reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Dziewczyny, a ja polecam coś dla tych, które lubią na ostro!

Tortilla meksykańska:


Składniki:
2piersi z kurczaka
3 różnego koloru papryki (nie duże)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 średnie cebule
czosnek
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (lub nie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos:
jogurt naturalny
czosnek
przyprawa do tzatzików (lub nie)

placki do tortilli

Mięso podsmażam na oliwie. Jak jest prawie gotowe dodaję pokrojoną w kostkę dość drobną paprykę i kukurydzę, trochę podduszam i dodaję resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Czosnek nie wyciskany tylko pokrojony w bardzo drobną kostkę.
Dalej podduszam pod przykryciem, jak warzywa są miękkawe dodaję przyprawę do kuchni meksykańskiej w ilości zależnej od tego jak intensywny smak chcę uzyskać. Jak nie mam tej przyprawy pod ręką doprawiam solą, pieprzem i papryką chili. Na końcu dodaję koncentrat i redukuję powstały sos, ale tak, żeby trochę zostało.

Sos:
jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną przyprawy tzatziki.

Placki tortilli podgrzewam w mikrofali, nakładam farsz zawijam w rożek lub kopertę!
Pychota
Sama zjadam dwa na raz!
Zyczę smacznego!
 
annte brzmi pysznie :) Ja uwielbiam ostrą kuchnię. A meksykańskie smaki jak najbardziej dla mnie. Więc w najbliższym czasie to zrobię.

Ja ostatnio na kolację robiłam nachosy.Opakowanie gotowych chipsów typu nachos (tortilla) wysypałam na blaszkę pokrytą folią aluminiową. Polałam je sosem ze słoika Uncle Bens- Meksykański chilli con carne,posypałam startym serem żółtym i na ok 10-15 min do piekarnika. W czasie gdy to się zapiekało zrobiłam dip czosnkowy: Kilka łyżek majonezu,małe opakowanie jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku wyciśniętego,kilka kropel cytryny,odrobina soli i ja dorzuciłam szczyptę koperku suszonego. Po wyjęciu z piekarnika polałam to tym dipem i w kilka minut było po kolacji
wink2.gif

Można też zrobić wersję z mięskiem jakimś-np mielone się do tego nadaje lub piersi z kurczaka drobno posiekane.
 
ja ostatnio co zjem to laduje w kiblu:( ale ostatnio zaczełam jesc duzo mandarynek i pomaranczy one jakos sie trzymią żołądka:) a ogolnie mam zachcianki na jakies kwaśne smakołyki:D ogórki i tak dalej :p
 
mój Maluszek jest bardzo wybredny. kiedyś miałam ochotę na chipsy, chociaż wiem, że niezdrowe, ale raz nie zawsze. wszystko wylądowało wiecie gdzie...:-(, owoce się zawsze przyjmowały i było mi po nich dobrze, ale wczoraj też zjadłam z kg mandarynek i niestety się nie spodobało małemu pasożytowi hehe. mój mąż mówi, że maleństwo umie sobie mnie wychować od samego początku:-). to co jest niezdrowe, albo przesadzę z ilością ląduje zawsze w wc
 
Maz zrobil mi placki ziemniaczane(nauczylam go),byly dobre,ale za ciezkie bo tez poszly szybciej niz doszly.Znow mam na nie ochote,ale zaspokajam sie bulba kopru wloskiego posolna i z kropla oliwy.
 
reklama
Do góry