reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Tort na Zuzi urodziny to będzie coś biszkopt, masa sernika na zimno i galaretka z owocami :-) proste, roboty nie ma wcale :-)

Serniczek na zimno z galaretka ;-) to byl pierwszy przepis jakiego nauczylam sie robic samodzielnie ;-)
Tylko ze tym razem troszke zmodyfikuje i...zamiast serkow homogenizowanych uzyje jogurtow owocowych z kawalkami owocow zmieszanych z zelatyna :tak: Przynajmniej nie bede musiala kupowac owocow ekstra :tak:

reklama
nimfii no i obowiązkowo jeszcze "chatkę" z herbatników na twarogu :-D goście i tak nigdy nie wiedzą ile się człowiek narobi, w końcu nie ida do restauracji tylko do dziecka przychodzą, to niech się cieszą, że jubilat fajny a nie jedzenie :-D

pbg wiesz, coś jest z tą chatką nie teges;-);-);-) jak narobiłaś smaka kiedyś i potem sama zrobiłam to teraz na każdą okazję mam zamówienie na chatkę. szliśmy na sylwestra i też zrobiłam chatkę to wszyscy tylko to jedli, a innych wymyślnych ciast nie chcieli:-D

No ten biszkopt to ja chcialam na 3 czesci przeciac.

Dziewczyny, wiem, ze przepis na chatke juz byl, ale czasu na szukanie brak..mozecie wkleic jeszcze raz?

ja wolę piec 3 sztuki, kiedyś jak cięłam to mi dupak wyszedł, a nie mam patentu na cięcie.
To ja Ci sprzedam ten patent :)))
Co prawda - ja go jeszcze nie wypróbowałam, ale jak żaliłam się koleżance że chciałam przeciąć i wyszło to fatalnie to ta się śmiała i mówiła, że tego nie robi się nożem - tylko NITKĄ DENTYSTYCZNĄ :tak: Brzmi ciekawie. Mnie nabrała... więc chyba kiedyś się skuszę na tego torta od Justyny :)) Ale chyba nie na roczek, bo się boję, że nie wyjdzie... Kupię torta a na jakąś inną okazję zrobię wg jej przepisu. MNIAM

To ja Ci sprzedam ten patent :)))
Co prawda - ja go jeszcze nie wypróbowałam, ale jak żaliłam się koleżance że chciałam przeciąć i wyszło to fatalnie to ta się śmiała i mówiła, że tego nie robi się nożem - tylko NITKĄ DENTYSTYCZNĄ :tak: Brzmi ciekawie. Mnie nabrała...

ardzesh:tak: bo nitką najładniej wychodzi. Ja nie lubię kroić biszkoptów, aż wstyd się przyznać, ale mi to nigdy nie wychodziło, nawet nitką - tylko taką zwykła:zawstydzona/y:
mi zawsze mąż kroi. Już nawet sama nie próbuje, bo i tak pewnie bym zepsuła, a jemu to wychodzi super.

Anius no ja właśnie też nie wiem co w tej chacie siedzi :-D U mnie rodzina już się cieszy na roczek. Mam zasadę, że gotuję prosto a dobrze. Kiedyś jadłam u koleżanki omlet z suszonymi pomidorami i mi nie podeszła, tak samo jak mi ktoś za bardzo na talerzu powydziwia i zamiast porządnego kawałka mięsa da plastrer szynki i nawrzuca tej paskudnej filetowej sałaty, która jest gorzka - to już wolę ziemniaki ze skwarkami.

Co do krojenia biszkoptu to ja innego sposobu niż nitką nawet nie znam, nożem zawsze krzywo wychodzi - choć przeważnie kupuję gotowy...

emkamek M zaraził mnie w ciąży jedzeniem chleba ze smalcem, ale nie byle jakim, bo smalcem z cebulą i jabłkiem a kupował go w Biedronce za niecałe 3 zł. Teraz sobie obiecałam, że jak tylko zjadę to sobie kupię świeży chrupiący chlebek i ten smalec :-p

Ostatnia edycja:
reklama
Ja tez najbardziej lubie proste przepisy i choc lubie tez piec, to wole przekladac masy herbatnikami niz kruchym ciastem wlasnorecznie pieczonym. Tortu jeszcze NIGDY nie robilam ;-) takiego zebym musiala biszkopt przecinac na kilka czesci, ale moja mama robie te tory na kazda okazje wiec sie juz wprawila w przecinaniu tego nozem, nawet takim krotkim :shocked2:No a ja jak mam robic torcik to tylko taki a'la serniczek na zimno ;-);-);-)

Dla mam co tez nie luba piec a chcialby miec cos na ksztalt torta moge polecic cos takiego, aby pokombinowac z biszkoptami kupionymi w sklepie ale takimi w ksztalcie małych kółeczek:tak: Je mozna wylozyc na tortownice w ksztalcie kola i przekladac masa jak do tortu (jesli komus nie chce robic sie swojej masy to mozna kupic taka gotowa Gellwe czy Dr Oetcer), albo jakas inna masa ze smatyny czy jogurtu czylko koniecznie pamietac aby dodac odpowiednia ilosc zelatyny!:tak:

W sklepach sa tez dostepne juz gotowe, okragle spody biszkoptowe. Moja babcia czesto takie kupowala, choc przyznam ze w smaku nie sa najlepsze, ale jak sie doda do tego mase to bedzie sie dalo zjesc ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry