reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Mlodemu bardzo smakuje cytryna:szok:krzywi sie tylko za pierwszym razem gdy daje mu possac kawalek owocu,a potem to tylko otwiera buzie na jeszcze Dlatego wlasnie zastanawiam sie czy moge mu dawac do picia wode z kilkoma kroplami cytryny Jak myslicie?

Moja mama podala malemu do polizania cytryne i tez zajadala ze smakiem :tak: ale nie pozwolilam jej dac wiecej w uwagli na alergie, jednak po tym jednym razie nic malemu nie bylo :tak:

Dziewczyny nie mam już pomysłu cjakie zupki gotować syneczkowi:) Może niech któraś poda jakis pomysł na zupke. Ostatnio usmażyłam naleśniki. Dodałam do nich powideł - nawet je jadł ale jak sie krzywił:))

ja zazwyczaj gotuje podstawe marchew+ziemniak+pietruszka+seler (jak sie uda to kalarepa,brokul albo kalafior) do tego jakies miesko zamiennie - kurczak, cielece, ryba no i to zamykam w sloiczkach (cztery sloiczki gotuje jednorazowo). Raz na jakis czas przy podgrzewaniu dozucam do tego buraki przygotowane w osobnych sloiczkach , albo sparzone pomidory. Poza tym urozmaicam zupki dodajac zamiennie kaszke manne, kleik ryzowy, kaszke ryzowa albo kleik kukurydziany

reklama
za to moje dziecię polubiło wafelki ryżowe:-)

a moje nie:no: ostatnio kupiłam kaszki w realu były takie zestawy z wafelkami ryżowymi, jak mu dałam to spróbował skrzywił się i oddał psu. zauważyłam, że mój Hubert nie lubi ryżu.

Dziewczyny nie mam już pomysłu cjakie zupki gotować syneczkowi:) Może niech któraś poda jakis pomysł na zupke. Ostatnio usmażyłam naleśniki. Dodałam do nich powideł - nawet je jadł ale jak sie krzywił:))

ja dzisiaj robię brokułową:tak:

spróbuje na podwieczorek dać mu kaszę manna ugotowaną na mleku modyfikowanym. Ciekawa jestem czy zje.
halmarta jak robisz kaszkę mannę na mleku modyfikowanym? przecież kasza się gotuje, a to mleko nie, czy gotujesz na wodzie i dodajesz do mleka?

No i mała chyba nie toleruje glutenu. Właśnie jakiś tydzień temu podałam jej pierwszy raz deserek z biszkopcikiem z bobovity (nie robiłyśmy ekspozycji) i mała miała kwaśne kupki. Cóż odczekam jeszcze trochę i podam znów, może będzie lepiej.

sprawdz tolerancje glutenu na kaszce mannie :happy: w biszkopciku sa tez inne substancje uczulajace np jajko a jak jest to deserek ze sloiczka to ciekawe jakich skladnikow uzywaja do biszkopta, hmmm :sorry: bo ja mlodemu sama pieke biszkopta to wiem co w nim jest :tak:

Dziewczyny jak wyglada u Was jadlospis dzienny ???

Zakupilam platki owsiane z owocami (soft) od (10 m-ca) i dodaje do kaszki rano...chyba na razie srednio podoba jej sie ten pomysl:confused2:
ale dodaje jedna plaska lyzeczke na razie ..niech sie przyzwyczaja
Tymbardziej ,ze zupki z duzymi grudkami nie przechodza nadal:no:
reszta jest bez wiekszych zmian : mleko,obiadki , deserki i male przekaski

Ugotowalam jej brokula wczoraj dalam do miseczki i zajadala sie pieknie:-)
Chrupaczki ryzowe wchodza jak zloto , a zupka z gruda jest bleee:eek:

Po roczku mam zrezygnowac z butli na rzecz niekapka i TERAZ nie przekraczac 600ml. mleka na dobe!!!.
Moja w zyciu tyle nie wypija !:-p:-p:-p

Ostatnia edycja:
lajfiku a z jakiej firmy sa te platki?

Mysia to jest Cow&Gate 'My first muesli' 10m onwards

Z tym ,ze ja szukalam bez MLEKA! I znalazlam tylko to:sorry: , reszta produktow jest na bazie mleka i maja naprawde duzy wybor:tak:
Baby Balance baby food - Cow & Gate tu masz produkty i wejdz sobie w Breakfast Cereals :-)

Po za tym zaczelam dodawac kasze gryczana, jaglana do zupek :tak:

lajfik:-)

u nas na sniadanie ok 6 mleczko 180ml
9.00 kaszka mleczno ryzowa 150ml
12.00 obiadek - zupka (wielowarzywne plus miesko plus zamiennie jakas kaszka lub kleik) ok 200ml
15.00 mleczko 180ml
18.00 deserek - przewarzenie starte jablko z dodatkami
no i kolacja przed 21 - tez mleczko 180ml

reklama
Do góry