reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Dziewczyny, a ja polecam coś dla tych, które lubią na ostro!

Tortilla meksykańska:


Składniki:
2piersi z kurczaka
3 różnego koloru papryki (nie duże)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 średnie cebule
czosnek
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (lub nie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos:
jogurt naturalny
czosnek
przyprawa do tzatzików (lub nie)

placki do tortilli

Mięso podsmażam na oliwie. Jak jest prawie gotowe dodaję pokrojoną w kostkę dość drobną paprykę i kukurydzę, trochę podduszam i dodaję resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Czosnek nie wyciskany tylko pokrojony w bardzo drobną kostkę.
Dalej podduszam pod przykryciem, jak warzywa są miękkawe dodaję przyprawę do kuchni meksykańskiej w ilości zależnej od tego jak intensywny smak chcę uzyskać. Jak nie mam tej przyprawy pod ręką doprawiam solą, pieprzem i papryką chili. Na końcu dodaję koncentrat i redukuję powstały sos, ale tak, żeby trochę zostało.

Sos:
jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną przyprawy tzatziki.

Placki tortilli podgrzewam w mikrofali, nakładam farsz zawijam w rożek lub kopertę!
Pychota
Sama zjadam dwa na raz!
Zyczę smacznego!
 
annte brzmi pysznie :) Ja uwielbiam ostrą kuchnię. A meksykańskie smaki jak najbardziej dla mnie. Więc w najbliższym czasie to zrobię.

Ja ostatnio na kolację robiłam nachosy.Opakowanie gotowych chipsów typu nachos (tortilla) wysypałam na blaszkę pokrytą folią aluminiową. Polałam je sosem ze słoika Uncle Bens- Meksykański chilli con carne,posypałam startym serem żółtym i na ok 10-15 min do piekarnika. W czasie gdy to się zapiekało zrobiłam dip czosnkowy: Kilka łyżek majonezu,małe opakowanie jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku wyciśniętego,kilka kropel cytryny,odrobina soli i ja dorzuciłam szczyptę koperku suszonego. Po wyjęciu z piekarnika polałam to tym dipem i w kilka minut było po kolacji
wink2.gif

Można też zrobić wersję z mięskiem jakimś-np mielone się do tego nadaje lub piersi z kurczaka drobno posiekane.
 
ja ostatnio co zjem to laduje w kiblu:( ale ostatnio zaczełam jesc duzo mandarynek i pomaranczy one jakos sie trzymią żołądka:) a ogolnie mam zachcianki na jakies kwaśne smakołyki:D ogórki i tak dalej :p
 
mój Maluszek jest bardzo wybredny. kiedyś miałam ochotę na chipsy, chociaż wiem, że niezdrowe, ale raz nie zawsze. wszystko wylądowało wiecie gdzie...:-(, owoce się zawsze przyjmowały i było mi po nich dobrze, ale wczoraj też zjadłam z kg mandarynek i niestety się nie spodobało małemu pasożytowi hehe. mój mąż mówi, że maleństwo umie sobie mnie wychować od samego początku:-). to co jest niezdrowe, albo przesadzę z ilością ląduje zawsze w wc
 
Maz zrobil mi placki ziemniaczane(nauczylam go),byly dobre,ale za ciezkie bo tez poszly szybciej niz doszly.Znow mam na nie ochote,ale zaspokajam sie bulba kopru wloskiego posolna i z kropla oliwy.
 
reklama
Do góry