reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
Blanka do tej pory tylko marchewę ze słoiczka jadła..jabłkiem pluła na odległość i się krzywiła..ale soczek jabłkowy pije aż jej się uszka trzęsą..a dziś podałam jej ziemniaczka z dynią..mnie aż od samego zapachu robiło się niedobrze..a Blanka zjadła ze smakiem i oglądał się za większą ilością:baffled:

no moja jada juz marcheweczke a dzisiaj zupke marchewkowa z ryżem prawie cały słoiczek wtrabiła ale i tak za godzine zapragneła cyca i dojadła z dwoch cyców i zasneła;-) no i spi wiec chyba dzisiaj nie bedziemy sie kąpać tylko zobacze do kiedy pospi bo az mi zal jej budzic.

jezyk
a Ty normalnie karmisz piersia czy butla? bo ja tez zakupiłam taka kaszke i wlasnie tak sie zastanawiam czy jej nie zaczac podawac coby mi mała zaczeła przesypiac nocki, bo powiem szczerze wstawanie co dwie godziny juz mnie wykancza, jeszcze teraz to ok bo ewentualnie moge sie gdzies w ciagu dnia zdrzemnac ale w serpniu wracam do pracy i jakos nie wyobrazam sobie tych pobudek w nocy a pozniej normalnego funkcjonowania w pracy:sorry2:

habcia Maks faktycznie sporo je :tak: ty mu juz zastapilas jedno karmienie mleczkiem na posilek stalym pokarmem? ja dalam dzis Mackowi ok 50ml papki z jablka i marchewki ale nadal byl glodny wiec dalalm od razu 120ml mleczka :tak:

Maciek bardzo lubi jabluszko z marchewka :tak: musze mu zaczac robic tego wiecej niz 50ml;-)

Ewelinka bo dzieci nie znaja jeszcze smakow wiec nie wiedza do konca co im moze smakowac :tak: dorosli znaja juz pelna game smakowa ;-) powiem szczerze ze nie wyobrazam sobie abym zjadla dynie:no:

habcia Maks faktycznie sporo je :tak: ty mu juz zastapilas jedno karmienie mleczkiem na posilek stalym pokarmem? ja dalam dzis Mackowi ok 50ml papki z jablka i marchewki ale nadal byl glodny wiec dalalm od razu 120ml mleczka :tak:

Maciek bardzo lubi jabluszko z marchewka :tak: musze mu zaczac robic tego wiecej niz 50ml;-)

Nie je tak duzo jakby sie wydawało. Jedno karmienie juz zastąpilam zupką, ale czasami nie chce jesc i je tylko pol słoiczka i po godzinie jest głodny, wtedy daje mu deserek owocowy, albo mleczko. Rano o 5 ok. 140 ml mleczka, o 9 150 ml. potem spanko i o 12 obiadek, ok. 13.30 mleczko ok. 90 ml i znow spanko :D i o 15.30 120 ml mleczka, o 17.30 120 ml i o 19 dotankowanie na noc ok. 120 z kleikiem kukurydzianym.

Miedzyczasie pije wode, albo sok jabłkowy :)

Moj MAks jadł juz dynie z ziemniakiem i mu bardzo smakowała :D Po brokułach mial wzdecia, wiec juz mu nie daje.

Ostatnia edycja:
My dziś kontynuowaliśmy szpinak z ziemniaczkiem bobovity.Smakuje mu i trawienie jest ok.
Tylko u nas te dodatkowe karmienia nie są codziennie. Wprowadzamy nowy smak, później przez parę dni tylko mleko i kleik na noc. Później znów jakiś słoiczek na spróbowanie i przerwa. Jedno jest pewne - bez kaszki byłoby ciężko.

Habcia - dobrze, że kłopoty z brzuszkiem Maksia już za wami. Super !!!

marta1 podawanie 'cięższych' posiłków niestety nie poprawia jakości spania. Jest udowodnione naukowo, że im bardziej najedzone dziecko tym gorzej śpi, bo organizm skupia się na trawieniu a nie na spaniu.

martha ja karmię cycusiem. możesz spróbować podać kaszkę ale to wcale nie znaczy że maluch bedzie lepiej spał, no ale próbować trzeba

U nas króluję marcheweczka z ryżem ale tak jak pisze zapmarta podaję robię dzień przerwy i dalej podaję, jutro już dam mu zupkę jarzynową też ze słoiczka, no owoce jeszcze przyjdzie czas. kacperek jak zasmakował desrków to już potem tego jedzenia słoiczkowe nie chciał ruszyć;-)

reklama
a ja mam kaszkę mleczno - ryżową. I proszę o radę, bo jak zwykle jestem ciemna w dziedzinie karmienia :)
Taką kaszkę podaje się łyżeczką, czy butlą? I jeśli butlą, to pewnie ze smoczkiem z większą przepustowością? Bo ja mam tylko jedną butlę, tą pierwszą mikro butelkę dla noworodków i chyba się nie nadaje. Kupić nową, czy podać przez łyżeczkę?
Dziś będzie próba zjedzenia pierwszej kaszki. Za jakąś godzinkę, żeby przekonać się jak brzuszek zareaguje na inny pokarm niż moje mleczko. Czy nie będzie za ciężka .

Do góry