reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Miałam Was pytać o mleko juz dawno, dobrze że juz temat jest w toku;-):tak::-)
Max je tak:

śniadanie= 210ml mleka " aptamil" z kaszką owocowa. lub na naszym mleku [ zaciereczki, lane, kluseczki lub budyń]ale jak zaśpie to aptamil z kaszka:-(

obiad= to co my, tzn. Zupa z kociołka [ juz mu osobno nie gotuje]
W międzyczasie = serek z biszkoptem lub kanapka z szyneczką [ lub dzemem]
kukurydziaki, herbatniki lub inne.

kolacja= to co my, tzn. albo placki, zapiekanke [p wtedy robie mu kanapeczke na ciepło, bez sera] obiadowe drugie danie, no nie wiem, napewno cos zjadliwego dla niego. Staram sie teraz nam tag gotować , aby Max mógł to jeśc bez obaw o brzuszek:tak:
do podusi= kaszka na aptamilu.

Jeszcze nie dawałam mu naszego mleka do butelki,takiego " czystego" tylko podgrzanego.
. Maja skończyła roczek i zaczełam dawać jej nasze mleko do butelki, ona je uwielbiała i nic jej nie było, za to nigdy nie jadła kaszek [ nienawidziła ich]. Z Maxem jest innaczej, tak więc jeszcze poczekam.

reklama
Moje dziecko jest mlekocholikiem;wieczorem wypija 270ml,o 23-24 270ml i rano 270 ml,probowalam odzwyczaic go od nocnego karmienia,ale bezskutecznie widocznie jeszcze tego potrzebuje Na drugie sniadanie zjada ok ok 140 gestej kaszki owsianej wymieszanej z sloikiem owocow,na obiad duzy sloik lub cos upichconego przezemnie,a o 16:30-17 wcina parowke,kanapke z szynka,pasztetem lub serkiem badz jogurt A na tym nie koniec gdy W wraca z pracy o 17 jemy razem obiad.a Gracjanek razem z nami:-):-D

Bo niby jest limit, że nie może pić więcej niż 500 ml mleka na dobę :)))))

hmmmm dla mnie to dziwne, ale przyznam, że spotkałam się z tym, kiedyś do szczepienia kwalifikował nas inny pediatra (nasza była na urlopie) i coś właśnie mówił o tym, że na dobę powinno być 500 do 700 ml:eek:
mi Hubert wypija ok 250 ml rano i 250ml wieczorem, do tego kaszka w dzień (czasami nie chce), ale nie wiem ile ml. Robię mu na oko, mniej więcej oceniam ile mi zjada.

Myślę, że dieta jak i reszta rozwoju u dziecka to indywidualna sprawa i nie ma co ingerować i na siłę zmieniać dziecka upodobania.

zgadzam się na wszystko przyjdzie czas.

Maks je na sniadanie i kolacje talerz kaszki manny gęstej. W nocy nic nie je. Mleka samego nie pije

Habcia a tą kaszę mannę to robisz na zwykłym mleku, czy np. taka jest bobovity mleczka kaszka manna. Ja zaczęłam wprowadzać zwykła kaszkę i dawałam małemu dość często, ale jak byliśmy na szczepieniu pytałam pediatry jak to jest z tym zwykłym mlekiem, mówiła, że od czasu do czasu można dać, ale żeby nie zastępowało to mleka modyfikowanego,:no: bo zwykłe jeszcze za bardzo obciąża nerki.

Zosia rano pije jeszcze cycusia
później na śniadanie kaszka na gęsto ok 70-80 ml ostatnio
popołudniu przed drzemka ok 250 mleka
i wieczorem ok 120-150 ml mleka od 3 dni przedtem było ok 250ml
obiadek raczej z nami je chyba ze my jemy coś nie bardzo niezdrowego to wtedy gotuje jej coś

W następnym tyg.spróbuje jej zrobić kaszkę z normalnego mleka Zobaczymy czy zasmakuje:sorry:
ile tej kaszki wsypać na 1 szkl. mleka?

.

maltanka na pewno nie zje tyle
po prostu się zastanawiałam ile taj kaszki dać na taka ilość żeby to było w miarę geste do jedzenia łyżeczką

zuzia choc tyle dobrze ze ze slomki chce pic ;-) jakby moj chcial pic ze slomki to bym mu kupila specjalny kubeczek ze slomka, ale on nie chce ani tak, ani z niekapka, ani z butli :crazy:

martanka no wlasnie to macie problem z piciem podobny jak u nas ;-) w ostatnich dniach juz nawet mleczko odrzuca coraz czesciej, zupelnie tak jakby kazdy plynny pokarm byl beeeee.... zupki tez juz nie chce:no: napojow nie chce :no: mleko czasami :crazy: jedyne co moge zrobic podstepem to jeszcze przez sen mu daje picie, albo buleczki namaczam w sokach i to wtedy zjada niechetnie, ale zawsze cos ;-)

ardzesh np na opakowaniu Bebiko 3 jest informacja ze dziecko w tym wieku powinno wypijac 500-600ml dziennie, co nie znaczy ze musi tylko tyle :tak: ja bym sie tego nie trzymala tak kurczowo jak to mowi ta kolezanka, niech dziecko je tyle ile ma ochote, przeciez mu sie krzywda nie stanie :-p

mary ja robie kaszke manne na mleku dla siebie dosc czesto, a Maciek niestety ich nie lubi :confused2: ja zawsze mam taka proporcje ze na 100ml daje jedna płaską lyzke kaszki manny i mi wychodzi taka konsystencja jak gestej kaszki mleczno ryzowej Bobovity ;-)

reklama
Do góry