Nestlé Sinlac i zamieszaj. Do smaku dopraw oliwą, drobno posiekanym koperkiem i szczyptą soli. Marchewkę możesz zastąpić brokułami, a dla malucha powyżej 6. miesięcy - zielonym groszkiem. Uwaga: dania nie można podawać dzieciom uczulonym na marchewkę i koperek.
Zupa-krem z marchewki

Od 5 miesiąca życia
Składniki

- 3 marchewki
- ziemniak
- łyżeczka kleiku ryżowego
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania

Marchewkę umyj i oskrob, ziemniaka obierz ze skórki. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę kleiku oraz masło. Zupę zestaw z ognia, lekko przestudź, zmiksuj na krem. W drugim roku życia możesz podawać dziecku taką zupę z groszkiem ptysiowym, małymi grzankami lub drobnym makaronem.

Nasza rada: Zupę-krem warto podawać starszemu dziecku – nawet jeśli już świetnie daje sobie radę z jedzeniem produktów stałych.
To dobry sposób urozmaicenia jadłospisu, a przy tym przemycenia nowych warzyw. Zupę można też przygotowywać na wywarze mięsnym.
Pyszna zupa z brokułów

Od 5 miesiąca życia
Składniki

- pół niedużego brokułu
- woda
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- łyżka stołowa purée ryżowego z brokułami
Sposób przygotowania

Brokuł umyj, pokrój na cząstki, ugotuj do miękkości. Włóż do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Dodaj olej, wsyp purée ryżowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy malec skończy siedem miesięcy, do zupy możesz już dodać kilka niezmiksowanych cząstek miękkich, dobrze ugotowanych brokułów.

Nasza rada: Brokuły zawierają dużo witaminy C, beta-karotenu (czyli prowitaminy A), a także kwas foliowy, wapń, selen, potas. Zapobiegają anemii, nowotworom i chorobom serca. Najlepiej gotować je krótko lub na parze, by zachowały się w nich wszystkie składniki.
 
Ostatnia edycja:
Do góry