reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

u nas to tak wygląda
ok 8godz 100kaszki bobovita na mleczku modyfikowanym
ok12godz słoiczek zupki zagęszczonej kleikiem albo ryżowym albo kukurydzianym lub drugie danko np. żółtko sadzone na parze ziemniaczek i szpinak lub makaron z sosem z mleka i kleiku lub naleśniczki itp itd
ok16godz jogurcik ,plasterek bułeczki z masełkiem lub pasztecikiem , pół banana albo plasterek jabłuszka (bo tartego nie chce jeść)
i ok 19godz 100 kaszki bobovita na wodzie
w nocy w zależności 1-2 razy cyc
no i przed dziennymi drzemkami cyc( 2 razy)

reklama
Oj a u mnie to tak jest:
rano zależy czy po nocy chce jeść
11-12 zupka z kleikiem zagęszczana
14-15 mleko do 150ml
16-17 deser czyli budyń z owocami i z żółtkiem lub coś ze słoiczków
19-20 zależy kiedy zje deser i kiedy idzie spać to albo mleko albo kasza do 150ml
itd.

A u nas:
7-210 ml mleka
10-100 ml kaszki;mleczna owsianka z sloikiem owocow
14-obiad;duzy sloik,badz cos upichconego przez mame
17-150 ml kaszki
20-270 ml mleka z kleikiem
23-270 ml mleka z kleikiem
W miedzyczasie maly przegryza chrupki,ciasteczka ryzowe,biszkopciki,ugotowane warzywa,przerozne owoce,chlebek lub cos skubnietego z talerza rodzicow:-D

a my mamy tak:-)
7 cycuś
(ok 8 sępienie jak mama je śniadanie;-))
10 cycuś, ale od przyszłego tygodnia planuję dawać kaszkę, bo dużo tego cycolenia jakoś:sorry:
12 jogurcik, chrupki/wafle ryżowe, deserek
14 obiadek (zupka ugotowana przez mamę albo babcię)
17 rzuca się stęskniony na cycusia
18 jabłuszko skrobane, gruszka, a najchętniej ulubiony banan (na którego widok reaguje tak jak na cycusia)
20 cycuś (którego już kilka razy próbowałam zlikwidować, ale młody sobie nie pozwala) i do tego 150ml mleczka z dodatkiem kaszki
w nocy 2-3 razy ukochany cycuś:-)

U mnie sie przerazicie:
9,30-jogurcik, labo jajecznica z żółtka
12.15-12.30-zupka (ugotowana przeze mnie: ogórkowa, pomidorowa, rosół, jarzynowa, krupniczek)
15.25-II danie (ziemniaczki z masełkiem lub z zółtkiem, do tego kawałeczek mięska ugotowanego+ marchewka lub groszek, bądź jakieś warzywa na parze)
17.30 - deserek
18-19.00 - kolacja (chlebek z masełkiem + szyneczka albo pasztecik, serek + pomidor albo ogóreczek). Czasami ugotuje paróweczke
Natomiast 20,1 i 4 mleczko po 210 ml. Całej nie zjada.

halmarta czy ja wiem,w menu Dareczka nie ma nic przerazjacego Od czasu do czasu podczytuje styczniowki i one rowniez podaja juz swoim maluchom jajecznice,kanapki z szynka,serkiem itp,a przeciez ich dzieci sa starsze od naszych zaledwie o miesiac Powtorze sie mowiaz,ze kazda mama wie co najlepsze dla jej dziecka i zadna z nas nie ma prawa cie krytykowac...;-)

halmarta ja też daję to co ty Dareczkowi tylko mój teraz jakoś mniej je .A jak my jemy obiad to dosyć ,że zje swoje to npz mojego talerza potrafi rączką ściągnąć kawałek ziemniaka ,albo garść kaszy i wpycha sobie do buzi .Jajecznicę też dostaje ogórka, pomidorka . Właściwie ja mu daję wszystkotylko z umiarem i obserwuję jak jest ok do dostaje więcej

Dosypałam dzis znowu musli do kaszki i zjadla cala :-) ono jest bez cukru, soli itp.

Mysia ale masz glodomorka w domu :szok:;-);-);-)
Kupuje jej jeszcze fajne organiczne przekaski : warzywa pomieszane z owocami
Organic Baby food and Organic Kids food from Ella’s Kitchen

Ja bede rozszerzac diete tak na porzadnie jak mala skonczy 12-mcy... czyli kanapeczki na kolacje itd. na razie i tak za duzo nie moge eksperymentowac , bo ona nie moze mleka :sorry:

reklama
Halmarta super Ci syncio zajada :tak::tak:, chociaz szkoda, ze mleko idzie jednak w nocy.

Ta jajeczniczka to zoltko z bialkiem czy samo zoltko? i jak? na parze?

Lajfik witaj w klubie bezmlekowcow..ja tez kombinuje i slabo mi to wychodzi..zadnych serkow, maselek do ziemniaczkow itp, itd..ciezko jest i tyle.

Do góry