reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
podaje przepis

ZIEMNIAKI Z BAZYLIA:
- ziemniaki
- łyzka bazylii (swieza albo suszona)
- pól szklanki mleka
- szklanka smietany
- starty parmezan [ja dodawalam jaki mialam akurat ser w domu]
- zabek czosnku
- lyzka oliwy z oliwek
- maslo
- natka pietruszki
- pieprz
- sol [dodalam kucharka]

Ugotowac obrane ziemniaki na polmiekko,
zmiksowac mleko ze smietana, czosnkiem, bazylia, oliwa i sola. wymieszac to z parmezanem
ziemniaki wlozyc do zaroodpornego naczynia posmarowanego maslem, zalac zmiksowanym sosem
piec ok 20 min w temperaturze 180 C. posypac pietruszka.
 
Obiecałam przepis na pierogi z dyniowym farszem. Wczoraj robiłam po raz pierwszy ale wyszły super.
Ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Można też wykorzystać przepis na ravioli.
Przepis na farsz:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 małe cebule albo 1 duża
3 ząbki czosnku
pół kilograma wydrążonej i obranej dyni.
4 łyżki drobno utartego parmezanu + dodatkowo do serwowania- ja użyłam zwykłej goudy i też było super
1 łyżka mielonych migdałów lub1 łyżeczka startego świeżego imbiru- może być łyżeczka mielonego jak nie ma świeżego
1 płaska łyżka bułki tartej- ja dodałam więcej żeby zagęścić farsz
1 jajko
sól i pieprz do smaku.

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż się rozpadnie na puree. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek. Cebulę z czosnkiem dodajemy do dyni. Przyprawiamy solą, pieprzem i imbirem lub migdałami. Dodajemy starty ser i bułkę tartą tak aby masa była dość gęsta. Na koniec dodajemy jajko i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Farszem nadziewamy pierogi i gotujemy. Podajemy posypane startym serem. Można odgrzać na maśle i posypać świeżą posiekaną bazylią.
Smacznego
[FONT=Helvetica, Arial, sans-serif]
[/FONT]
 
A ja Wam proponuje risotto z dynia na 4osoby
-gotowana dynia 300g
-pol cebuli
-oliwa z oliwek 3lyzki
-biale wino wytrawne pol szklanki
-rosol warzywny 1lt
-2szklanki ryzu
-garsc startego parmezanu
-10g masla
-sol do smaku

Cebulke pokroic drobno i podsmazyc na oliwie/w miedzyczasie wlaczyc rosol warzywny,by zawrzal i nie wylaczac go,tylko niech sie gotuje na wolnym ogniu/,jak sie zacznie ladnie szklic,dodac papkowata dynie podsmazyc przez chwile razem,po czym wsypac ryz i wymieszac.Po chwili dodac wino,wymieszac az zacznie byc suche.Po woli dodawac po trochu rosolu,tak zeby sie nic nie przypalilo,ale nie za duzo by nie plywalo.Jak ryz zacznie robic sie miekki,dodac parmezan i kawalek masla.Smacznego!
 
Uwielbiam risotto :-D U mnie dzisiaj było spaghetti z tuńczykiem - zostało mi jeszcze na jutro. Przepis prosty, a tak pyszny, że ja dałabym się za nie pokroić :-D

Potrzeba do niego:
puszkę tuńczyka w sosie własnym,
sos boloński (lub taki, który ma napisane "do spaghetti" - musi być czysty pomidorowy, bez żadnych dodatków :-)),
3 ząbki czosnku,
pół małej cebulki,
oliwa z oliwek,
jeśli ktoś lubi kilka oliwek.

Czosnek i cebulkę drobno siekamy, podsmażamy chwilkę na oliwie z oliwek, następnie dorzucamy rozdrobnionego tuńczyka, podsmażamy jakieś 3-4 minuty, następnie zalewamy wszystko sosikiem (wtedy też można dodać oliwki). Jak sos zacznie "pyrkać" dorzucamy ugotowany al dente makaron i tak podduszamy przez kilka minut. I gotowe :-D Smacznego :-)
 
skoro jesteśmy przy makaronach, to ja przyrządziłam sobie dziś,z łososiem. podaje przepis:

500g makaronu
250g sera Mascarpone
200g wędzonego łososia
sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodać ser Mascarpone. Dokładnie wymieszać. Gdy ser się rozpuści przyprawić pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Do sosu dodać makaron, wymieszać i gotowe. To jest porcja dla 2 osób, ja przeważnie robię tylko dla siebie, wiec wszystko na polowe. Szybko i naprawdę smacznie.
anik, tuńczyka uwielbiam, wiec pewnie na dniach wykorzystam Twój przepis :)
 
Knorr Fix kurczak po hawajsku

P1350391.JPGskładniki, ale na taką ilość mięsa starczy jedna puszka i jedna paczka

P1350392.JPG
P1350394.JPG
P1350396.JPG
P1350398.JPG
P1350401.JPGP1350402.JPG
 
Narobiłyście mi ochoty ostatnimi rozmowami o grillowaniu więc u mnie dzisiaj na obiad karkóweczka z grilla, zapiekany żółty ser, ziemniaczki i ćwikła :)
 
reklama
JA polecam taki pomysł na obiadek:

Kupić duzy udziec z indyka(pokroic na mniejsze części)
ugotowac go w wodzie z wegetą ( got. tak ze 30 minut)
Nastepnie dajemy na blachę posypujemy przyprawą do kurczaka i przyprawą curry i polewamy oliwą z oliwek.
pieczemy w piekarniku 30/40 minut.

najlepiej smakuje podany z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
 
Do góry